Puig: "Recorde la suspensió de les Falles amb molta tristesa, però amb la convicció que vam fer el que devíem"

Guardar

puig
puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha explicat que recorda la comunicació de la suspensió de les Falles fa just hui un any amb "molta tristesa" i "la terrible incomprensió" que va generar en moltes persones, però "també amb la convicció que vam fer el que calia fer".

Puig, en una entrevista a la cadena Ser recollida per Europa Press, ha assenyalat que el mateix matí del dia de 10 de març de 2020 "no hi havia una decisió definitiva presa". Eixe migdia, ha relatat, va anar a la 'mascletà' i va mantenir la tradicional trobada amb els mitjans de comunicació i era ja "un moment d'alta tensió" perquè "es veia que les circumstàncies ens estaven abocant ja a la suspensió" malgrat que "pocs dies abans semblava que eixa situació no s'anava a donar".

De fet, ha rememorat que fins feia poques setmanes "es pensava que aquesta era una pandèmia amb característiques que no ens anaven a afectar, però desgraciadament hem vist al cap d'un any el terrible que ha sigut".

Puig ha admés que "clar" que van dubtar abans de comunicar la suspensió perquè sabien "l'efecte negatiu no sols en l'econòmic sinó també en l'anímic" que tindria i "tampoc sabíem la transcendència que després anava a tindre" la pandèmia. "No sabíem el terrible que anava a ser la pandèmia i prenem decisions que tenien risc d'una banda i per una altra, però sempre les adoptàrem per la salut i optàrem pel que pensàvem que era millor per a la ciutadania", ha recalcat.

Per això, en abandonar eixa nit el Palau de la Generalitat pensava que havien pres "la decisió correcta, però tenia dubtes perquè tampoc sabíem com anava a evolucionar la pandèmia". "Al final, el necessari és posar sempre per davant, fins i tot amb les greus conseqüències que té en la nostra economia, la salut de les persones", ha assenyalat.

SUSPENSIÓ DE LA NIT DEL FOC

Per aquesta mateixa raó, ha aplaudit la recomanació de la Conselleria de Sanitat que no celebren trets de focs artificials per a la nit del 19 de març i que l'Ajuntament de València l'haja seguida perquè és una resolució que "protegeix la ciutadania encara que no siguen decisions agradables de prendre".

En eixe sentit, ha explicat que una Nit del Foc "sí que pot motivar aquesta interrelació" social que cal evitar i a més aquesta suspensió "va en la direcció de no generar una atmosfera de Falles, perquè no hi ha Falles".

Sobre aquest tema, ha assenyalat que comprenen la situació dels pirotècnics i en eixe sentit ha destacat que la Conselleria d'Economia "treballa per a ajudar-los" i que no té "cap problema" per a rebre'ls. De fet, ha recordat que en el Pla Resistir es té en compte a tots els sectors relacionats amb la festa com també s'inclouran en el Pla Resistir II.

SETMANA LECTIVA

D'altra banda, ha reconegut que "probablement es va plantejar tard" la recomanació que la setmana fallera fora lectiva per als escolars, però "cada sector ha de saber cap a on anem i assumir la seua responsabilitat".

En qualsevol cas, ha descartat polemitzar sobre aquesta qüestió: "La Generalitat pensava que era millor que foren lectius per a no generar una atmosfera que es poguera pensar que estàvem en festes, seguint la recomanació dels tècnics".

Puig ha assenyalat que "es podria haver forçat la màquina" per a obligar a la suspensió de classes, però ha defensat que és millor "prendre decisions des de la corresponsabilitat perquè és més eficaç".

Destacats