Puig rebutja medicalizar les residències de majors: "No són hospitals ni han de ser-ho"

La Generalitat busca una "solució legal" per a evitar que ningú se salte les PCR després de focus en discoteques

Guardar

puig ep
puig ep

El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, no veu convenient medicalizar les residències de majors ni hospitalitzar-les de manera permanent perquè "són l'espai on habiten persones amb la dignitat més gran possible al final de les seues vides". "Les residències no són i no han de ser hospitals", defensa.

Després de la petjada del coronavirus, Puig reconeix que és "molt dolorós" que aquests centres arriben a concentrar el 38% dels morts en la Comunitat i que "persones que porten tota la vida lluitant no hagen estat prou protegides". "Sempre et queda la consciència de si haguérem pogut fer alguna cosa més, sincerament", manifesta en una entrevista a Europa Press.

Però demana ser conscients que és una cosa que ha passat en "les residències de tot el món", que la Comunitat no és la regió més afectada i que els majors són "subjectes de dret" i mereixen la millor qualitat de vida a nivell psicològic i afectiu.

De cara als pròxims mesos, sí que creu necessària una major connexió entre les residències i els centres de salut per a garantir la seguretat, tant als usuaris com als treballadors i als familiars. Això suposaria, al seu judici, una major dotació en els ambulatoris per a "atendre adequadament" els residents.

A l'hora de triar el moment més dur des de març, Puig recorda la setmana en la qual no sabien si podien tindre suficient UCI, "un tsunami que ningú s'esperava". "Al principi va ser una cosa molt allunyada: comencem a prendre decisions quan hi havia huit contagiats i vam suspendre Falles per prevenció, sense ser conscients del que vindria, però el temps ens va portar a una situació dramàtica", relata.

El repte és aconseguir la traçabilitat més gran dels brots i "abordar el reinicialitze de la sanitat pública, molt potent en la Comunitat però no prou vigorosa per a fer front als desafiaments". Les últimes previsions són arribar a 1.200 llits UCI gràcies a la compra de 400 respiradors: "Tenim garantida la capacitat hospitalària, però on ens la juguem és en la detecció precoç".

CONTRA ELS "IRRESPONSABLES"

Precisament, després dels focus de contagi en discoteques i la negativa d'alguns assistents a fer-se PCR, Ximo Puig llança un advertiment: "A aquelles persones tan irresponsables que no volen col·laborar, dir-los que estem buscant solucions legals perquè no puga ocórrer".

Encara que és "complicat" controlar a tots, recorda que ens juguem la salut i que no és més que "un sentit ètic bàsic", sense estigmatitzar l'oci nocturn perquè "la majoria està complint". Si cal prendre mesures en els establiments que no segueixen les normes, es prendran per a "atallar aquests casos d'irresponsabilitat", recalca, com en el tancament que es va decretar a Gandia (València).

En aquesta línia, sosté que no es tracta d'aplicar mesures homogènies sinó "operacions quirúrgiques" i delimitades com a possibles confinaments parcials en funció de la pandèmia. Tot això sense oblidar que hi ha espais que s'escapen del control, com el 'botelló' i les reunions familiars i d'amics, "l'àmbit de la confiança" on se centren els últims brots.

Puig apel·la a la col·laboració dels ajuntaments per a aconseguir-ho, "un combat concèntric contra el virus", en ser els que estan "en primera línia i tenen major capacitat d'actuació". "Es tracta que cadascun siga capaç d'assumir la seua responsabilitat i que les institucions, juntes, generem la seguretat més gran", resumeix.

No tem que els municipis incomplisquen les normes i advoca perquè algunes mesures s'acorden conjuntament i de forma segmentada perquè "cadascun és conscient de la seua realitat" i no és el mateix un poble d'interior que una ciutat costanera: "No es pot fer política a grans brotxades, seria un desastre econòmic i social".

CLÚSTER VALENCIÀ

Pel que fa a subministrament, defensa la decisió d'establir un clúster autonòmic i que la Comunitat siga l'única de les 17 CCAA que no se suma a la compra centralitzada del Ministeri de Sanitat, encara que espera que les pimes valencianes puguen sumar-se a aquest procés. "No deixarem la producció pròpia al marge", garanteix, amb l'objectiu que aquestes empreses puguen exportar i competir en qualitat i seguretat.

El president valencià, en general, creu que la ciència dibuixa un horitzó cap a una vacuna o tractament, mentre "el virus és ací i no sabem el seu efecte malèvol". Sí que confia que la Comunitat està millor que altres regions, encara que pot "estar millor", i a poder encapsular els brots gràcies a la xarxa de mil rastrejadors.

Destacats