Ricardo Costa diu sobre la caixa 'B' que tots els presidents regionals del PP controlaven les finances

Guardar

costa_corts
costa_corts

L'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa ha assegurat davant el jutge de l'Audiència Nacional que investiga el presumpte finançament irregular del PP, José de la Mata, que tots els presidents regionals del partit assumien les competències sobre gestió i administració de les finances, i que aquesta estructura es reproduïa també a nivell nacional.

Així ho ha explicat Enrique Santiago, advocat d'IU que exerceix l'acusació popular en la causa també coneguda com a 'papers de Bárcenas' o 'caixa B' del PP, després de la declaració com a testimoni de Costa davant el Jutjat Central d'Instrucció número 5, que ha durat quasi dues hores.

L'exsecretari general del PPCV ha comparegut davant el magistrat arran de les revelacions que va fer davant la Fiscalia i en el judici de les activitats de la trama Gürtel a València sobre l'existència d'una comptabilitat B en el partit que llavors presidia Francisco Camps.

Costa ha afirmat que des de llavors està rebent amenaces anònimes, sobretot per telèfon, i que està preocupat, motiu pel qual ha presentat un escrit al magistrat.

"Ha manifestat que en totes les estructures del PP, les secretaries generals, a més de les competències polítiques, assumien les competències sobre gestió i administració, i que per damunt estaven els presidents, també amb competències per a controlar el relatiu a administració i gestió. Tant en les comunitats autònomes com en l'estructura nacional, es reproduïa idènticament tractant-se d'un partit absolutament jerarquitzat", ha explicat l'advocat d'IU.

CAIXA FORTA AMB DINERS PER A ACTES ELECTORALS

En el cas concret del PPCV, Costa ha indicat que era "una pràctica habitual" del llavors vicepresident de la Generalitat Víctor Campos rebre diners d'empresaris de la Comunitat i que ho lliurava a la gerent del partit per a ingressar-ho en els comptes de la formació en quantitats no superiors a 3.000 euros per a eludir la llei de finançament de partits.

"Ha dit que era habitual que el senyor Campos tinguera multitud de sobres i que hi havia una caixa forta en un despatx on habitualment es guardava els diners en efectiu per als actes electorals", ha apuntat l'advocat.

L'exsecretari general també ha reconegut que ell personalment va rebre en 2008 un lliurament de 150.000 euros en efectiu, en bitllets de 500, procedent del directiu de FCC José Major Orella. "Aqueixos diners era per al finançament de campanyes electorals, concretament per a les generals de 2008", ha explicat el lletrat.

Costa, ha afegit IU, ha relatat al jutge que el míting en el qual va participar Mariano Rajoy en aquesta campanya va ser finançat en part per aquests pagaments d'empresaris, els quals eren els que obtenien contractes públics a la Comunitat Valenciana.

"Encara que no ha establit relació directa entre els pagaments i els contractes, tots eren empresaris amb contractes a la Comunitat Valenciana. Més de 600 milions d'euros en contractes van ser lliurats a empresaris que havien fet aportacions", ha apuntat.

Destacats