Són les aules un espai segur? El 34% dels brots provenen de l'àmbit educatiu

El dimarts 26 de gener, en només 24h, es van registrar 24 brots de l'àmbit educatiu amb 178 positius

Guardar

Aula d'un col·legi valencià
Aula d'un col·legi valencià

Moltes són les veus que s'alcen a favor del tancament de les escoles davant l'augment notori de casos positius de coronavirus després de les festes nadalenques. No obstant això, de la mateixa manera que hi ha veus que clamen el tancament d'instal·lacions i centres educatius per a descendir la corba de contagis positius, també n'hi ha d'aquells que defensen que les aules són espais segurs i on els nens estan a resguard de contagis. Però, les xifres no menteixen i és que solament durant les 24 hores prèvies al dimarts 26 de gener, només en la Comunitat Valenciana, es van registrar 20 brots procedents de l'àmbit educatiu, amb un total de 178 positius, batent el rècord de brots procedents d'aquest àmbit fins a aconseguir un únic brot de fins a 48 positius d'un centre educatiu de la capital valenciana.

No hi ha dubte que les veus a favor de les aules com un espai segur són aquelles fonts institucionals procedents tant des del Ministeri d'Educació, com en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, és la conselleria i els seus dirigents, com el seu titular, Vicent Marzà, qui donen suport al fet de no tancar els centres educatius. Per part seua, la ministra d'Educació, Isabel Celaá, ja ha assegurat que "de moment" no es contempla el tancament de col·legis, pese a l'augment de contagis. De la mateixa manera, el titular d'Educació en la Comunitat Valenciana compartia l'opinió de Celaá, i al mateix temps insistia que "els contagis de professors i alumnes es produeixen fora de les aules".

Davant les dades, més que sorprenents i alarmants, al brot del centre educatiu de València amb 48 positius, li seguien dos de Xixona amb 15 i 11 positius i dos de Vila-real amb 17 i 14 contagis. Així doncs, davant la negativa dels titulars d'Educació a tancar els centres educatius i evitar més contagis, els sindicats s'han pronunciat sobre aquest tema i així, CSIF va presentar ahir un escrit davant la Conselleria d'Educació en el qual planteja el tancament immediat de tots els centres educatius de la Comunitat Valenciana per a "evitar que augmenten els contagis", segons ha assenyalat el sindicat en un comunicat. De la mateixa manera, des del sindicat Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) exigeixen activar la formació a distància i proporcionar al personal docent i a l'alumnat totes les eines necessàries per a poder aplicar-la. Cal recordar que durant la primera ona de la pandèmia, de març a juny, la Conselleria d'Educació, va comprar més de 30.000 tauletes per a posar-les a la disposició dels seus alumnes i saldar així la bretxa digital.

Un altre dels col·lectius que s'han pronunciat referent al tancament dels centres educatius ha estat les associacions de pares i mares d'alumnes davant la notificació de la Generalitat d'aquest dilluns que hi ha 5.777 alumnes i 1.206 professors dels centres públics contagiats de COVID-19. Davant les dades proporcionades per la Generalitat en l'informe que mana cada setmana de curs la Conselleria d'Educació, han passat de confinar del 14 al 18 de desembre -l'última setmana lectiva completa abans de Nadal- a 231 grups de 137 centres educatius, a pràcticament triplicar les xifres, en aïllar 674 grups de 304 centres en el període des del 18 al 22 de gener.

Marzà insisteix que el protocol sanitari està funcionant i que es pot continuar fent classes malgrat les baixes temperatures. "Va haver-hi confusió i alguns professors creien que la calefacció havia d'estar apagada. No és així, ha d'estar encesa i ventilar durant dos tres minuts cada mitja hora", una pràctica que no baixa de manera important la temperatura de l'aula. "És el protocol que se segueix en molts 'landers' d'Alemanya, i allí fa molt més fred".

De la mateixa manera, el conseller d'Educació també ha defensat que l'educació és un servei essencial i, per tant, els docents han de ser un col·lectiu prioritari en la segona fase de la vacunació. En aquest sentit, ha remarcat que l'educació ha de ser principalment presencial perquè les opcions telemàtiques agreugen, entre altres factors, les diferències socials.

Segons la titular d'Educació en el Govern d'Espanya, els centres continuaran oberts, a pesar que els casos de COVID-19 s'hagen més que duplicat després de la volta de les vacances nadalenques, passant del 0,6% d'aules confinades abans de Nadal a l'1,4% en aquests moments. Malgrat aquesta xifra, la ministra considera que "no és motiu, en absolut, per al tancament dels centres".

Destacats