El PAI de Benimaclet es presenta amb veus contràries

’Cuidem Benimaclet’ assegura que el PAI no aportarà beneficis per al barri, i continuarà amb la seua recollida de signatures

Guardar

ribo_pai_benimaclet
ribo_pai_benimaclet

Fa uns dies us informàvem de les reivindicacions que estaven duent a terme alguns veïns i veïnes de Benimaclet, a través de la plataforma 'Cuidem Benimaclet', per a frenar un PAI que estava paralitzat des de, aproximadament, 20 anys, i del qual es rumorejava que s'anava a tornar a impulsar a través de la constructora i promotora Metrovacesa, propietària del 40% del sòl. Doncs bé, les sospites s'han confirmat. Metrovacesa presentava, en l'Ajuntament de València, la seua proposta per al Pla d'Actuació Integrada (PAI) de Benimaclet, que planteja dues torres de fins a 30 altures per a concentrar l'edificació, alhora que s'allibera espai que es destinaria a zones verdes, com a horts urbans o jardins.

Cuidem Benimaclet: "Demanem que es recupere horta o la creació de serveis necessaris per al barri"

Un projecte que, ara, haurà de valorar l'Ajuntament de València, i que ha sigut un pitxer d'aigua freda per als integrants de les plataformes veïnals que exigien la desclassificació del sòl. En aquest sentit, Carlos Marcos de 'Cuidem Benimaclet' explicava, a València Extra, que el PAI "afecta a tot el terreny que va des de la rotonda del Mirador de la Universitat Politècnica de València fins a la rotonda on es troba la Policia Local. Actualment, tot eixe terreny no és horta perquè des de les Administracions s'han dut a terme expropiacions i moviments per a degradar la zona, però el que nosaltres exigim és que, després de paralitzar aquest PAI obsolet o bé es recupere l'horta, o bé una part d'aquest terreny es destine a la creació de serveis que realment necessite el barri".

El PAI de Benimaclet presentat per Metrovacesa proposa 1.350 habitatges, el 30% de VPO, repartides en dues torres, que podrien aconseguir les 30 altures, i amb una reserva de 220.217 metres quadrats per a sòl dotacional públic. La resta dels blocs, que se situaria en la zona més pròxima al nucli urbà, tindrien al voltant de 8-10 altures.

Així mateix, planteja al voltant de 38.518 metres de zona verda o, com han explicat, "més del 76% del qual la llei obliga". Així, l'empresa promotora ha defensat la construcció en altura, ja que "afavoriria l'aparició d'una gran zona verda central, que incorporaria pistes obertes, un camp de futbol o horts urbans", així com la creació d'un jardí perimetral perquè actue com a barrera acústica enfront del continuat trànsit de la Ronda Nord.

L'Alcalde de València, Joan Ribó, ha valorat la proposta presentada com a "interessant", encara que ha especificat que l'edificabilitat plantejada necessita "una millora de forma substancial". "Té parts positives, com l'obertura del barri i el fet que respecte parts importants de les aportacions veïnals en el procés de participació, però l'edificabilitat necessita un retoc i una millora. Crec que és el punt feble".

Recollida de signatures per a frenar el PAI de Benimaclet

'Cuidem Benimaclet' no ha tardat a valorar el projecte presentat, a través del seu compte de Facebook. Així, no solament han assenyalat que Metrovacesa "desconeix els terrenys que es veurien afectats per aquesta operació d'especulació immobiliària", sinó que a més "menyspreen l'horta de Benimaclet i totes les zones comunitàries de les quals hui gaudim i defensem".

Així, continuen reivindicant "una desclassificació del sòl, que significa evitar l'edificabilitat privada i possibilitar la construcció d'equipaments públics i d'espais comuns", mentre adverteixen que "vendre aquest PAI com a sostenible, eco-friendly o similar és un pretext per a construir i especular en Benimaclet: 30 altures mai serà sostenible; destruir horta mai serà biològicament idoni; i privatitzar espais verds per a les urbanitzacions no és millorar el barri".

Per tots aquests motius, la plataforma segueix avant amb la seua recollida de signatures per a demanar la desclassificació del sòl. Més de 50 locals, negocis i espais de tot el barri disposen de registres d'entrada per a recaptar el màxim nombre de signatures possible.

Oliver:"Creixem per a garantir l'habitatge i els serveis públics a tota la ciutadania, no per a alimentar als especuladors"

No obstant això, també han començat a sonar veus discordants a aquest pla dins dels partits polítics de València en Comú i Compromís. En aquest sentit, ha sigut la portaveu del grup socialista, Sandra Gómez, qui ha qualificat d'"incoherència" que tots dos partits "es desdiguen" i vagen contra el PAI. "Ho aprovarem en el Ple i va haver-hi un procés de participació sobre el futur de Benimaclet, on s'arreplegaven els trets generals d'aquest PAI, amb el vot favorable de València en Comú i Compromís. Em sorprén que ambdues forces polítiques es desdiguen i entren en el terreny de les incoherències", ha afegit Gómez.

Per la seua banda, la portaveu del grup València en Comú, María Oliver, ha recordat que "aquesta edificabilitat concentrada en els extrems acaba construint una barrera entre el barri i l'entorn natural de la ciutat", i ha assenyalat que "els governs del canvi tenim el repte d'afrontar les revisions dels plans urbanístics fets pel PP, ja que el nostre model de creixement es basa en altres valors. Creixem per a garantir l'habitatge i els serveis públics a tota la ciutadania, no per a alimentar als especuladors".

Destacats