València protesta contra "l'auge de discursos d'odi racistes" i per la derogació de la Llei d'Estrangeria

Guardar

manifestacion racismo
manifestacion racismo

Organitzacions i col·lectius contra el racisme, entre elles la plataforma Crida contra el Racisme i el Feixisme, han celebrat aquest diumenge a València una protesta en la qual han denunciat "l'auge dels discursos d'odi que criminalitzen a les persones migrants" i han exigit el tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), així com la derogació de la llei d'Estrangeria, que han qualificat de "pedra angular del racisme institucional".

En el marc del Dia Internacional contra el Racisme, els assistents a la concentració han mostrat pancartes amb missatges com 'Per una València lliure d'odi' ('Per una València lliure d'odi') i, en un manifest, han denunciat les "polítiques racistes" i el racisme que experimenten "diàriament". A més, han mostrat uns cartells circulars de colors alhora que proclamaven la consigna "contra el teu odi, els nostres colors".

Els col·lectius han demanat la derogació "immediata" de la Llei d'Estrangeria, una norma que, al seu judici, "condemna a milers de persones migrants a una situació inadmissible d'exclusió social, potenciada per la impossibilitat de treballar amb garanties per un període mínim de tres anys".

La portaveu de la Plataforma Crida contra el Racisme i el Feixisme, Ángela Pedraza, en declaracions als mitjans, ha lamentat que la política d'estrangeria "condemna a les persones en situació administrativa irregular a no tenir papers i no poder aconseguir un treball en condicions". "Estàs més exposat a l'explotació laboral, la precarització i a no tenir una sèrie de drets", ha alertat.

Així mateix, ha censurat "les polítiques municipals que obstrueixen l'accés al padró a moltes persones en situació d'especial vulnerabilitat i impedeixen l'exercici dels seus drets fonamentals, com el dret a la salut o a l'accés als serveis municipals".

Per part seua, l'integrant de Crida contra el Racisme Arturo Borro ha apuntat que, "al no poder empadronar-se, moltes persones no poden ser demandants dels serveis municipals, incloses les ajudes econòmiques més bàsiques davant una crisi pandèmica que ens ha afectat a tots de formes desiguals".

"PRESONS RACISTES"

La concentració ha exigit el tancament dels CIE, llocs que ha qualificat de "presons racistes" on les persones migrants "són tancades sense haver comés cap delicte". Així mateix, ha denunciat que les polítiques de fronteres de la Unió Europea "són responsables directes del sofriment i la mort de milers de persones que fugen de la guerra, la persecució política o religiosa, la fam o el canvi climàtic".

En aquesta línia, els participants han condemnat "les polítiques repressives que agredeixen principalment a les poblacions racialitzades i les sotmeten a l'assenyalament, l'estigmatització social, la violència i l'expulsió", així com "les batudes racistes per perfil racial o ètnic, el tracte denigrant que reben les persones en frontera i l'abandó que sofreixen els menors no acompanyats".

"Denunciem la falta d'una política d'asil capaç d'acollir a les persones que es desplacen de manera forçosa dels seus països i l'incompliment recurrent dels acords europeus relatius a les quotes d'acolliment de persones en situació d'indefensió", han assenyalat durant la lectura del manifest.

D'altra banda, han ressaltat que la pandèmia "ha fet més visible la importància dels treballs que realitzen les dones racialitzades dins i fora de casa" i han advertit d'"un augment de la precarietat de les treballadores del camp, sexuals, de les cures i de les víctimes de trànsit i tracta, sotmeses a treball esclau o denigrant amb acomiadaments i sense dret a atur".

"Les dones treballadores de la llar i les cures han estat sense poder cobrar prestació de desocupació perquè són discriminades simplement per fer aquest treball i ni tan sols han pogut sol·licitar suport per part de l'ajuntament o les institucions públiques per estar en una situació irregular", han asseverat.

POLÍTIQUES "REALS" CONTRA EL RACISME

La portaveu de la plataforma ha reivindicat l'existència de polítiques que "avancen contra el racisme estructural i institucional, que condemna a les persones migrants i racialitzades". "Ens preocupa que enfront dels discursos d'odi dels partits d'extrema dreta, altres sectors polítics no són capaços de contrarestar-los perquè pensen que els migrants no donem vots", ha declarat.

Així, ha defensat que els polítics "han d'actuar amb polítiques reals que garantisquen l'accés als drets de totes les persones i frenen els discursos d'odi". "I cadascun de nosaltres hem de deixar de mirar a un costat i lluitar contra les actituds racistes en la quotidianitat", ha postil·lat.

"No n'hi ha prou amb no ser racistes, sinó que cal practicar l'antiracisme. Es tracta de defensar els drets de les altres persones amb independències de la seua raça, el seu color de pell o la seua ètnia", ha afegit.

Finalment, la integrant de la Federació Africana Tolosa Niang ha denunciat que "els governs fan negoci amb les persones migrants", al mateix temps que ha remarcat que "ajudar a les persones migrants és que es puguen quedar al seu país i treballar, no que l'ajuda que quede en mans de les institucions". "Si les institucions volen ajudar-nos de veritat, sense negoci ni profit, hi ha molts projectes perquè nosaltres puguem quedar-nos als nostres països i tenir una vida digna", ha conclòs.

Destacats