Soler presenta un PEF amb "retencions de crèdit" de 364 milions d'euros

Les Inversions Reals i les Transferències de Capital es podran traslladar al Pressupost de 2020 al no haver començat la seua licitació i no poder executar-se dins del termini i en la forma escaient en aquest últim trimestre 2019

Guardar

soler_corts
soler_corts

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha donat a conéixer aquest dimarts el Pla d'Econòmic Financer (PEF) que la Generalitat Valenciana ha enviat al Ministeri d'Hisenda i que, segons ha explicat, no conté "cap retallada" i "no afecta cap servei fonamental". El que fa són "retencions de crèdit acordades amb totes les Conselleries" de partides i projectes no executats en aquest últim trimestre --que suposen l'1,68% del pressupost consolidat, 364 milions-- i que es passaran al 2020.

Soler ha exposat els detalls d'aquest pla de "contenció de la despesa" en una compareixença en Les Corts a petició pròpia, en la qual ha volgut deixar clar que, des de principi d'any el Botànic "ha gastat més" que en l'exercici anterior en tots els departaments --en total de 7.045 milions més--, amb el que "no hi ha retallades" i els Pressupostos de la Generalitat "continuen sent expansius", ha defensat.

Els capítols en els quals més s'aprecia la "cirurgia fina" del Consell, ha apuntat Soler, són el capítol VI (Inversions Reals ) i VII (Transferències de capital) en els quals no s'havia començat la licitació i per tant, poden traslladar-se al pressupost de 2020 "perquè era impossible la seua execució en el quart trimestre del 2019", ha argumentat. En el capítol I (Despeses de personal) s'ha aplicat una retenció de crèdit de 20 milions, corresponents a vacants produïdes durant l'exercici pressupostari.

Per programes, dels 131 contemplats en els Pressupostos de la Generalitat, Soler ha xifrat en 85 els afectats pels ajustos --encara que tenen més dotació que l'any anterior-- i "només en 10 podrien considerar-se potencialment retallades". En aquest punt ha precisat que aquesta desena de programes "ja partien d'un pressupost més baix que en 2018", per la qual cosa no es poden considerar "retallades".

D'ells, són quatre els programes l'execució dels quals en 2019 serà menor que la de 2018: en primer lloc el Programa 751.10 d'Ordenació i Promoció del Turisme, pel fet que hi havia una previsió d'ampliar el capital de CACSA que no resulta necessària enguany i al fet que l'execució d'alguns projectes beneficiaris d'ajudes ha sigut menor a la prevista, ha explicat.

També el programa 112.00 de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) el personal de la qual ha fet un "gran esforç" per a assumir serveis que s'anaven a externalitzar i s'ha pogut reduir despesa. Al costat d'aquest, el programa 714.20 d'Ordenació i millora de la producció agrària, principalment en partides destinades al Consell de l'Horta i al Pla de Desenvolupament Agrari el consell del qual s'ha constituït aquest mateix agost.

Finalment, ha assenyalat el programa 512.10 de Gestió i infraestructures de recursos hídrics, Sanejament i Depuració d'Aigües, principalment per licitacions pendents de tramitar.

En el cas dels serveis públics fonamentals, Soler ha repassat el seu sostre de despesa per a assegurar que en Educació, que fins a desembre d'enguany, encara podrà executar fins a 602 milions més que en 2018, un 13,2% més. En aquest punt s'ha detingut en els programes Edificant, on el sostre de despesa pot aconseguir un 159% en Primària i un 48,48% en Secundària respecte a l'executat en 2018. En Sanitat, també el sostre de despesa per al 2019 és superior en 372,43 milions a la despesa de 2018 (+5,3%) i en Igualtat i Polítiques Inclusives continuen amb un augment de 402 milions (+35,2%).

