Rosa Pérez Garijo presenta el Pla d'Atenció a la Ciutadania 2020-2023, 'més pròxim, equitatiu i adaptat a la digitalització'

El reconeixement de veu permetrà realitzar consultes i gestions dels tràmits habituals els 7 dies de la setmana i les 24 hores del dia

Guardar

Foto
Foto

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i el director general de Transparència, Andrés Gomis, han presentat el nou Pla d'Atenció a la Ciutadania de la Generalitat, un document que estableix "un nou model més pròxim, basat en el principi d'equitat i plenament adaptat a la digitalització".

Per això, és un pla que, segons ha afirmat Pérez Garijo, "persegueix la superació de l'escletxa digital per tal que tota la ciutadania tinga accés als serveis públics siga quin siga el seu lloc de residència, la seua edat o les seues circumstàncies".

Perquè, com ha assegurat la consellera, "en un moment que hi ha una desafecció molt elevada cap a les institucions per part de la ciutadania, el millor antídot és la participació i la transparència".

En aquest sentit, el full de ruta fins a l'any 2023 implantarà un sistema d'excel·lència per a garantir la qualitat i la millora contínua de la xarxa d'atenció a la ciutadania de la Generalitat, a més d'apostar per la innovació a través de noves tècniques i l'ús de les dades en tot el sistema.

Per a Pérez Garijo "es tracta de millorar la qualitat en l'atenció que ofereix la Generalitat i l'adaptació a les noves rutines de les ciutadanes i els ciutadans".

El Pla d'Atenció a la Ciutadania 2020-2023 abasta els serveis transversals d'informació general a la ciutadania de la Generalitat en els seus diferents canals: presencial, a través de les Oficines PROP; telefònica, mitjançant el canal 012; i Internet, en el Xat de Text i la Guia PROP Electrònica.

Oficines PROP més pròximes

La nova planificació pretén la transformació del canal presencial de la xarxa d'oficines PROP per a adaptar-se als hàbits de la ciutadania, amb la implantació de l'administració electrònica. En aquest sentit, s'estableix un model d'oficines de proximitat que acompanye a la ciutadania en el trànsit cap a la tramitació electrònica.

Entre les novetats que recull el nou marc d'actuació fins a 2023 destaca l'ampliació dels serveis i les funcions de les oficines PROP, que passen a ser oficines d'assistència en matèria de registre de referència en la Generalitat.

Al seu torn, s'inclou l'acompanyament i l'assistència a la ciutadania, a més del reforç dels punts d'autoadministració AutoPROP per a facilitar els tràmits a la ciutadania; també es contempla la digitalització del registre de totes les oficines PROP pròpies perquè la documentació es registre de manera digital, evitant que la ciutadania haja d'aportar còpies o duplicats.

"Es tracta de fer una Administració més pròxima i on la ciutadania puga realitzar tràmits de manera senzilla, accessible i directa", ha explicat la consellera.

El nou pla també recull la reducció dels temps d'espera i la millora de l'atenció mitjançant l'extensió i consolidació de la cita prèvia. Després de la implantació d'aquest servei el mes de juny passat en tota la xarxa d'oficines PROP es pretén mantindre la preferència i ús habitual d'aquesta modalitat, fent-la compatible amb mecanismes de flexibilitat que permeten realitzar tràmits en circumstàncies concretes.

Una altra de les novetats és oferir informació directa en les oficines PROP relacionada amb l'estat concret dels expedients en curs en els tràmits més demandats, com discapacitat o dependència, mitjançant l'accés directe dels informadors i informadores a la consulta d'aplicacions de gestió.

També es preveu establir un nou horari d'atenció en les oficines per a adaptar-lo millor als hàbits de la ciutadania.

Nou sistema de reconeixement de veu en el 012

Pel que fa al canal d'atenció telefònica 012 destaca l'impuls de l'automatització i dels sistemes interactius de reconeixement de veu que permetran realitzar consultes i gestions dels tràmits habituals els 7 dies de la setmana i les 24 hores del dia. Aquesta mesura contribuirà a més a reduir els temps d'espera facilitant l'atenció de més consultes amb els mateixos operadors.

D'altra banda, es diversifiquen els canals i opcions d'atenció a la ciutadania mitjançant un Xatbot basat en ciència de dades i tècniques d'intel·ligència artificial i amb les noves oficines digitals per a ampliar el sistema d'atenció al llarg del territori. Aquest programa informàtic permetrà resoldre dubtes i consultes en temps real sense necessitat de realitzar desplaçaments o parlar amb un operador.

La consellera Pérez Garijo ha explicat que "perquè les persones puguen exercir els seus drets i accedir als serveis públics els han de conéixer i entendre".

Per això, una altra de les actuacions que recull el Pla d'Atenció a la Ciutadania 2020-2023 és la creació d'un portal d'atenció a la ciutadania perquè tota la població accedisca, conega i comprenga la informació de l'administració sobre els tràmits i serveis de forma més clara i senzilla.

Arxivat a:

Destacats