El Botànic II més prop de convertir-se en una realitat

El tripartit supera la majoria absoluta amb un total de 52 diputats a Les Corts Valencianes

Guardar

botanic_palau
botanic_palau

El compte arrere per a la reedició del Botànic comença. El pròxim 16 de maig, les Corts Valencianes es constituiran amb dos bàndols clarament diferenciats: la dreta formada per Vox, Ciutadans i PP amb 47 diputats, i l'esquerra formada per PSPV, Compromís i Unides Podem-EUPV que han aconseguit sumar 52 diputats, superant la franja de la majoria absoluta que es fixa en 50.

Així, tot apunta al fet que, prompte, la Comunitat Valenciana comptarà amb un Botànic II en el qual el líder socialista, Ximo Puig, tornarà a revalidar el càrrec de President de la Generalitat, i que governarà de la mà de Compromís, però també de Unides Podem-EUPV, que ja han manifestat la seua intenció de formar part del govern valencià.

Això sí, perquè Ximo Puig torne a ser investit com a President del Consell serà necessari comptar, en una primera votació, amb la majoria absoluta de la cambra i, en cas de no aconseguir-ho, majoria simple. No obstant això, totes les dades ja assenyalen en la mateixa adreça: arranca una nova legislatura del Govern del Botànic.

Sense anar més lluny, el líder del PSPV, Ximo Puig, ja ha manifestat la seua voluntat de "donar continuïtat a eixe acord de progrés", encara que, com ha explicat, "tindrà unes tonalitats diferents" davant l'entrada de Unides Podem-EUPV. Així mateix, després de ser preguntat sobre la possibilitat que la líder de Compromís, Mónica Oltra, torne a ostentar el càrrec de vicepresidenta, Puig ha assegurat que no té "cap problema" si així ho decideixen des de la formació de Compromís.

Per part seua, Mónica Oltra també s'ha mostrat satisfeta de poder revalidar eixe govern del canvi que començava després de les eleccions de 2015. Com ja apuntava en els diferents debats electorals, "l'única opció és reeditar el Pacte del Botànic", i així ho tornava a manifestar després de conéixer-se els resultats de l'escrutini: "no hi ha cap suma possible que passe per un segon Botànic", al que afegia que, de nou, el govern valencià haurà de basar-se "en les polítiques, i no en el qui".

Finalment, la tercera pota del renovat govern valencià la conformarà Unides Podem-EUPV, liderat per Rubén Martínez Dalmau. Així, malgrat haver perdut 5 diputats, estan convençuts que "som necessaris per a fer govern i per a parar a la dreta". "Volem entrar en el govern, i governar", apuntava. Així mateix, la líder d'EUPV, Rosa Pérez Garijo, tornarà a asseure's en Les Corts Valencianes, gràcies a la coalició amb Podem, i serà diputada autonòmica.

Ara, és moment d'asseure's a negociar i, sobretot, de conéixer quines condicions estableixen cada formació política per a continuar avançant en la reedició del Govern del Botànic. D'aquesta manera, tal com apuntaven des de la formació morada, abans dels comicis, algunes de les seues prioritats seran tant la creació d'una conselleria de Feminisme i col·lectiu LGTBI, així com la creació d'una conselleria de Cultura pròpia perquè "la cultura ha de ser un dels pilars bàsics".

I, ara, Què?

El pròxim 16 de maig arrancaran els passos previs per a elegir al President de la Generalitat Valenciana. A València extra, t'informem de tots els passos a seguir a partir d'aquest moment:

- Les Corts constituiran la Mesa d'Edat, formada per la persona de més edat en la presidència i del diputat i la diputada més jove com a secretaris, per a coordinar les votacions en les quals s'elegirà al President de la Cambra autonòmica, als dos vicepresidents i als dos secretaris.

- S'obrirà un termini de 12 dies perquè els grups parlamentaris presenten davant la Mesa d'Edat als candidats a la presidència.

- Sentida la Junta de Síndics, en el termini de 3-7 dies, es fixarà la data de la celebració del ple d'investidura, proposant al candidat que més suports haja rebut per part dels grups polítics, que no sempre ha de ser el candidat més votat.

- El candidat proposat, sense limitació de temps, exposarà a la cambra el seu programa de govern. A continuació, se suspendrà la sessió per un temps no superior a 24 hores. Una vegada represa, la resta de formacions intervindran.

- Finalitzat el debat, Presidència anunciarà l'hora de la votació. En una primera votació, es necessitarà el suport de la majoria absoluta, és a dir, 50 suports. Si no, 48 hores després, tornaria a repetir-se la votació necessitant, aquesta vegada, majoria simple, és a dir, la meitat més un dels assistents.

En el suposat cas de no comptar amb el suport necessari en totes dues votacions, tornaria a repetir-se el mateix procediment amb la resta de candidats presentats per a accedir a la presidència. Si transcorregut el termini de dos mesos, a partir de la primera votació d'investidura, cap candidat obtinguera els suports necessaris, tornarien a convocar-se unes segones eleccions.

No obstant això, és un fet poc probable a la Comunitat Valenciana si es té en compte no solament que entre PSPV, Compromís i Unides Podem-EUPV superen la majoria absoluta amb 52 diputats, sinó perquè les tres formacions polítiques han manifestat, clarament, la seua intenció que una nova etapa del Govern del Botànic continue liderant el canvi en la nostra autonomia.

Destacats