En la seua intervenció, el conseller ha justificat la necessitat d'aquests ajustos en la revisió a la baixa de les perspectives del quadre macroeconòmic -especialment per l'evolució de l'activitat immobiliària- i en la no aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), que malgrat ser "còmplices" de les polítiques socials del Botànic, ha dit, van rebre el vot en contra de PP, Cs i els independentistes catalans. Com a conseqüència, s'han reduït els ingressos previstos, una situació davant la qual "el Botànic ha actuat amb responsabilitat", ha defensat.

En tot cas, Soler ha garantit que el Consell continuarà reivindicant els 1.325 milions per l'infrafinançament i el "maltractament històric" que pateix la Comunitat Valenciana, així com la reforma del sistema de finançament autonòmic. Al seu judici, el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) és una "estafa" i a pesar que els 427 milions del extraFLA que el Govern va alliberar el 9 d'Octubre van suposar un "baló d'oxigen" per a la caixa de la Generalitat "segueixen sense resoldre's el problema de fons".

"La paciència té un límit", ha dit parafrasejant al 'president' Ximo Puig en el seu discurs del Dia de la Comunitat Valenciana. Això sí, Soler ha valorat que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, s'haja compromés a "deslligar" els lliuraments a compte dels PGE per a no generar "situacions absurdes" com la que s'ha produït recentment amb "nefastes conseqüències per a tots".

"SUGGERIMENTS" DES DE L'OPOSICIÓ

Des de l'oposició, el diputat del PP Rubén Ibáñez ha demanat al conseller que "deixe aqueixa actitud altiva i prepotència", al mateix temps que ha criticat que "es vane que una part important de les retallades van en capítols 6 i 7, i resulta que el 7 és d'on es nodreix totes les construccions de col·legis".

Segons Ibáñez, "el conseller intenta fer un doble tirabuixó, parla d'execució de l'any 2018 i després del potencial d'execució que té l'any 2019. No obstant això, si un es deté, veu que en Primària, de 189 milions consignats, a data d'agost sol han executat 5,5 milions, que per cert no han pagat. I en Secundària, de 56,5 milions han executat 564.000 euros. Respecte a les beques universitàries, de 24,9 milions d'euros sols han executat 5", ha lamentat. A més, li ha tirat en cara que "únicament ha ensenyat el 10%" dels ajustos de 364 milions.

La diputada de Ciutadans Ruth Merino ha retret a Soler que haja "divagat" en la seua intervenció amb un "discurs triomfalista" i ha criticat que el Pressupost de la Generalitat inicial estava "sobredimensionat".

Per part de Vox, la diputada Maria Ángeles Criado ha enlletgit al conseller "despeses excessives" per la "quantitat d'organismes" creats, secretaries i direccions generals. I ha aprofitat per a llançar-li uns "suggeriments": en primer lloc, tancar À punt, l'única fi del qual segons Criado és l'"adoctrinament, i en segon lloc reduir el nombre de càrrecs.

QUEIXA DEL PSPV PER "COARTAR LA LLIBERTAT" DE SOLER

Els partits del Botànic --PSPV, Compromís i Podem-- han valorat que els ajustos "no impliquen retallades" i que es limiten a "retencions de crèdit". Des de Compromís, Aitana Más ha aprofitat per a recordar al conseller que cal continuar sent "forts" a l'hora de reivindicar un finançament just, ja que el FLA és només una "almoina", mentre des de Podem Ferran Martínez ha retret a PP i Cs el seu "sobreactuació".

Des del PSPV, el diputat José Enrique Muñoz ha destacat l'"striptease financer i comptable" que ha realitzat el conseller d'Hisenda, al mateix temps que ha anunciat que el seu partit elevarà una "queixa" per l'actuació de la presidenta de la Comissió, la portaveu adjunta del PP, Eva Ortiz, "per coartar la llibertat per a argumentar" de Soler.

La diputada 'popular' ha indicat en diverses ocasions al conseller que "se cenyisca als punts de l'ordre del dia" i ha assegurat tindre "molta paciència" amb ell, a més de recriminar-li el seu "to jocós" al parlant d'ajustos. Soler ha respost que no entenia que no poguera argumentar com considerara tenint en compte que compareixia "a petició pròpia".

Arxivat a:

Destacats