Una associació veïnal de Madrid encarrega un ninot d'Ayuso batejat com 'La Pinocha'

Guardar

isabel diaz ayuso
isabel diaz ayuso

L'Associació Veïnal Independent de Butarque (AVIB), en el districte de Villaverde de Madrid, ha encarregat a l'artista faller Ximo Esteve la realització d'un ninot de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, batejat com 'La Pinocha', que exhibirà en les mobilitzacions i altres esdeveniments que duu a terme habitualment el col·lectiu per a reclamar dotacions per al barri.

AVIB ha batejat amb el nom de 'La Pinocha' a aquest ninot d'Isabel Díaz Ayuso, qui "promet moltes coses però menteix". La creació, de quasi 2,5 metres d'altura i 25 quilos, ha sigut dissenyada per l'artista faller valencià Ximo Esteve, creador de més de 200 falles grans i més de 60 infantils i guanyador de més d'una vintena de primers premis en diverses categories, ha indicat el col·lectiu en un comunicat.

A més, Esteve ha sigut el primer artista a plantar una falla a Magúncia (Alemanya) i el creador de la figura de Johannes Gutenberg que li va encarregar el Museu de la impremta d'aquesta localitat alemanya.

"Ximo Esteve va acceptar gustós l'encàrrec encara que sabia que no podíem pagar molt, però és una persona compromesa que també ha participat en la lluita veïnal en el seu barri de València durant anys i en altres causes reivindicatives", apunten des de l'associació.

Per part seua, l'artista ha apuntat que "tothom sap que el gremi dels artistes fallers està patint molt les conseqüències de la pandèmia i estem molt parats". "Mai vaig pensar que m'arribara un encàrrec així des de Madrid, però em va enxampar amb temps i, encara que inicialment anava a fer una cosa més xicoteta, tipus un gegant de cercaviles, al final va eixir un ninot que jo crec que cridarà l'atenció", ha confessat.

"Però l'important és que aquesta gent aconseguisca per fi que el centre de salut que tant necessiten es faça realitat", ha afegit, i ha fet broma: "Qui sap? Igual això és una diversificació del negoci i ens encarreguen més figures reivindicatives fora de la Comunitat Valenciana".

Aquest pròxim diumenge, 14 de març, veïnes i veïns del barri se sumaran a la manifestació convocada per la Marea Blanca, composta per nombrosos col·lectius, per a denunciar la situació sanitària madrilenya i la "nefasta gestió" duta a terme per la Comunitat l'any de pandèmia. La marxa partirà del Passeig del Prat a les 12.00 hores i finalitzarà a la Porta d'Alcalá.

L'associació ha assenyalat que Butarque, que va començar a formar-se en 2001 amb el lliurament dels primers habitatges, "emmalalteix encara de nombrosos equipaments necessaris com un centre esportiu, una biblioteca o, especialment, un centre de salut".

Precisament, ha insistit que aquesta última "és una dotació bàsica promesa pels responsables de la Comunitat de Madrid des de fa anys", però han lamentat que "segueix sense posar-se en marxa i cada any pateix un nou retard".

"Quan ja semblava que aquest primer trimestre es faria la licitació de l'obra vam tindre una nova garrotada en anunciar-se que es retardava fins a finals d'any", han afirmat responsables d'AVIB, al mateix temps que han remarcat que porten "17 anys de lluita i estem farts del menyspreu de la Comunitat".

Per això, van decidir "fer una cosa potent, vistós i que cridara l'atenció sobre una situació que veiem insostenible". "Ara, a més, l'anunci de la dimissió d'Ayuso i la convocatòria d'eleccions són factors que sens dubte afavoriran un nou retard", han criticat.

El barri de Butarque, amb aproximadament 22.000 persones censades, està adscrit al centre de salut Els Rosers, que dóna servei a quasi 50.000 persones, "una xifra que quasi doblega la ràtio recomanada".

"La pandèmia ha posat de manifest la greu situació que vivim les veïnes i veïns de Butarque en matèria sanitària, i el pitjor és que el nou retard anunciat per la Conselleria de Sanitat al desembre, sumat al nou escenari polític en la Comunitat de Madrid, ens fa témer que estem parlant que fins a 2024 no tindríem el demandat centre de salut", han asseverat.

Destacats