Un peatge de 4 cèntims per quilòmetre seria suficient per a mantenir les carreteres en bon estat

Guardar

autovia
autovia

La implementació de peatges en totes les autovies espanyoles requeriria un pagament per quilòmetre per part dels usuaris d'entre 3 i 5 cèntims per quilòmetre amb la finalitat d'acabar amb el gran dèficit que hi ha actualment en la conservació de carreteres, la qual cosa repercuteix en una menor seguretat d'aquestes.

Segons assenyala a Europa Press l'Associació d'Empreses de Conservació i Explotació d'Infraestructures (Acex), aquesta tarifació seria suficient per a mantenir les carreteres en bon estat i sempre comptant amb les comunitats autònomes per a prendre qualsevol decisió final respecte als peatges.

Aquesta última reivindicació respon al fet que, en cas d'imposar peatges en les autovies, molts usuaris acabarien desviant-se a les carreteres nacionals i comarcals que gestionen les comunitats per ser gratuïtes, sent aquestes precisament les que pitjor conservades estan.

En concret, Acex destaca que la situació en aquestes carreteres és realment preocupant, ja que porten més de deu anys sense invertir en obra nova per la falta de pressupost, podent destinar els pocs recursos amb els quals compten a actuacions de conservació concretes.

Davant aquesta situació, el Govern d'Espanya s'està plantejant la introducció d'un peatge en totes les autovies del país amb la finalitat de fer front a un dèficit en conservació que ronda ja els 8.000 milions d'euros i ja ha promés a Brussel·les que durà a terme la mesura.

No obstant això, el Govern ja ha insistit en diverses ocasions que qualsevol canvi en aquest sentit haurà de comptar amb el consens econòmic, polític i social suficient. De moment, els partits no han deixat clares les seues posicions.

SITUACIÓ A EUROPA

Després de les directrius apuntades per Europa en el marc de l'última gran crisi financera, Portugal va introduir peatges en tota la seua xarxa d'alta capacitat, no sols per a vehicles pesants, com requeria Brussel·les, sinó en tots ells, inclosos els lleugers, és a dir, a tots els ciutadans.

A Espanya, lluny d'introduir peatges, les polítiques han anat en sentit contrari, a no renovar les concessions que arribaven a la seua fi, la qual cosa ha permés alliberar de peatges diverses autopistes que ara són gratuïtes. A més de Portugal, a França i Itàlia preval el pagament per ús, mentre que a Alemanya totes les autopistes són gratuïtes.

Destacats