Vicent Soler: "L'ús de l'administració electrònica ha crescut un 200% en els cinc últims anys"

En 2020 es van realitzar 2,36 milions de gestions telemàtiques i les notificacions electròniques van pujar un 123%

Guardar

soler
soler

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha anunciat aquest dilluns que l'ús de l'Administració electrònica ha crescut un 200% des de 2016 fins a 2020. "En 2015 els tràmits electrònics disponibles en la Generalitat eren pocs i dispersos. Vivíem en un paleolític digital. En 2020 aquests tràmits s'han convertit en habituals i fonamentals per a poder funcionar", ha assenyalat Soler.

La trajectòria que s'ha seguit és ascendent. Si en 2016 i 2017 els tràmits electrònics que realitzen els ciutadans amb la Generalitat se situaven en gairebé 800.000, en 2018 van créixer fins a 1.129.183, en 2019 van augmentar fins als 1.426.652 i en 2020, ja amb la crisi de la COVID-19, les gestions telemàtiques s'han disparat fins als 2.364.695.

"La situació generada per les mesures de restricció de la mobilitat que s'han implantat per a lluitar contra la COVID, han provocat que 2020 sigui l'any de la inflexió cap a la transformació digital i, més concretament, cap a la generalització clara de l'ús de l'Administració electrònica", ha explicat el conseller.

Soler ha apuntat que els tràmits més demandats han estat els referits als Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) amb 199.000 expedients tramitats, els relacionats amb la tele matrícula per a la inscripció d'escolars (300.000 sol·licituds electròniques d'admissió escolar tramitades), les ajudes a l'habitatge (56.755 sol·licituds registrades) i les gestions relatives a la sol·licitud del Bo Viatge de la Generalitat (38.350 sol·licituds d'inscripció).

El conseller ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa digital que ha ofert per a fer balanç dels avanços en la Generalitat en matèria d'administració electrònica en els últims anys i, especialment, en 2020. En l'acte ha participat també el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), José Manuel García Duarte.

El conseller d'Hisenda ha ressaltat el fet que ens hàgem acostumat "a situacions fins ara insòlites, com que, actualment, gairebé tots els tràmits que mantenim oberts amb l'Administració siguen a través d'una pantalla".

Per aquest motiu, Soler ha assenyalat que és important fer un balanç de com s'ha transformat l'Administració valenciana des que el Consell posés en marxa, "pràcticament des de zero", el Pla de Transformació Digital en 2016.

"Encara que gran part de les iniciatives ja estaven implementades o en el full de ruta de la DGTIC, la pandèmia del coronavirus ha provocat que tot s'accelerés per a donar una resposta ràpida i decidisca a la situació. Des de la Generalitat vam tenir clar que era el moment de donar aquesta gran empenta a l'Administració electrònica", ha continuat.

"En 2019 es van percebre alguns increments considerables que ens permeten parlar d'estabilització, però, així i tot, les xifres de 2020 no deixen lloc a dubtes", ha assenyalat Soler. Només en l'últim any, les tramitacions electròniques han crescut un 65%, sumant 2,36 milions de tramitacions, els accessos a la carpeta ciutadana han augmentat un 131%, les notificacions electròniques un 123% i un 21% els pagaments en línia.

"Així i tot encara queda molt per fer, estem treballant per a donar continuïtat al Pla de Transformació Digital en el nou pla estratègic per a la digitalització de l'Administració valenciana que presentarem pròximament", ha indicat el conseller.

Menys despeses, desplaçaments i paper

Les mesures adoptades per la DGTIC han tingut reflex en l'augment de l'ús dels serveis de verificació, que van créixer un 160% ja en 2019 i un altre 148% en 2020. Aquests serveis, publicats en la Plataforma Autonòmica d'Interoperabilitat, els utilitza l'Administració per a evitar demanar-li al ciutadà o ciutadana documentació que ja obra en poder de les administracions públiques (DNI, padró, obligacions tributàries, certificats de família nombrosa, discapacitat, etc.).

Segons el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Joseé Manuel García Duarte, "com més es consumisquen aquests serveis, menor serà la documentació que se li demani a la ciutadania en tramitar un expedient i això suposa menys despesa i molèsties per a la població i més eficàcia en la tramitació". Només en 2020, aquests serveis han permés un estalvi de 5,5 milions d'euros als valencians i valencianes, al no haver de sol·licitar i presentar de nou la seua documentació.

