Ximo Puig reivindica una "societat del respecte" basada en el principi de confiança federal com a "vacuna per a reconciliar una societat dividida"

El president de la Generalitat ha pronunciat la seua conferència 'Societat de Respecte. La via valenciana per a l'entesa, la igualtat i la cohesió', en el fòrum d'opinió Barcelona tribuna

Guardar

Ximo Puig a la conferència 'Societat de Respecte. La via valenciana per a l'entesa, la igualtat i la cohesió'
Ximo Puig a la conferència 'Societat de Respecte. La via valenciana per a l'entesa, la igualtat i la cohesió'

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat una "societat del respecte" basada en el principi de confiança federal, que té en compte tant els interessos individuals com del conjunt, com a "vacuna per a reconciliar una societat dividida".

Així ho ha assegurat en la seua conferència 'Societat de Respecte. La via valenciana per a l'entesa, la igualtat i la cohesió', organitzada pel fòrum d'opinió i debat Barcelona Tribuna, pronunciada aquest dimarts a Barcelona i que ha sigut presentada pel president de la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País, Miquel Roca.

El president ha explicat que la denominada "via valenciana" aposta per la "societat del respecte" reivindicant els pactes des de la diversitat per a poder governar correctament, i defensant una Espanya justa, la convivència, la ciutadania, els treballadors i les empreses, les dones i els joves, el planeta i la salut.

Durant la seua intervenció, el president ha explicat que la via valenciana ha contribuït a reobrir el debat sobre la necessitat d'aconseguir una harmonització fiscal i un finançament just que atenga la suficiència i a l'equitat des de l'observança de les singularitats.

En aquest sentit ha valorat que l'actual Govern d'Espanya és "el més receptiu a la diversitat que ha tingut la democràcia", per la qual cosa ha assegurat que "estem en un moment decisiu per a reconéixer la rica diversitat de l'Espanya d'Espanyes".

Així mateix, ha destacat que tant patronal, com a sindicats i tots els partits polítics "anem de la mà, sense frontismes ni partidismes", acostant posicions "per damunt de sigles i d'interessos privatius", i "bastint ponts" amb altres territoris com Andalusia, Illes Balears o Catalunya.

Desconcentració i Corredor Mediterrani

Durant la seua intervenció també ha defensat la desconcentració i la necessitat de donar una resposta coherent a aquest efecte capitalitat, assegurant que "cap centralisme és intel·ligent". En aquest sentit, ha explicat que la Generalitat ha descentralitzat en els últims anys 12 organismes autonòmics en 8 ciutats diferents, de Castelló de la Plana a Orihuela, i ha mostrat el seu propòsit de continuar en aquesta línia.

De la mateixa manera, ha reiterat la urgència del Corredor Mediterrani com a "paradigma superador de la radialitat i garant de l'eficiència".

Aïllar el "negacionisme de la convivència"

El cap del Consell ha fet una crida a la unitat "sense fissures" enfront del "fanatisme que deteriora la convivència i promou eixides autoritàries o populistes" i s'ha mostrat convençut de la necessitat d'"aïllar al negacionisme de la convivència".

En aquest sentit, ha instat el "principal partit conservador" a seguir aquesta convicció, atés que segons ha explicat a Espanya "desapareixen les línies divisòries de les dretes" i "es dona normalitat a l'emblanquiment de la barbàrie", al contrari del que succeeix a Europa.

El president també ha destacat la necessitat que els polítics recuperen la confiança de la ciutadania i de superar "el clima de polarització permanent". Referent a això ha destacat que la via valenciana ha aconseguit "abaixar el to, entendre al diferent i centrar-se a donar solucions a problemes reals, generar estabilitat i garantir seguretat".

Així mateix, ha criticat el "paper inflamable" en la polarització de la política de "xarxes socials radicalitzades" que segons ha dit presenten una "caricatura deformada de la realitat", i ha elogiat el paper dels mitjans de comunicació als quals ha considerat "essencials per a la qualitat democràtica".

Increment de l'ocupació

Durant la seua intervenció, Ximo Puig ha assegurat que la societat el respecte "ha de cuidar a les persones per a protegir la cohesió social" i ha considerat prioritari la creació d'ocupació, la Formació Professional i la millora de les relacions laborals.

En aquest sentit, ha assegurat que la Comunitat Valenciana és l'autonomia que més treball ha creat en els últims 6 anys, període en què l'ocupació ha crescut un 20,5%, la qual cosa ha suposat 125 nous llocs de treball cada dia.

Així mateix, ha mostrat la seua aposta per millorar la productivitat a través de la formació, la innovació, tecnologia i seguretat, i ha advocat per la creació de riquesa per a poder redistribuir-la.

Política circular

En el transcurs de l'acte, el president ha defensat la figura de l'empresariat i ha apostat per una "política circular" que dignifique salaris, millora la competitivitat, dinamitze l'economia i genere estabilitat, amb la participació tant de sector públic com privat.

De la mateixa manera ha destacat la necessitat d'aplicar una "relocalització intel·ligent" amb la finalitat de recuperar "major sobirania sanitària, industrial i alimentària".

Sobre el respecte al planeta, el responsable del Govern valencià ha assegurat que la transició energètica ha de ser "justa i sense perdedors" i s'ha referit a l'oportunitat que suposen els fons europeus per a créixer en sostenibilitat i accelerar els processos innovadors, especialment en l'àmbit energètic.

El president també ha insistit en la necessitat de garantir el respecte a les dones i els joves per a aconseguir la societat del respecte. En concret, ha reivindicat la fi de la violència masclista, la igualtat en la conciliació i l'abolició de la prostitució.

Quant als joves, ha assegurat que la Comunitat Valenciana ha assumit el repte d'afrontar "les enormes dificultats" que travessen, per al que s'ha posat en marxa el Pla Ariadna que contempla 1.800 milions d'euros fins a 2027 per a millorar l'ocupació, l'accés a l'habitatge i la mobilitat dels joves; així com el Pla de Salut Mental dirigit als adolescents i joves.

Vacunació responsable

Finalment, Ximo Puig s'ha referit al "comportament corresponsable" dels valencians per a superar la pandèmia, valorant el "patriotisme cívic" demostrat i que ha resultat clau per a l'èxit de la ciència.

En aquest sentit, ha insistit en la necessitat de vacunar a la població que encara no ha sigut immunitzada, i ha recordat les mesures adoptades per a limitar l'accés a la població no vacunada a alguns espais, atés que propaguen més la malaltia i tenen 20 vegades més risc d'acabar hospitalitzats.

Arxivat a:

Destacats