Una concentració de i per a les periodistes

La Unió de Periodistes Valencians convoca a les persones periodistes i estudiants per a guardar un minut de silenci amb el lema ‘Sense periodistes no hi ha periodisme’ en contra dels acomiadaments i els ERE

Guardar

unio-periodistes
unio-periodistes

Els i les periodistes valencians i valencianes es reuneixen hui les 11 h en la cèntrica plaça de la Mare de Déu de València contra el desmantellament del sistema comunicatiu valencià, un manifest al qual s'ha sumat la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE) criticant els acomiadaments realitzats en diferents mitjans de comunicació, entre els quals es troben mitjans valencians i mitjans nacionals amb delegacions en la Comunitat Valenciana, entre ells el diari Información, El Mundo i Levante, els tres afectats pels ERO. Sota el lema 'Sense periodistes no hi ha periodisme', l'acte convocat per a periodistes i estudiants de Periodisme i Comunicació Audiovisual comptarà amb un minut de silenci pel Periodisme i seguidament es llegirà un manifest.

Un manifest que es llegirà en les concentracions convocades a Castelló, València, Alacant i Elx "per a defensar el futur de la nostra professió i denunciar la crisi que està sofrint el nostre sistema comunicatiu", denúncia la UPV posant l'accent en "una crisi que va començar ja fa temps i que s'ha agreujat amb els últims ERO, acomiadaments, tancaments de mitjans, i l'augment de la precarietat laboral dels periodistes freelance".

A aquesta iniciativa que a la qual s'han sumat els companys de l'Associació de Periodistes de la Província d'Alacant, l'Associació d'Informadores d'Elx i l'Associació de Periodistes d'Elx, tots els i les periodistes del territori valencià convoquen concentracions similars el mateix dia a les seues ciutats. Des de la Unió de Periodistes Valencians esperen fer-se visibles mitjançant les xarxes socials. Així, l'organització demana que es compartisquen missatges, tuits, fotos i vídeos per a aconseguir convertir l'etiqueta #UnMinutDeSilenciPelPeriodisme en trending topic a Espanya.

No obstant això, els i les estudiants de Periodisme i Comunicació Audiovisual juguen un paper important en aquesta convocatòria, perquè com el futur d'aquesta professió, la Unió de Periodistes Valencians els demanen la seua participació activa. "Si no podeu assistir a la concentració, esperem que trobeu la manera de manifestar-vos en les vostres universitats i guardeu aquest minut de silenci amb nosaltres, tots i totes alhora, pel futur de nostra i la vostra professió", asseguren amb el manifest. Per altra part, la presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Noa de la Torre, es va reunir fa dos dies amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, per demanar un pla d'ajudes públiques específic per als mitjans vinculat al manteniment dels llocs de treball, davant la greu crisi del sector i la nova onada d'acomiadaments.

La presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Noa de la Torre, i el president de la Generalitat, Ximo Puig

Les últimes setmanes, quant a la situació de les empreses comunicatives valencianes, hi ha hagut nous acomiadaments en els diaris Informació, El Mundo i Llevant, tres mitjans han decidit presentar un ERE amb l'excusa de les pèrdues econòmiques per la pandèmia i recentment s'ha efectuat el tancament de CV Radio i alguns acomiadaments en La Razón. Ara bé, la crisi que sofreix el sector no és puntual, sinó que ve "de molt lluny", denúncia la Unió de Periodistes Valencians. Les plantilles de les redaccions ja van quedar minvades amb la crisi econòmica que es va iniciar en 2008, però actualment el sector comunicatiu aquesta assistint a una altra onada d'acomiadaments de periodistes que va començar en 2019 amb el tancament de Levante de Castelló i el Diari La Veu, als quals es van sumar després més retallades de plantilles en Levante, Superdeporte i El Mundo.

Destacats