Ribó respecte als sobresous: "Ho vam fer legalment, amb el vistiplau d'Intervenció"

Guardar

1021 Joan Ribó. Debat estat ciutat
1021 Joan Ribó. Debat estat ciutat

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat aquest dilluns, respecte als sobresous d'edils de l'equip de govern durant el mandat anterior que investiga l'Agència Valenciana Antifrau, que la decisió que va portar a aplicar en les seues nòmines un complement es va fer "legalment" i "amb el vistiplau de la Intervenció" municipal.

Així mateix, el primer edil ha assenyalat que aquest assumpte va passar per junta de portaveus i pel ple i que "ningú va dir absolutament res: ni el PP, ni Cs", els dos partits de l'oposició en aquell moment.

Ribó, que ha participat en un acte organitzat per 'Campanya per una Justícia Fiscal CV 2021', s'ha pronunciat d'aquesta manera preguntat per la investigació que ha obert Antifrau pel cobrament de 772.000 euros en sobresous de deu regidors del PSPV, Compromís i València en Comú en l'anterior mandat, de 2015 a 2019. En concret, s'investiga si els edils es van fixar un complement de 25.000 euros a l'any per a cobrar el mateix sou que un edil amb dedicació exclusiva.

"Això ho vam fer legalment, amb el vistiplau d'Intervenció i ho passem per la junta de portaveus i pel ple. Ningú va dir absolutament res. Ni el PP, ni Cs --que tampoc ha dit res i em sembla una actitud diferencial bastant positiva, ha considerat l'alcalde enfront de les crítiques realitzades pels 'populars' sobre aquest tema--, ni ningú", ha exposat.

El responsable municipal ha destacat que "fa sis anys", quan va entrar en Alcaldia el "primer" que va fer va ser reduir el sou de l'alcalde "en un 30 per cent" i, "a continuació, escalonar els tinents d'alcalde i tots amb un nivell molt xicotet de franja".

Així mateix, ha manifestat que en arribar al govern de la ciutat el seu equip --format per Compromís, PSPV i València en Comú-- es va trobar "amb un problema que ens havia posat --el llavors ministre d'Hisenda, Cristóbal-- Montoro" i ha precisat que aquest era que "tots els regidors no podien tindre dedicació exclusiva".

Joan Ribó ha concretat que eren "huit" els que no podien comptar amb ella i ha afirmat que el que es va decidir llavors va ser no "condemnar" als edils de l'oposició a no tindre eixe tipus de dedicació. Ha apuntat que el que es va fer és possibilitar que "els tinents d'alcalde, que tots estan treballant cada dia ací --exceptuant el primer i el segon perquè tenien representació política-- pogueren cobrar "com qualsevol altre".

Igualment, ha manifestat que "aquest sobresou va ser un sobresou que es va posar per a igualar el salari de persones que estan en càrrecs de directors d'àrea amb persones de l'oposició".

"És curiós que quan s'ha acabat aquest període s'haja presentat una denúncia. No sé d'on és però em sembla que sé d'on ve per les informacions que es donen", ha lamentat l'alcalde. En aquest sentit, ha asseverat que li produeix "una certa pena" que per haver volgut "ajudar precisament a l'oposició siga, segurament algú de l'oposició, el que presenta una denúncia per aquest tema".

"Com vam tindre coneixement d'aquesta denúncia, aquesta vegada vam dir: ho lamentem. La llei de Montoro continua estant activa i ara es quedaran en l'oposició els huit llocs sense tindre dedicació exclusiva com demana aquesta llei", ha destacat el primer edil.

Ribó ha subratllat que tot "es va fer amb el vistiplau d'Intervenció" municipal i ha rebutjat que es prenguera aquella decisió "per a vulnerar la llei de Montoro". "Es va posar perquè volíem igualar als membres de l'oposició amb els membres del govern", ha reiterat.

"QUE QUEDE CLAR"

"Hi ha una llei de Montoro però hi ha altres lleis que diuen que el govern pot establir els complements corresponents. Per això, vam tindre el vistiplau d'Intervenció. Vull que quede clar", ha afirmat a continuació.

De la mateixa manera, el primer edil ha considerat que també "és important que quede clar que això va ser investigat per un jutjat i el fiscal va dir que no hi havia cas".

Preguntat per la raó per la qual això no es va aplicar a partir de 2019 ha indicat: "hi havia una denúncia, que sabíem d'on venia, i llavors pensem que no tenia sentit fer una cosa d'aquest tipus quan teníem una denúncia en sentit contrari". "Va ser conseqüència d'això", ha dit.

Joan Ribó ha repetit que la mesura habilitada en 2015 comptava amb un informe "del servei d'Intervenció" que deia que "el podíem fer". "Nosaltres quan prenem una decisió econòmica qui té el vistiplau al final és Intervenció, no són els serveis jurídics. Repetisc, això va passar per junta de portaveus i pel ple sense la contestació de ningú i amb els serveis d'Intervenció a favor", ha insistit.

Destacats