L'ús de paper continua reduint-se, també, en la gestió interna de la Generalitat, gràcies a la valisa electrònica departamental, que evita el tràfec de paper entre els departaments de l'Administració i redueix desplaçaments, terminis de tramitació i despeses d'enviament. En 2019 l'ús de la valisa electrònica va créixer un 30,5%, amb gairebé 2,2 milions de registres efectuats i, en 2020, es van aconseguir els 2,4 milions.

A més, la signatura electrònica s'ha estés en la Generalitat, la qual cosa ha permés passar de les 400 signatures mensuals de 2016, moment en el qual es va implantar la nova aplicació corporativa, a les prop de 800.000 signatures que es van realitzar al mes en 2020.

Més fàcil amb Cl@ve

"Per a la ciutadania i les empreses, fer ús dels serveis públics digitals resulta cada vegada més fàcil, gràcies a l'extensió i generalització del sistema d'accés Cl@ve", ha assenyalat Duarte. Aquest sistema permet prescindir dels certificats digitals físics, és més senzill i àgil que el DNI-e o el certificat electrònic i permet a la ciutadania signar en el núvol des de mòbils i tauletes, i utilitzar claus concertades (usuari i contrasenya).

A aquesta generalització ha contribuït el fet que, des de 2019, les oficines PROP de la Generalitat són, també, punts Cl@ve. D'aquesta manera, l'ús de Cl@ve s'ha multiplicat per 9 des de 2018, any en què es va implantar en la plataforma de tramitació, les notificacions i la carpeta ciutadana de la Generalitat.

El seu ús ha passat dels 0,3 accessos per habitant en els primers 6 mesos d'implantació, als gairebé 3 accessos de mitjana per habitant en 2020, la qual cosa ha suposat un total de 14,2 milions d'accessos i que la Comunitat Valenciana destaque, amb diferència, com la comunitat autònoma en la qual major nombre d'autenticacions, en valors absoluts, es realitza anualment en tot el territori espanyol.

Carpeta ciutadana i digitalització certificada

La carpeta ciutadana també és més usada per la població valenciana en general. Aquesta carpeta és l'àrea d'usuari que posa la Generalitat a la disposició de cada persona per a consultar les seues dades i els tràmits administratius que realitza. El creixement ha estat constant en els últims anys i en 2019 es va registrar un augment del 36%.

No obstant això, les mesures imposades per la pandèmia han multiplicat encara més l'ús d'aquest recurs, ja que en 2020 el creixement ha estat del 131%, passant dels més de 830.000 accessos de la ciutadania en 2019 als prop de 2 milions de l'any passat.

Per part seua, la implantació del sistema de digitalització certificada en la Generalitat va començar a implantar-se en 2018 per a l'emissió de còpies autèntiques, amb plena cobertura legal, dels documents que presenten els ciutadans i ciutadanes en els registres d'entrada, minimitzant els costos de la manipulació i el trànsit del paper. Aquesta novetat va generar la digitalització amb còpia autèntica de més de 35.000 documents en 2019 i 138.000 en 2020.

Notificacions i pagaments electrònics

Respecte a les notificacions electròniques, s'han multiplicat per 4 en els últims dos anys, registrant un augment del 123% en 2020. Les notificacions electròniques permeten a l'Administració, a més de complir amb una obligació legal, reduir despeses en evitar notificar en paper, la qual cosa en l'últim any ha suposat un estalvi per a la Generalitat de 23,5 milions d'euros per l'enviament electrònic de 840.364 notificacions.

"A més, s'han introduït novetats que permeten a ciutadanes i ciutadans comparéixer les notificacions només amb accedir a la carpeta ciutadana, sense necessitat de signar amb certificat digital el justificant de recepció, i tenir accés al contingut de les notificacions caducades, per a poder identificar el motiu i l'origen d'aquestes", ha assenyalat Durate.

La Comunitat és una de les tres regions, al costat d'Andalusia i Catalunya, que han integrat el seu sistema propi de notificacions amb el Punt d'Accés General de l'Estat, facilitant poder realitzar la consulta de notificacions de la Generalitat, també, des de la plataforma estatal.

D'altra banda, els pagaments en línia també han continuat incrementant-se, dels 450.000 de 2018 als més de 750.000 de 2020, un 67% més. Això es deu, en part, a l'ús de targetes de crèdit, una possibilitat introduïda en 2018 que facilita i universalitza el pagament en línia a través de totes les entitats bancàries.

Arxivat a:

Destacats