Ximo Puig aposta per la "cohesió i unitat d'acció" en defensa d'una "política útil més enllà dels diàlegs estèrils"

Guardar

210123 - Ximo Puig - Comité Federal
210123 - Ximo Puig - Comité Federal

El president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha assegurat hui que és el "moment de la cohesió social, de la unitat i l'acció potent de totes les administracions i institucions en defesa de la política útil, de no confrontació i que mire més enllà dels diàlegs estèrils". Puig que ha participat hui en el Comité Federal del PSOE que s'ha celebrat de manera telemàtica des de Barcelona, ha apostat per un "missatge d'unitat de tots els partits polítics per damunt de les diferències". Ha destacat que estem en un moment "clau de la nostra història on cada partit ha d'aportar el que puga per a superar la pandèmia i per a la reactivació econòmica", ja que, ha recordat que "hi ha milions de persones que estan en una situació molt angoixant".

Durant la seua intervenció en el Comité Federal, Puig ha volgut insistir que "en aquests moments crítics no es pot jugar ni als partidismes, ni al soroll ni a la política de saló". "Hi ha molt de sofriment i ningú pot caure en frivolitats", ha indicat. Per al dirigent socialista, és "clau atendre els sanitaris com es mereixen" pel "desgast físic i emocional" que estan patint i "és inajornable activar compensacions per als sectors més afectats per les restriccions i canalitzar la recuperació".

De fet, la Generalitat Valenciana ha presentat el Pla Resisteix amb més de 380 milions d'euros en ajudes a les empreses, autònoms i treballadors per a compensar a l'hostaleria, el turisme, l'oci i les activitats físiques. Davant això, el responsable socialista ha destacat la necessitat d'"agilitzar i encertar en els projectes dels Fons Europeus, que han de visibilitzar el canvi de mirada més federal, equitativa i cogovernada".

Cogovernança

D'altra banda, Puig considera que és el moment que el socialisme "comence a cosir els esquinçaments territorials que arrossega Espanya" i, en aquest sentit, ha aportat cinc grans reptes per al debat territorial: avançar cap a la cogovernança sense independentismes ni nacionalismes excloents, superar la macrocefàlica del centralisme ineficient, aconseguir l'Espanya equitativa del finançament just i l'harmonia fiscal, atendre l'Espanya invisibilitzada de tantes terres oblidades i oxigenar l'Espanya despoblada de l'hivern demogràfic. Al seu judici, "només així caminarem cap a una Espanya d'Espanyes que és el país plural que realment tenim". Per al responsable socialista, aquest 2021 el PSOE "ha d'ampliar majories en els territoris des de la responsabilitat, el pacte i la gestió" i ha afegit que és "hora de conquistar noves fronteres socials".

Finalment, preguntat pels mitjans de comunicació sobre les eleccions catalanes, Puig ha destacat que per als valencians "és molt important que hi haja una Catalunya que estiga en condicions de parlar, d'aportar i trobar solucions". "Les nostres comunitats tenen molta relació i podem fer moltes coses junts sempre des del respecte a l'autonomia de cadascun i de l'interés general de la ciutadania" perquè, al seu judici, "ara no va de banderes, ni d'identarismes, ara va de buscar el màxim suport per a aquesta eixida tan difícil". Puig, durant la seua intervenció en el Comité Federal ha reconegut l'"enorme tasca que ha realitzat Miquel Iceta enmig de tanta adversitat" i ha mostrat tot el seu suport a Salvador Illa com a candidat a presidir la Generalitat de Catalunya.

Destacats