Puig insisteix que tota Espanya limite la mobilitat a l'abril per a "salvar de veritat la Setmana Santa"

Guardar

ximo puig interdepartamental
ximo puig interdepartamental

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit aquest dijous que totes les comunitats autònomes i el Govern arriben a un acord en el Consell Interterritorial de Sanitat per a limitar la mobilitat en les vacances de Pasqua i així "salvar de veritat la Setmana Santa: salvar les persones" evitant un repunt de contagis.

"La desescalada ha de ser molt prudent, no hi ha un altre camí", ha reiterat en la sessió de control en Les Corts, a unes hores de la comissió interdepartamental COVID que acordarà l'inici de la reobertura de l'hostaleria i la flexibilització d'altres restriccions a partir de l'1 de març.

Puig, en resposta al seu soci de govern Compromís, ha destacat que l'evolució positiva dels últims dies ha superat les previsions i ho ha atribuït a l'"enorme conscienciació" i a la disciplina dels valencians, fins i tot reconeixent que les mesures de Nadal no van ser suficients per a frenar la tercera ona.

Ha augurat que en els pròxims mesos es podrà veure "el final del túnel després de setmanes molt dures" i ha destacat la gran baixada de la incidència acumulada en la Comunitat fins a 176 casos per cada 100.000 habitants, una xifra que arriba al doble en altres comunitats. "Mai hem fet una carrera, s'està avançant gràcies a la responsabilitat dels valencians i al magnífic treball dels sanitaris", ha proclamat.

Ara, ha posat l'accent que toca actuar "des del rigor, l'evidència científica i la proporcionalitat" per a evitar una quarta, com fan la resta de països d'Europa i d'autonomies espanyoles encara que "sempre hi ha una excepció", una comunitat que no ha volgut nomenar per a no generar confrontació innecessària.

També ha garantit que la Generalitat està pendent de l'evolució dels noves variants, sobretot la sud-africana i la britànica, ja que es desconeix la seua transmissió i cal "mantenir una posició extremadament prudent". "Hem d'intentar consolidar la situació per a poder arribar més prompte que tard a la normalització, la qual cosa volem tots", ha pregat.

En tot cas, ha reconegut que les restriccions "fan molt mal a l'economia i a la vida" i ha promés que les ajudes es mantindran malgrat la situació financera de la Generalitat. A nivell nacional, ha exigit que el repartiment del nou fons d'11.000 milions anunciat aquest dimecres per Pedro Sánchez es repartisca d'acord amb la població, per al que estarà "vigilant".

El president valencià ha apuntat una sèrie de xifres que demostren el compliment de les restriccions en la Comunitat, com que aquests mesos han baixat un 60% les relacions socials o que s'ha triplicat el nombre de persones sense relació amb el seu nucli de convivència, així com la baixada de mobilitat en grans ciutats superior al 20%, fins al 35% a València.

Aquests números reflecteixen, al seu judici, que "es pot anar flexibilitzant, però una flexibilització absolutament orientada per la prudència". I ha recalcat, davant la petició del PP que mostre els informes tècnics que van avalar el tancament de l'hostaleria, que "les mesures les ha avalades sempre el TSJCV" i totes les decisions responen a criteris científics.

COMPROMÍS DEMANA EVITAR UNA QUARTA ONA AMB CONTUNDÈNCIA

Per part seua, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha emplaçat a Puig a prendre nota de la lliçó que deixa la tercera ona per a evitar una quarta, aplicant mesures "contundents" per un curt període de temps. "No tenim cap motiu per a alegrar-nos: el debat no és restriccions sí o no, és restriccions quan", ha asseverat, per a recordar que els ponts i el Nadal van "ser letal".

També ha insistit en la seua proposta que el Govern repartisca un altre fons COVID a les comunitats i complisca el seu compromís de canviar el sistema de finançament autonòmic. "No s'entén que en aquests moments tan durs tornem a ser els marginats", ha lamentat.

Destacats