Puig no descarta nous confinaments després del de Benigànim

Guardar

puig-estado-alarma-valencia
puig-estado-alarma-valencia

El president de la Generalitat, Ximo Puig, no descarta dur a terme a la Comunitat Valenciana nous confinaments de municipis després del decretat aquest dilluns a Benigànim (València) "per a evitar al màxim els contagis" de Covid-19 "que es poden produir". Així, ha dit que "si és necessari, cal aplicar totes les mesures" en aquest sentit i ha destacat que aquestes s'apliquen en "favor de la seguretat sanitària".

"Si és necessari cal aplicar totes les mesures per a restringir i evitar al màxim els contagis que es poden produir. Per tant, és una mesura a favor de la seguretat sanitària de la ciutadania que cal prendre quan es veu que pot propagar-se" el virus "més enllà del raonable de la pandèmia", ha exposat el responsable autonòmic.

Puig, que s'ha pronunciat així en una entrevista en la Cadena Ser recollida per Europa Press, ha comentat que a Benigànim s'ha pres la decisió a causa de l'evolució que estava tenint la Covid-19 i abans d'arribar a una situació de "gravetat". Ha ressaltat que amb un confinament com aquest "no es tracta d'estigmatitzar a ningú".

"Tampoc és que hi haja una gravetat enorme però abans d'arribar eixa gravetat el que hem d'intentar és pal·liar els contagis i intentar minimitzar-los", ha manifestat el president, que ha comentat que l'objectiu és "generar la major seguretat en l'àmbit sanitari, en la tornada a escola i en el desenvolupament de l'economia".

Ximo Puig ha dit es pretén a la Comunitat Valenciana, encara "amb aquestes circumstàncies encara difícils", "mirar cap avant i mirar amb esperança i amb optimisme". Ha assenyalat que "en el retrat de la situació actual cal tindre en compte que estem detectant molts casos en les últimes setmanes" però ha apuntat que els índexs de mortalitat han baixat i també els ingressos als hospitals.

En aquest sentit, ha subratllat que "el nivell de letalitat ha baixat del 8,3 en la primera onada al 0,25 per cent" en l'actualitat. "Qualsevol mort és un desastre humà però amb quasi els mateixos casos detectats, ara tenim un nivell de letalitat molt baix perquè entre altres coses es fan moltíssimes més PCR", ha declarat Puig.

El cap del Consell ha afirmat que "cada dia es fan més de 9.000 PCR" i ha asseverat que amb això "s'està aconseguint detectar ràpidament" els casos positius, al mateix temps que ha manifestat que "eixa detecció fa que es puguen prendre mesures".

Pel que respecta als hospitals, ha comentat que l'ocupació, "al març, en els pics" de major incidència de la pandèmia "estàvem arribant al voltant del 20 per cent" enfront del 3,4 en aquests moments. Així mateix, ha dit que en les UCIS, s'arribava "quasi al 60 per cent" d'ocupació i ara, al 6 per cent.

Ximo Puig ha assegurat que això demostra que "el sistema està funcionant dins de les dificultats" que hi ha i ha exposat que s'ha d'"analitzar profundament amb els experts per què a Espanya, en general, hi ha una taxa de contagis major que en altres països europeus".

CORRESPONSABILITAT I RESPONSALITAT DE CADASCUN

D'altra banda, sobre la gestió de la pandèmia des del Govern central i des de les autonomies, el president de la Generalitat ha indicat que s'ha d'"assumir la corresponsabilitat" i ha insistit que "cadascun té que, des del seu àmbit de competències, actuar coordinadament" i "assumint la seua responsabilitat".

"Quan hi havia comandament únic --des del Govern-- també les comunitats autònomes teníem una capacitat de decisió important. Nosaltres comencem a comprar subministraments al marge que el Ministeri --de Sanitat-- en un moment determinat voldria centralitzar-lo perquè l'important era donar resposta als ciutadans i cadascun, en l'àmbit de les seues competències, actuar", ha plantejat Puig.

A continuació, ha considerat que "no es pot per part d'algunes autonomies demanar que no haja estat d'alarma, que estiga tot circumscrit a la seua pròpia comunitat autònoma, i ara que s'han donat totes les oportunitats, fins i tot la possibilitat de demanar l'estat d'alarma per a la seua comunitat, que es plantege que l'Estat ha de centralitzar".

Puig ha manifestat que aquesta és una gestió basada "absolutament en la lleialtat, en la corresponsabilitat" i, "sobretot, en eixa aliança necessària amb la ciutadania" perquè "al final són els ciutadans els que decideixen seguir els criteris de l'autoritat sanitària". Ha valorat que a la Comunitat Valenciana eixa decisió haja sigut majoritària i ha apuntat que "més del 92 per cent dels valencians va seguir el confinament".

En aquest sentit, Ximo Puig ha exposat, sense voler "fer cap triomfalisme i malgrat les dificultats", que la Comunitat Valenciana "té un nivell de contagis" de COVID-19 "menor a la meitat de la mitjana espanyola" i ha afirmat que això és degut a "la responsabilitat dels ciutadans".

INDICACIONS DELS EXPERTS PER A les PCR

D'altra banda, preguntat pels municipis que demanen fer proves als docents pel seu compte davant l'inici del curs escolar, el responsable autonòmic ha assenyalat que la Generalitat segueix "les previsions i les indicacions dels experts". Així, ha declarat que "fer PCR massives sense cap mena de control no és la solució" i ha indicat que "això ho diuen l'OMS i l'Agència Europea".

Puig ha apuntat que "tothom sap" que la PCR és "el retrat d'un dia" i ha preguntat quantes proves d'aquest tipus s'haurien de fer "permanentment a tots els professors, a tota la comunitat educativa perquè tinguen validesa". "Probablement a la setmana següent caldria tornar a fer-les perquè tothom després té una vida privada i un àmbit relacional diferent", ha afegit.

"Les PCR no són una vacuna. Són una foto d'una situació, el diagnòstic d'un moment", ha dit, alhora que ha subratllat que "és important fer-les a aquells que diuen les autoritats sanitàries, els epidemiòlegs". Ha afirmat que "això no és una guerra" que "cadascun puga fer pel seu compte" sinó "una situació en la qual hem de treballar tots conjuntament".

No obstant això, Puig ha exposat que "a empreses, a les institucions que vulguen fer proves la Generalitat li ho permet" i ha dit que "l'única cosa que han de fer és comunicar-ho a l'autoritat sanitària", a la qual "correspon el control de la situació".

Destacats