Torró aposta per una Comunitat "resilient, atractiva per a professionals i empreses, connectada i intermodal, descarbonitzada i generadora d'energies renovables i netes"

Destaca el treball "per a complir i fer complir els compromisos amb Volkswagen per a continuar impulsant Parc Sagunt, on la multinacional crearà 3.000 llocs de treball"

Guardar

La portaveu socialista Rebeca Torró
La portaveu socialista Rebeca Torró

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha subratllat en Les Corts, que "hem d'aconseguir que la Comunitat Valenciana siga un territori cada dia més resilient, atractiu per a la implantació d'empreses capdavanteres i de professionals, molt connectat i intermodal, i cada vegada més descarbonitzat al mateix temps que generador d'energies renovables i netes".

En la seua intervenció en Les Corts, la consellera ha desgranat les línies generals d'actuació del seu departament que s'aniran tractant i desenvolupant al llarg de la legislatura. Així, després de valorar el treball realitzat pels seus antecessors, María José Salvador i Arcadi España, ha afirmat que continuarà mirant "de tu a tu als veïns", escoltant i tractant "de comprendre els problemes reals i deixant de costat els debats estèrils".

Com a principals objectius la consellera ha plantejat "continuar avançant cap a una comunitat amb infraestructures modernes, eficients i interconnectades i amb espais logístics que "afavorisquen la implantació d'empreses i indústries". En segon lloc, ha indicat que cal "exercir l'activitat de manera que contribuïsca a lluitar contra el canvi climàtic amb instruments de planificació i ordenació territorial i urbanística i potenciant la descarbonització".

D'aquesta manera, Torró ha ressaltat que "treballarem sense descans per a complir i fer complir els compromisos adquirits amb Volkswagen per a continuar impulsant Parc Sagunt, on les empreses invertiran 460 milions d'euros".

Per a la consellera, "la dinamització de l'economia és vital" i "l'execució d'obra pública és l'exemple paradigmàtic". De fet, ha apuntat que aquests tres exercicis d'aquesta legislatura ja han superat la inversió anterior, 778 milions d'euros en tres anys, un augment respecte als 606 de l'anterior. Així mateix, ha assenyalat que els 300 milions d'euros contemplats en el pressupost, "es materialitzen a través de la signatura d'un conveni amb el Govern d'Espanya", que s'executarà entre aquest 2022 i anys posteriors.

Quant als fons europeus, la consellera ha posat com a exemple la nova Línia 10 de Metrovalencia, que una part ha sigut sufragada amb fons Feder, així com, en el cas del React, 90 milions d'euros destinats a obres en el TRAM d'Alacant, com les de la Línia 9 entre Benidorm i Dénia, altres actuacions en el TRAM i en la millora de freqüències per a Metrovalencia.

Protecció del territori

Per a Torró, la revitalització de l'economia no s'aconsegueix només amb la inversió pública i ha insistit en la necessitat que "el territori siga el nostre aliat, de manera que, amb la intervenció de les administracions, aconseguir una combinació entre sostenibilitat i desplegament de potencial econòmic" i ha destacat el canvi "d'un urbanisme especulatiu a un productiu.

Igualment, la consellera ha valorat el Pla Agilita d'Urbanisme, la labor de l'Agència Valenciana de Protecció del Territori, i els plans d'acció territorial, dels quals ha remarcat la labor de consens que està portant la Conselleria en la seua elaboració.

En la protecció del territori, ha indicat Torró, "la lluita contra el canvi climàtic és vital", la qual cosa implica apostar per fonts d'energia netes i renovables. Després de referir-se al potencial de la Comunitat en aquesta matèria, la consellera ha advocat per "agilitar la tramitació i facilitar la implantació de renovables" i ha marcat com a prioritat al fet que "entre tots i totes fem camí per a aconseguir els objectius autoimposats i marcats per Europa".

Ampliació de la xarxa de Metrovalencia i Tram d'Alacant

En l'àrea de mobilitat, la consellera ha ressenyat la posada en funcionament de la Línia 10 de Metrovalencia i les obres de modernització de la Línia 9 del TRAM entre Benidorm i Dénia, que es posarà en servei abans que acabe l'any, i ha exposat els plans d'extensió de les dues xarxes.

En Metrovalencia s'està redactant els estudis tramviaris de prolongació de l'L10 (fins a la façana marítima), de la nova L11 (entre la Ciutat de les Arts i les Ciències i el Grau-Canyamelar) i de la nova L12 per a connectar el centre de València amb l'Hospital La Fe. A més, estan en marxa les primeres actuacions del Pla de Millora de Freqüències de Metrovalencia.

