Puig promet lluitar perquè "ningú se senta fóra" de la Comunitat: "Aquesta és la llibertat de veritat"

Guardar

Puig sesión control
Puig sesión control

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha garantit aquest dimecres que manté l'objectiu de "superar l'odi, el rancor i la persecució" i que el Botànic és un govern que "lluitarà sempre perquè ningú se senta fora" de la Comunitat Valenciana. "I que cadascun tinga el seu projecte lliure, aqueixa és la llibertat de veritat", ha recalcat.

Puig, també líder del PSPV, ha respost així a les preguntes dels portaveus dels seus socis de govern en la sessió de control en les Corts, sobre la seua valoració dels dos anys de legislatura (Compromís) i el full de ruta contra els comportaments antidemocràtics (Unides Podem).

En la seua intervenció, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que la "llibertat" que defensa el *Botànic és "tan simple com triar el menjar per als fills" i ha apostat pels sectors públics, per no privatitzar-los i per abaixar els impostos als joves i no als rics.

"Queden dos anys de recuperació i de transformació", ha manifestat en la seua pregunta a Puig, a qui ha instat que els fons europeus servisquen per a "construir una nova normalitat" i afrontar "amb valentia" l'emergència climàtica.

Per a això, al seu judici, la millor resposta és treballar junts perquè "en l'altre costat no hi ha una alternativa, hi ha un malson: la unió dels interessos de la dreta que va robar als valencians i de la dreta que ens vol robar els drets".

"Després d'anys de renovar-se sembla que la dreta ha trobat una innovació: Camps, Zaplana i l'extrema dreta. Davant això, més i millor *Botànic", ha proclamat amb relació als expresidents d'anteriors governs del PP.

Ferri també ha recordat a dos activistes LGTBI assassinats al Brasil i Letònia, a l'home que va patir un atac homòfob per part de 15 persones a Alacant i al jove atacat per un grup de nazis a València aquest cap de setmana: "L'extrema dreta assenyala, els seus actuen. La polarització existeix, però les víctimes sempre són del mateix costat".

En la seua resposta, Ximo Puig s'ha sumat a la condemna als atacs i ha defensat que el Botànic "s'ha convertit en una referència dels governs del progrés".

"Sense triomfalisme i amb humilitat", ha assegurat que el pacte de govern ha aconseguit avançar des de 2015, posant com a exemple "la reparació i el rescat de les persones" i la reconstrucció social i econòmica "malgrat la pandèmia".

Per al president valencià, aquests sis anys han generat estabilitat institucional i un ecosistema polític propi. "No parlaré de l'oasi valencià, però sí que ens hem separat de l'ambient tòxic i de confrontació", ha asseverat.

CONTRA ELS "DISCURSOS DE L'ODI

Per part seua, la síndica d'UP, Pilar Lima, ha preguntat a Puig pel seu full de ruta contra els comportaments antidemocràtics, xenòfobs i masclistes, advertint que no es deu ni "propagar els discursos d'odi" ni adoptar una posició equidistant. "Les institucions valencianes tenim una responsabilitat democràtica", ha reivindicat.

Ha alertat dels intents de "criminalitzar" sectors de la societat com els xiquets i adolescents migrants o moviments com el 15M, així com sobre agressions homòfobes com una recent a Alacant o els atacs a la seu de l'entitat LGTBI Lambda.

Lima ha defensat que els polítics tenen "molta responsabilitat" a no difondre faules i ha enaltit als valencians com "un poble obert i reivindicatiu en el qual la immensa majoria social és democràtica", a més de recordar la figura d'Enric Valor després del canvi del seu carrer a Mutxamel, ajuntament alacantí governat per PP i Cs amb el suport de Vox.

En la seua contestació, el president ha reiterat l'"enèrgica repulsa" del Consell a la brutal agressió homòfoba a Alacant i ha agraït el treball de la Policia per a detenir a la quinzena d'agressors. "Aquests fets no tenen cabuda en la Comunitat", ha recalcat, destacant que el full de ruta "és molt clara" i que la societat valenciana és lliure, respectuosa i tolerant.

I amb motiu del 5 de maig, dia d'homenatge als espanyols deportats i morts en camps de concentració, ha recordat als 411 valencians assassinats i ha celebrat que "per fi descansen en pau" gràcies a exhumacions com les del cementeri de Paterna (València). La Llei de Memòria Democràtica, ha proclamat, serveix per a "tancar ferides per sempre".

Arxivat a:

Destacats