Ximo Puig advoca per la col·laboració publicoprivada i l'agilització de les inversions per a pilotar la transició ecològica

Guardar

ximo puig
ximo puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per la col·laboració publicoprivada i l'agilitació de la tramitació d'inversions per a portar avant els grans projectes amb els quals la Comunitat Valenciana vol pilotar la transició ecològica i generar el "millor combustible" per a reforçar la competitivitat de la seua economia.

Així ho ha defensat durant la seua participació en la trobada 'Sostenibilitat: nous reptes econòmics, socials i mediambientals', organitzat per Radio Castellón Cadena SER, on ha considerat també necessari un "canvi de mentalitat", ja que, tal com ha indicat, "la transició cap a una economia lliure de carboni és una oportunitat no sols en termes ambientals, sinó també econòmics".

S'ha referit en aquest sentit al fet que invertir en un "canvi verd" generarà un efecte econòmic multiplicador, que només a Espanya activarà inversions per valor de 235.000 milions d'euros entre 2021 i 2027 i crearà 870.000 llocs de treball directes.

"La pandèmia ens ha posat les piles per a escometre la transició energètica", ha agregat Puig, per a qui "les renovables són un dels pilars del canvi del model productiu".

"Hem modificat ja la norma per a agilitzar les tramitacions en la implantació d'energia eòlica i fotovoltaica, i l'objectiu de la Generalitat és que en 2030, almenys el 90% de l'energia generada en la Comunitat siga neta", ha subratllat el president, que també ha al·ludit al fet que està ja treballant-se en el tercer pla de sanejament per a augmentar la capacitat per a depurar i reutilitzar l'aigua". "Energia i aigua són dos elements que Castelló necessita especialment", ha dit.

A més, també s'ha referit a la importància de l'Estratègia Valenciana de Recuperació, amb la qual la Comunitat Valenciana vol situar-se "en l'avantguarda de les noves energies".

"Per això, estem treballant en l'estratègia de l'hidrogen verd, amb gran impacte per al sector ceràmic i en la qual participen moltes empreses de Castelló, i en l'Aliança de Bateries, amb el projecte d'una gigafactoria per a l'emmagatzematge d'energia neta", ha recordat el president, que s'ha referit a altres projectes per a reforçar l'eficiència en la utilització dels recursos hídrics, amb iniciatives com un nou pla de regadius i la intervenció integral en la gestió d'aigües residuals.

Per a aconseguir l'èxit en tots aquests grans projectes, es fa necessària, ha insistit, la col·laboració entre l'Administració i el sector privat, i també l'agilitació de la tramitació d'inversions finançades a través dels fons europeus, alguna cosa això últim que ja s'ha regulat per llei.

Destacats