València es mobilitza per una llei que garantisca un habitatge "digne i accessible" com a "dret humà fonamental"

Demanen que la nova llei no siga "lletra morta" ni "pose els beneficis privats per sobre de la vida i la salut de milions de persones"

Guardar

protesta vivienda
protesta vivienda

Diverses associacions --com la PAH València, Entrebarris, CGT, UGT-PV, Intersindical Valenciana i CCOO-PV-- s'han concentrat aquest dissabte en la plaça de l'Ajuntament de València per a exigir una llei "real" que garantisca el dret a un habitatge "digne, assequible, accessible i adequada com a dret subjectiu".

A més, les organitzacions han presentat una sèrie d'iniciatives en aquest sentit, sota la premissa que "tenir un sostre i un lloc on viure és un dret humà fonamental", i han rebutjat "la proposta del PSOE d'abordar aquest problema mitjançant una rebaixa fiscal que no dona solució a les persones que sofreixen aquesta situació".

Els assistents han portat pancartes amb els lemes 'Per una llei que garantisca el dret a l'habitatge' o 'Ja n'hi ha prou, ni un desnonament més! Necessitem un parc públic d'habitatge social!', i han cridat consignes com 'Especuladors, fora del barri', 'Veïna, desperta. Desnonen a la teua porta' o 'Hi ha nens al carrer i no li importa a ningú'. Al mateix temps, s'han organitzat altres 20 concentracions en diverses ciutats espanyoles.

L'acte s'ha convocat davant la "imminent" entrada en el Consell de Ministres de l'anomenada Llei pel Dret a l'Habitatge, que posteriorment es remetrà al Congrés per al seu debat i aprovació. "Aquesta nova llei serà lletra morta si no protegeix i garanteix de manera efectiva el dret a l'habitatge en tot el país", han assenyalat en la lectura d'un manifest.

Així mateix, han denunciat que la crisi residencial és "innegable", perquè més de 32.000 persones sofreixen 'sinhogarismo', 12 milions estan en risc d'exclusió social i s'han produït més d'un milió de desnonaments entre 2008 i el tercer trimestre de 2020.

"POSA ELS BENEFICIS PRIVATS PER SOBRE DE LA VIDA"

Per això, han presentat una sèrie de demandes per a evitar que la nova llei "pose els beneficis privats per sobre de la vida i la salut de milions de persones" i garantisca un "dret humà que és bàsic per a assegurar la integritat física, la dignitat, l'accés a altres drets fonamentals i el desenvolupament personal de tots".

El portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), José Luis González, ha exigit que "s'acabe d'una vegada amb els desnonaments de famílies vulnerables sense alternativa residencial". En aquest sentit, en 2020 s'han produït 29.406 desnonaments al país i 4.501 en la Comunitat Valenciana.

"El que és clar és que cada dia que passa es desnonen 116 famílies en tot l'Estat, i 18 a la Comunitat", ha criticat González, i ha assegurat que aquesta situació implica "la necessitat i l'obligació que les grans forquilles posen els habitatges buits al servei de la gent".

AMPLIAR EL PARC I REGULAR PREUS

D'altra banda, les associacions participants han remarcat la necessitat d'ampliar el parc públic de lloguer social. "El parc públic d'habitatges de l'Estat espanyol és ridícul comparat amb la mitjana europea. Estem en aquest moment en un 1,8 o 2% d'habitatges públics, quan la mitjana europea està entre un 15% i un 18%, i fins i tot en un 30% en alguns països com Holanda", ha postil·lat el portaveu de la PAH.

Així mateix, els participants han reivindicat que aquesta llei contemple la regularització estatal de lloguers a preus "adequats" als salaris de la població; garantisca els subministraments bàsics d'aigua, llum, gas i accés a les telecomunicacions per a "evitar la bretxa digital" i "mantenir la dignitat de tots els habitatges", i oferisca una segona oportunitat efectiva per a les llars amb deutes hipotecaris.

També han reclamat l'ampliació pressupostària per a habitatge social i polítiques socials d'habitatge fins a arribar a la mitjana europea de parc públic, en destinar com a mínim el 2% del pressupost estatal i una part dels fons europeus.

"ESPECULEN AMB LES NOSTRES VIDES"

Per part seua, el portaveu d'Entrebarris, Vicente Danvila, ha denunciat que "aquí fora hi ha bancs, grans forquilles i fons voltors que desnonen famílies dels seus barris i especulen amb les nostres vides".

"Fa uns quants anys es va fer un rescat bancari de 60.000 milions d'euros que la banca no ha retornat", ha ressaltat Danvila. "I no solament no han retornat aquests diners, sinó que especulen per a apujar el preu dels habitatges i s'aprofiten del brutal parc d'habitatges que tenen, que no posen a la disposició de la població", ha agregat.

En aquesta línia, ha apuntat que en els últims anys "s'ha detectat una intrusió de bancs, fons de capital inversor i fons voltor que venen a expulsar-nos dels barris i a fer negoci amb les nostres vides".

"La banca ha de retornar el seu rescat a la societat i compensar en habitatge aquests diners", ha afegit González i ha titllat d'"inaudit" que "els fons voltor tinguen un tracte de privilegi o no paguen fiscalment".

UN PROBLEMA "D'ESTAT"

Nou partits han signat el manifest. Així, Compromís, Nova Canàries, Unides Podemos, ERC, EH-Bildu, BNG, Junts per Cat, CUP i Més País han recolzat la concentració d'aquest dissabte.

No obstant això, el portaveu de la PAH ha afirmat que "el tema de l'habitatge és un problema de tots els partits". "No és el moment de fer un problema polític d'això, sinó un problema d'Estat, de drets humans i de Constitució", ha declarat.

Finalment, Danvila ha mostrat el seu "rebuig" a "la proposta del PSOE d'abordar aquest problema mitjançant una rebaixa fiscal que no dona solució a les persones que sofreixen aquesta situació".

Aquesta mesura "no solucionarà el problema dels desnonaments, del preu abusiu dels lloguers i, a més, beneficiarà a les persones que es lucren de les nostres vides", ha conclòs.

Destacats