Ximo Puig demana gestionar el 10% dels fons, un pla europeu per als joves i un espai Schengen sanitari

El president proposa a la Unió Europea una harmonització fiscal i ajudes contundents per a salvar el turisme

Guardar

ximo puig
ximo puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat en la XXII Conferència de Presidents Autonòmics que la Comunitat Valenciana puga gestionar el 10% dels fons de reconstrucció d'Espanya i ha instat a la Comissió Europea a impulsar un pla per a la joventut "atrapada entre dues crisis" i un "espai Schengen sanitari" amb mobilitat segura entre tots els països. Puig ha llançat deu peticions "amb mirada valenciana", entre les quals ha destacat la necessitat d'una major cogovernança i la participació de les regions en la gestió de fons europeus.

Així ho ha indicat en la seua compareixença després de la reunió amb Pedro Sánchez, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i la resta de caps autonòmics.

Puig ha llançat deu peticions "amb mirada valenciana", entre les quals ha destacat la necessitat d'una major cogovernança i la participació de les regions en la gestió de fons europeus

Puig veu extraordinari l'anunci de Pedro Sánchez que les autonomies podran executar directament el 50% dels projectes del pla de recuperació del Govern que se sufragarà amb fons europeus. De moment ja creu que alguns van "clarament" en la línia dels 410 presentats per la Generalitat, en matèria d'habitatge, medi ambient o educació i afirma que "hem alineat les prioritats valencianes amb les de la UE".

El seu objectiu és que "com a mínim" el 10% dels fons d'Espanya estiguen directament vinculats a la Comunitat Valenciana i es puguen gestionar directament, un percentatge que podrà variar en funció de la "competència" entre les autonomies.

Aquesta vesprada tindrà lloc una reunió entre el Ministeri d'Hisenda i els tècnics d'Hisenda per a començar a concretar les xifres. Sense entrar en els detalls, Puig ha augurat que els fons arribaran en la primera meitat de 2021 mitjançant convenis amb el Ministeri on s'establiran les "contrapartides" i si seran o no transferències directes.

Viatges segurs i harmonització fiscal

Pel que respecta al turisme, Puig ha insistit en la idea d'un "espai Schengen sanitari" que permeta la mobilitat entre europeus amb seguretat i uns protocols unificats, ja que "no pot ser que cada país pose unes restriccions". "Ara estan totes les portes obertes als mercats i no per a les persones", ha lamentat, i ha demanat que la UE destine ajudes contundents a un sector que afronta una situació complexa i que "trigarà a recuperar-se totalment".

En l'àmbit econòmic també ha tornat a posar sobre la taula la necessitat d'una harmonització dels impostos dels 28 països de la UE, ja que "no poden seguir amb aquestes diferències fiscals que acaben generant desigualtats entre persones".

Altres línies que ha plantejat són una transició ecològica i digital "justa", amb un calendari realistes i adaptat a les necessitats de sectors de la Comunitat com la ceràmica, el plàstic o l'automòbil.

El president valencià ha alertat del risc de generar "una legió de perdedors i descontentaments" entre els treballadors "incapaços d'enganxar-se a la nova societat digital". Per a evitar-ho ha urgit a aplicar mesures educatives, pedagògiques i socials que acomoden la transició a la realitat dels valencians.

I en aquest escenari ha instat a un pla europeu ambiciós "al rescat d'una joventut que ha viscut entre dues crisis", amb l'objectiu que ajude aquestes generacions a sortir del "laberint" en el qual viuen des de 2008.

Ha traslladat més propostes com fomentar la contractació expressa en el sector públic mitjançant un marc nacional per a agilitar al màxim l'arribada de diners "amb totes les garanties". "Els nous fons no poden ensopegar amb la burocràcia", ha defensat, una cosa a la qual ja s'ha compromés Sánchez mitjançant un decret llei i en el que treballa la Generalitat des de fa setmanes.

Referent a l'habitatge, Puig ha instat a invertir en aquest sector per a crear ocupació en la construcció i els seus subsectors i augmentar l'eficiència energètica.

Finalment, pel que respecta al ferrocarril, el president ha demanat ajudar al fet que el transport públic siga segur, destacant la "gran oportunitat" que s'obri per a acabar el Corredor Mediterrani tant a Espanya com en altres països on hi ha endarreriments.

Brexit "intel·ligent i satisfactori"

Al marge del pla de recuperació, Puig ha demanat en la reunió que l'eixida del Regne Unit de la UE siga "el menys Brexit possible, "intel·ligent i satisfactòria, que no confronte i no porte amb si prejudicis". "Aquesta crisi ha de ser un punt d'inflexió en l'arquitectura europea", ha reivindicat, per a aconseguir una unió "amb més capacitat de decidir, més federal i més descentralitzada".
Destacats