Ximo Puig: "el 2021 és l'any de l'esperança i del finançament just"

En el seu discurs de Cap d'Any el president ha destacat "la resposta solidària de la Unió Europea" que permetrà crear "90.000 llocs de treball durant els pròxims tres anys"

Guardar

Ximo Puig: "el 2021 és l'any de l'esperança i del finançament just"

Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, ha realitzat el seu tradicional missatge de Cap d'Any en el qual ha recordat a les 2.800 famílies valencianes que han perdut a un ser estimat durant la pandèmia i ha agraït a la societat valenciana el seu "extraordinari esforç" per a fer front a la crisi sanitària.

El president ha comparegut simbòlicament des de La Nau de la Universitat de València, escenari triat per tractar-se "del temple de la ciència que ens ha portat la vacuna, el bressol de l'educació que propicia la igualtat i la casa presidida per Lluís Vives, precursor d'una Europa unida, que ha d'impulsar-nos a un nou Renaixement".

Per a Puig "tanquem aquest fatídic 2020 i comença un any amb què estrenem una dècada decisiva, la dècada de les oportunitats i la dècada de l'esperança". En aquest sentit ha qualificat 2021 com "l'any de l'esperança", tant per l'arribada de la vacuna com per la reactivació impulsada des de la Unió Europea, i ha assegurat que la prioritat del Consell "en aquests mesos tan difícils que tenim per davant, és salvar vides, salvar ocupacions i salvar famílies".

El president s'ha referit a l'any que hui acaba com "un any que ens ha portat al límit", per "tants morts, tants malalts, tanta tristesa", i ha mostrat el seu afecte per les 2.800 famílies valencianes que han perdut a un ser estimat, a les quals els ha assegurat que "sempre recordarem". Així mateix, ha traslladat un missatge d'ànim a les persones que romanen ingressades als hospitals lluitant per la seua recuperació, als qui els ha assegurat que la seua salut "és el que més ens preocupa ara mateix".

EFE.

LES TRES FORTALESES VALENCIANES

En aquest sentit, Ximo Puig ha destacat que aquest temps excepcional també ha visibilitzat "tres grans fortaleses" de la societat valenciana. En primer lloc, ha assegurat que "tenim uns servidors públics als hospitals, en els centres de salut, en les residències, en els cossos de seguretat i a les aules que han arriscat la vida per persones desconegudes i que han enaltit el nostre model social de benestar".

Així mateix, el cap del Consell s'ha referit com a segona fortalesa al "gran teixit d'empreses, de cooperatives, d'autònoms, de treballadors i de treballadores, plenament compromesos amb la prosperitat". I finalment, ha assenyalat que el poble valencià ha demostrat ser "immensament fort, prudent i convençut", trencant amb l'estereotip del "meninfotisme" i "practicant el millor patriotisme, el dels valors, del civisme i de la responsabilitat".

"Per tot això, si a l'abril vaig demanar perdó per les insuficiències a l'inici de la pandèmia, vull acabar l'any donant les gràcies. Les gràcies per l'extraordinari esforç que ha fet, que està fent i que farà la societat valenciana. Enmig d'aquest malson, d'unes festes anòmales que exigeixen una prudència màxima per part de totes i tots, reitere la fe al poble valencià i l'honor que significa servir als valencians", ha remarcat el president.

DÈCADA D'OPORTUNITATS

Després del balanç d'un 2020 marcat per la Covid-19, el president ha ressaltat que "demà estrenem una dècada decisiva, la dècada de les oportunitats que els valencians estem preparats per a aprofitar". Puig ha destacat "la resposta solidària de la Unió Europea" que ha sigut "molt diferent de la de la crisi financera anterior", fet que permetrà crear "90.000 llocs de treball durant els pròxims tres anys".

