Soler i Pascual aposten pel foment de la investigació, les noves tecnologies i la innovació

S'ha presentat l'informe sobre la superació de la crisi econòmica post COVID-19 en la Comissió de Tecnologia de l'Alt Consell Consultiu d'I+D+I

Guardar

20.11.27_FOTO_COMISION_ALTO_CONSEJO_TECNOLOGIAS
20.11.27_FOTO_COMISION_ALTO_CONSEJO_TECNOLOGIAS

El conseller Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, han destacat que les polítiques de la Generalitat per al foment de la investigació, les noves tecnologies i la innovació permetran que la Comunitat Valenciana "estiga millor preparada enfront de futures crisis".

Vicent Soler ha presidit la reunió de la Comissió de Tecnologia de l'Alt Consell Consultiu d'I+D+I, on s'ha presentat l'informe sobre la superació de la crisi econòmica post COVID-19. A l'acte també ha assistit la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital Carolina Pascual.

Els responsables dels departaments d'Hisenda i Innovació han destacat la necessitat de fomentar la investigació, finançant tant aquella centrada en temes de salut; com la vinculada a les noves tecnologies que contribuïsquen a transformar el model econòmic de la Comunitat Valenciana."L'objectiu és estar molt millor preparats per a afrontar futures crisis, això sense deixar de costat la investigació en aspectes relacionats amb els sectors productius tradicionals", ha indicat sobre aquest tema Soler.

"Aquestes actuacions -ha afegit- permetran oferir un futur professional més esperançador als nostres joves, retenir el talent, que les nostres empreses siguen més competitives, i crear ocupació i riquesa". Així mateix, el conseller ha assegurat que per a aconseguir que els resultats de la investigació resulten útils a la societat en el menor temps possible, és necessari incentivar la transferència de coneixement, per a això es fa imprescindible promoure la col·laboració publicoprivada, fomentant la col·laboració entre centres d'investigació, instituts tecnològics i empreses.

D'altra banda, Soler s'ha referit a la necessària digitalització dels sectors productius, de l'Administració i de la societat en general. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que "és evident que la lluita contra el virus i la recuperació econòmica tindrà un dels seus aliats en la digitalització, tal com ha assenyalat la Unió Europea incloent la transició digital dins de l'estratègia per a la sostenibilitat i la resiliència per a la recuperació, com també ho ha fet el Consell en el pacte de recuperació Alcem-ens, signat amb els nostres agents socials i econòmics".

Finalment, el conseller ha destacat el treball que, des dels diferents departaments de la Generalitat amb competències en modernització de l'Administració i impuls de la societat digital, s'està duent a terme per a aconseguir l'efectiva digitalització de la manera de treballar de l'Administració, tant en els seus processos interns com en la seua relació amb la societat valenciana, amb la finalitat de col·laborar activament i ser un autèntic motor per a la transformació digital de la Comunitat Valenciana".

Per part seua, la consellera d'Innovació, Carolina Pascual, ha insistit en la necessitat de col·locar la ciència, la innovació i la digitalització en el lloc que es mereixen i ha valorat el treball realitzat durant aquests mesos de pandèmia pel Sistema Valencià d'Investigació i Innovació que "s'ha bolcat a donar respostes i ha apostat per la I+D+I com a inversió per al nostre futur i com a motor de creixement". Pascual s'ha referit a les conclusions l'informe sobre la superació de la crisi econòmica post COVID-19 i en aquest sentit, ha destacat les accions que el seu departament impulsarà per a afrontar el repte de la recuperació.

Així, ha recordat que els pressupostos de la Generalitat reforcen la Ciència i la Innovació i que "aquesta és una aposta estratègica per a donar resposta al canvi de model productiu i als reptes que se'ns presenten amb la situació generada per la pandèmia". A més, la responsable d'Innovació ha assenyalat que l'objectiu "és impulsar la transferència de tecnologia i coneixement als sectors productius i contribuir a la generació d'ocupació de qualitat i a la cohesió territorial".

Per a això, Pascual ha explicat les diferents mesures que duen a terme i es combinen des de la AVI, Districte Digital, i les direccions generals d'Innovació, Avanç de la Societat Digital, Lluita contra la Bretxa Digital i Ciència i que a més estan alineades amb els objectius d'Europa.

Concretament, ha posat en relleu Inndromeda, que té "l'ambiciosa comesa de portar la innovació, la transformació digital i la Intel·ligència Artificial al teixit productiu de la Comunitat Valenciana, a qualsevol empresa gran o xicoteta, i de qualsevol sector, per a donar lloc a un gran ecosistema innovador i vertebrador del territori".

Propostes de la Comissió de Noves Tecnologies

L'informe sobre la superació de la crisi econòmica post COVID-19 recull una sèrie de propostes amb l'objectiu de posar en marxa actuacions concordes al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Entre les accions que es proposen destaquen la necessitat de fomentar la investigació en general i la investigació de qualitat i d'alt nivell, així com fomentar la captació de recursos i talents per a estar millor preparats a l'hora d'afrontar les futures crisis que puguen vindre.

També s'aposta per incentivar la transferència del coneixement amb l'objectiu que la inversió en ciència beneficie a empreses i ciutadans. Per a això es fomentarà la col·laboració entre centres d'investigació, instituts tecnològics i empreses.

Així mateix, l'informe recull la creació d'un 'Digital Innovation Hub' de referència per a ajudar a les empreses en els seus processos de digitalització i brindar accés als últims coneixements i tecnologies, a més de ser un nexe d'unió que facilita la col·laboració per a la innovació digital entre diferents regions de la Unió Europea. La transició ecològica i el canvi a les energies renovables són unes altres de les propostes que a més engloba molts aspectes diversos relacionats amb la influència de les activitats humanes en el clima i el medi ambient.

D'altra banda, l'informe destaca el foment de la Compra Pública Innovadora per a impulsar el desenvolupament d'innovacions que eleven la qualitat i eficiència dels serveis públics i que contribuïsquen també a millorar la competitivitat de les empreses.

La reducció de la bretxa digital és un altre dels objectius, així com el suport explícit a la comercialització dels resultats dels projectes sobre COVID-19 finançats per la Conselleria d'Innovació, Ciència, Universitats i Societat Digital.

Arxivat a:

Destacats