Toni Gaspar reclama una ferma aposta de les institucions per a acabar amb la bretxa digital

Guardar

gaspar
gaspar

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha reclamat aquest dijous una ferma aposta de les institucions per a acabar amb la bretxa digital, durant la seua participació en l'onzé Fòrum d'Intel·ligència i Sostenibilitat Urbana 'Greencities & S-Moving', que té lloc aquests dies en el recinte firal de Màlaga i al qual ha assistit acompanyat pel vicepresident Carlos Fernández Bielsa.

En paraules de Gaspar, "la pandèmia ha evidenciat aquesta bretxa digital de la qual parlem i ha convertit en prioritari el repte d'arribar als no connectats". Per al president de la Diputació "la implantació tecnològica ha de transcendir a les legislatures polítiques, amb l'impuls d'eines que garantisquen el suport tècnic als ajuntaments i ens locals per damunt d'interessos partidistes".

El màxim responsable de la corporació valenciana ha intervingut en el fòrum de ciutats intel·ligents en l'àmbit de la modernització territorial, amb l'objectiu d'intercanviar projectes de transformació dels municipis. Al costat de Gaspar, han pres la paraula el president de la Diputació de Badajoz, Miguel Ángel Gallardo; l'alcalde de la localitat barcelonina de Viladecans, Carles Ruiz; la directora general de la Conselleria de Transformació Econòmica, Indústria, Coneixement i Universitats de la Junta d'Andalucía, Loreto del Valle; i Luis Cueto en representació de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals (SETELECO).

Tots ells han compartit experiències de gestió en administracions públiques de diferents províncies, autonomies i el mateix Estat, amb un element comú com és el full de ruta fixat en cadascuna de les institucions per a incorporar de manera creixent els objectius de desenvolupament fixats per l'Agència Europea de Medi Ambient amb l'horitzó de 2030.

Retroalimentar-se del talent

El president Gaspar ha aprofitat la seua participació en el 'Greencities & S-Moving' per a posar en valor el treball que desenvolupa l'àrea de Modernització de la Diputació que dirigeix Mentxu Balaguer, destacant el projecte 'Connecta' al qual s'han adscrit més d'un centenar de municipis valencians i que prompte coordinarà la informació de serveis bàsics de la meitat dels pobles de la província.

Toni Gaspar ha exposat aquesta plataforma de connexió intermunicipal com a exemple a l'hora de donar resposta a la "necessitat de compartir experiències i que les institucions es retroalimenten del talent". El valor afegit de 'Connecta' és precisament la possibilitat que tenen els ajuntaments adherits de compartir quadres de gestió i generar una comunitat per a reaprofitar el treball dels consistoris.

D'aquesta manera, els ens locals queden alliberats per la Diputació de destinar temps i recursos econòmics a una plataforma en la qual poden aplicar a la seua gestió diària projectes duts a terme per altres institucions, centrant-se a prestar els serveis vinculats al desenvolupament sostenible.

El projecte 'Connecta' és un pas més en el servei integral de gestió de les ciutats que la Diputació de València presta als municipis de la província, als quals l'àrea de Modernització impulsa en matèria d'administració electrònica, al mateix temps que ofereix un suport general a nivell tècnic, especialment en matèria de ciberseguretat.

En aquest sentit, el president Gaspar considera que "la informació dels serveis prestats pels ajuntaments ha d'estar en mans públiques per qüestió de seguretat, la qual cosa converteix aquest procés tecnològic en un altre dels reptes que tenim des de l'àrea de Modernització". Així, la Diputació recomana als consistoris ser amos de les seues dades i els acompanya en el trànsit cap a la concentració i el control tecnològic de serveis bàsics com la recollida de fems, l'enllumenat o la gestió del cicle de l'aigua.

Destacats