Ximo Puig ha manifestat que en tres anys la Comunitat Valenciana rebrà cinc vegades més recursos procedents de la Unió Europea que els percebuts durant l'última dècada i mitja, la qual cosa contribuirà a generar "ocupacions de qualitat associades al coneixement, a la nova indústria, a la sostenibilitat de les noves energies i a la digitalització".

El cap del Consell ha recordat que "durant els pitjors compassos de la pandèmia, aquesta societat ha sigut capaç de forjar un consens per a encarar la recuperació gràcies a tres pactes: un Acord Social amb patronal i sindicats, una Aliança Institucional amb Generalitat, diputacions i ajuntaments i un Pacte Polític secundat pel 90% de Les Corts". Aquest gran acord valencià té una agenda immediata: superació de la pandèmia i reactivació econòmica. "La prioritat, en aquests mesos tan difícils que tenim per davant, és salvar vides, salvar ocupacions i salvar famílies", ha incidit.

TEMPS DEL "TRELLAT"

El president ha exemplificat la "via valenciana", com "el camí dels governants per a evitar la crispació i les trinxeres", recordant que "sobren murs i falten ponts; és temps de la gestió, de l'eficàcia i del 'trellat".

En aquest sentit, Puig ha destacat la recent aprovació dels Pressupostos de la Generalitat per a 2021 "amb el suport més gran de la història de l'autogovern", al qual se suma l'aprovació dels primers Pressupostos Generals de l'Estat en els últims tres anys, i l'acord sobre el Brexit "menys Brexit possible".

Així mateix, s'ha referit a la "reculada de la classe mitjana i el sorgiment de treballadors pobres que cada matí s'enfronten a la precarietat laboral", com un "problema silenciós, però crucial". El president també ha instat a la societat valenciana a mostrar el seu "coratge per a evitar la paràlisi", i "determinació per a encertar el camí", i ha demanat "un plus d'esforç individual i col·lectiu", perquè "el camí per a seguir endavant ja ha començat".

EFE.

L'ANY DEL FINANÇAMENT JUST

Per a Puig "el sentit comú ha d'impregnar el debat territorial espanyol". Així, el president ha qualificat 2021 com "l'any del finançament just a Espanya", una reforma que ha d'arribar "per justícia amb territoris com la Comunitat Valenciana, profundament discriminada", i amb la finalitat de fer viable una "Espanya d'Espanyes, que suture ferides, promoga la reconciliació i genere complicitats".

En aquest sentit, el cap del Consell ha instat a "eixir ja del confinament mental d'eixe nacionalisme excloent que aboca a la uniformitat o a l'independentisme" perquè, segons ha assegurat, "Espanya no està trencada" sinó que és un "trencadís", "un mosaic d'identitats i cultures que enriqueixen, que aporten, que sumen".

LLUITA CONTRA LA DESIGUALTAT

El president no ha volgut concloure el seu discurs sense abans referir-se a la lluita contra la desigualtat com el "fenomen de causes globals que ha de centrar aquesta dècada de les oportunitats", perquè segons ha assegurat, "la cohesió de les classes socials és la raó de ser del nostre sistema, i la conseqüència del pacte social per un creixement just, sostenible i equitatiu".

Puig ha recordat a les 136 dones que han sigut assassinades pel terrorisme masclista en la Comunitat Valenciana durant els últims 17 anys; als 215.000 majors que viuen en soledat; als 18.000 joves que han emigrat des de l'anterior crisi; als 275.000 xiquets i xiquetes que es troben en risc de pobresa infantil, que han sigut "eclipsats per una pandèmia que no pot esborrar allò que caracteritza a una societat decent".

Amb tot això, demà donem la benvinguda a l'any 2021, l'any de l'esperança per l'arribada de la vacuna gràcies a la ciència i per la reactivació impulsada des d'Europa. "A partir de demà posem la primera pedra de la nostra transformació. A partir de demà fem el primer pas cap a un nou Renaixement valencià", ha asseverat Ximo Puig.

Arxivat a:

Destacats