En relació amb el TRAM d'Alacant, la consellera ha ressaltat que s'està treballant en la seua ampliació i en la connexió amb la xarxa ferroviària de l'Estat. Està redactat el projecte bàsic per a la connexió de les estacions d'Estels i d'Adif-Renfe, amb una inversió d'uns 100 milions d'euros, està en informació pública l'Estudi Informatiu de la prolongació del tramvia a Sant Joan d'Alacant i s'ha de licitar la redacció del projecte per a arribar també a Mutxamel.

Connexió ferroviària entre Gandia i Dénia

Sobre la connexió ferroviària entre Gandia i Dénia, Rebeca Torró ha destacat que des de la Generalitat "hem treballat en els últims mesos en una proposta, volem connectar dues comarques que són les úniques de la costa que no ho estan, juntament amb els municipis de la Safor i la Marina i els agents socioeconòmics, treballarem per un tramvia que vertebre el territori i oferisca un servei de proximitat a la ciutadania".

Ampliació de SUMA i noves línies d'autobusos interurbà

En tot cas, ha continuat, "una mobilitat sostenible i eficient passa per mesures per a incentivar el transport públic" i ha anunciat que, abans que finalitze l'any, estarà operativa l'ampliació de SUMA i "s'estendrà l'ús de la targeta al conjunt del nucli de Rodalia". Així mateix, Torró ha avançat que es reduirà els preus i les zones al TRAM d'Alacant abans de l'estiu.

A l'aposta de la Conselleria pel ferrocarril i el tramvia, se suma l'impuls del transport públic interurbà per carretera amb el nou mapa concessional. Sobre aquesta qüestió, la consellera ha enumerat la concessió en servei entre Vinaròs, Benicarló i Peníscola i altres set en licitació tant de caràcter intercomarcal com interprovincial i ha remarcat que l'objectiu és licitar, a la fi d'enguany, tots els projectes de servei públic de la Comunitat Valenciana.

A més, per a garantir la mobilitat i la connexió en les zones despoblades, "estem col·laborant amb Presidència per a fer la convocatòria d'ajudes de transport a la demanda. L'objectiu és oferir al veïnat un servei que s'adapte a les necessitats diverses de cada municipi", ha explicat.

Quant al TRAM de Castelló, Rebeca Torró s'ha referit al fet que la Conselleria espera poder substituir abans de final d'any, quatre autobusos per elèctrics i instal·larà dos punts de recàrrega ràpida.

Desdoblament de la carretera Santa Pola-Elx

Respecte a la xarxa viària, la consellera ha destacat el desdoblament de la carretera Santa Pola-Elx. El tram entre Valverde-Vereda de Cendres ja està acabat, amb una inversió de dos milions d'euros, i al setembre, ha anunciat Torró, "iniciarem les obres del segon tram, amb un pressupost de 2,5 milions. El tercer tram, que té un import de 3,4 milions d'euros, està en procés de licitació i de l'última fase, de 2,3 milions, s'estan preparant els corresponents plecs.

Dins de les mesures per a fomentar el transport públic i sostenible, la consellera ha avançat que aquest mes de juliol es començaran les obres de modernització de l'estació d'autobusos de València. "Una obra -ha dit- molt demandada per a poder tindre una estació digna, fonamental per a la ciutadania de tota la Comunitat".

Inversions en ports de la Generalitat

En l'àrea de ports, Rebeca Torro ha ressaltat les actuacions que ha dut a terme la Conselleria per a garantir "les bones condicions de les nostres infraestructures portuàries", així com "el Pla Pluriennal de Ports 2022-2025 que compta amb una inversió total de 106,6 milions d'euros". Un exemple és Torrevella on, gràcies a la col·laboració publicoprivada, es canviarà tota la façana marítima amb una inversió de 20 milions d'euros.

Finalment, ha al·ludit a l'aeroport de Castelló, que en deu anys, ha passat de no tindre ni avions a gestionar huit rutes al juny: dos dins d'Espanya i sis a l'estranger, 17 freqüències setmanals, acaba de licitar una ruta Castelló de la Plana-Madrid i la pròxima tardor tindrà una nova connexió amb Dublín. "A més generarem, al voltant de l'aeroport, una zona d'activitats empresarials i logístiques que servisca per a dinamitzar, des del territori, l'economia i l'ocupació", ha conclòs Torró.

Destacats