Transició Ecològica destina 42 milions d'euros a millorar la gestió dels residus

Guardar

La consellera de Transició Ecológica, Mireia Mollà
La consellera de Transició Ecológica, Mireia Mollà

La Conselleria d'Agricultura, Desarollo Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha destinat un total de 42 milions d'euros a la millora de la gestió dels residus i a inversions d'economia circular per a avançar en els percentatges de reutilització, reciclatge i recollida separada.

El departament dirigit per Mireia Mollà ha publicat diverses convocatòries dels fons del Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR), per a alguns residus de difícil gestió com els bioresidus o la fracció tèxtil, amb la vista posada en els objectius europeus d'un màxim del 10 % de residus amb destinació a abocador l'any 2035, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

En el que va d'any, el departament autonòmic ha destinat 20.832.580 euros a projectes d'implementació o millora de la recollida separada de bioresidus destinats a instal·lacions específiques de tractament biològic (compostatge, digestió anaeròbia o totes dues).

En la mateixa línia es considera la recollida d'oli de cuina usat generat en l'àmbit domèstic, del comerç i serveis, per a destinar-lo a valorització, especialment per a l'obtenció de biocarburant, i la fracció de residus tèxtils dels residus municipals per a destinar-los a preparació per a la reutilització o reciclatge.

En un segon bloc d'ajudes, es disposen 13.757.840 euros i 5.006.852,53 euros per a la construcció, adaptació o millora d'instal·lacions específiques per al tractament dels bioresidus recollits separadament. Això inclou projectes de construcció d'instal·lacions de compostatge, de digestió anaeròbia o una combinació de tots dos tractaments.

Els destinataris d'aquestes ajudes són municipis, mancomunitats, diputacions, entitats metropolitanes i consorcis amb competències en la prestació de serveis de recollida de residus en la Comunitat Valenciana.

Finalment, també en l'àmbit dels fons per a l'execució del Pla de suport a la implementació de la normativa de residus, es destinaran 2.399.700 euros per a la construcció de noves instal·lacions de preparació per a la reutilització i el reciclatge d'altres fluxos de residus recollits separadament.

Aquestes ajudes estan destinades a la construcció d'instal·lacions que permeten un tractament diferenciat dels residus tèxtils recollits separadament, de manera que aquest flux de residus puga contribuir a la consecució dels objectius comunitaris de preparació per a la reutilització i reciclatge.

S'orienten a persones físiques o jurídiques, públiques o privades, que realitzen operacions que componen la gestió dels residus amb instal·lacions inscrites en el Registre General de Gestors Autoritzats de Residus de la Comunitat Valenciana.

Transició Ecològica està tramitant un encàrrec a l'empresa pública Vaersa, encarregada de la gestió dels residus d'envasos lleugers, procedents dels contenidors grocs, perquè incremente la recuperació de materials, mitjançant l'eliminació prèvia dels objectes que no s'han d'introduir en ells i que redueixen l'efectivitat del procés.

Destacats