Puig insisteix en un seguiment del tancament perimetral de la Comunitat Valenciana "més enllà de la persona que l'infringisca"

Jupol demana investigar els controls en l’aeroport per a identificar a possibles immigrants procedents de Canàries

Guardar

puig
puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat la necessitat de realitzar un seguiment "clar" del tancament perimetral de la Comunitat Valenciana "més enllà dels qui siguen les persones que l'infringisquen". Preguntat per l'arribada de migrants des de Canàries, ha remarcat que cada institució "ha de complir amb la seua missió" i ha assegurat que "s'actuarà sempre d'acord amb les normes legals".

Així s'ha manifestat Puig aquest dissabte en declaracions als mitjans a Benidorm (Alacant). El president ha assenyalat que "no es tracta d'enfocar a un grup de persones, sinó de garantir el tancament perimetral" de la Comunitat.

Aquest divendres, la vicepresidenta portaveu de la Generalitat, Mónica Oltra, va anunciar que Puig ha demanat al Govern que garantisca el tancament perimetral de la Comunitat, que "està tancada per a tothom, migrant o no migrant, almenys fins a mitjan gener". En la roda de premsa després del ple del Consell, preguntada per l'arribada de migrants des de Canàries, Oltra va demanar "no convertir això en un problema" i va puntualitzar que "fins i tot no s'ha produït una arribada organitzada" de migrants des de Canàries encara que hagen arribat vols.

En aquest sentit, Puig ha insistit aquest dissabte que "s'ha de garantir el tancament perimetral més enllà de qui siga la persona que vinga" i ha remarcat que "estem encara en el centre de la pandèmia". "Tenim notícies esperançadores, somiem amb l'arribada de les vacunes, però fins que això succeïsca tindrem mesos molt durs i un Nadal diferent, per la qual cosa hem de complir amb allò que ens han dit les autoritats sanitàries", ha declarat. Per això, ha demanat a totes les institucions públiques que "complisquen amb la perimetració" de la Comunitat.

Preguntat per la denúncia del sindicat de policia Jupol, que ha demanat investigar els controls realitzats en l'aeroport de Manises (València) per a identificar a possibles migrants procedents de les Illes Canàries, Puig ha assenyalat que "no té coneixement" de la mateixa i ha garantit que "actuem sempre d'acord amb les normes legals".

El cap del Consell ha subratllat que "més enllà de la confrontació, cada institució ha de complir amb la seua missió", per la qual cosa ha defensat la necessitat de "realitzar un seguiment clar de la perimetració, més enllà dels qui siguen les persones que l'infringisquen".

Finalment, ha reivindicat que "cal abordar el problema de la immigració" i ha remarcat que Europa "té un paper fonamental" i que la Comunitat "està disposada a cooperar".

Jupol demana investigar els controls en l'aeroport per a identificar a possibles immigrants procedents de Canàries

El sindicat Jupol ha demanat investigar els controls realitzats en l'aeroport de Manises (València) per a identificar a possibles immigrants procedents de les Illes Canàries i ha presentat una denúncia perquè "s'acrediten les raons per les quals el cap superior de la Policia Nacional a la Comunitat Valenciana, Jorge Zurita, ha ordenat que s'establisquen controls policials a diferents vols i vaixells".

El secretari regional de Jupol, Sebastián Gómez, ha criticat que "l'excusa esgrimida pel comandament policial és que aquests viatgers ignoren les prohibicions sanitàries de confinament perimetral que existeixen en la Comunitat en pretendre arribar a la península per a establir-se o traslladar-se a altres països europeus".

En la denúncia, el sindicat posa de manifest que les instruccions donades als efectius policials "podrien ser irregulars", ja que, al seu judici, aquests desplaçaments "no estan subjectes a controls policials al no produir-se l'encreuament de cap frontera".

A més, ha afegit, "en el cas de ser cert que la finalitat d'aquesta mesura és fer efectiu l'actual tancament perimetral de la Comunitat Valenciana, aquests controls no haurien de limitar-se únicament als procedents de Canàries i Balears, ni únicament dirigit als possibles immigrants, sinó que hauria de realitzar-se sobre tots els desplaçaments que tingueren el seu origen fora de la regió i sobre tots els seus viatgers".

Gómez ha advertit que amb la decisió adoptada pel cap superior de la Policia Nacional en la Comunitat Valenciana "es podria deixar desprotegits jurídicament als funcionaris policials encarregats de dur a terme els controls ordenats i molt especialment als responsables dels llocs fronterers i Unitats d'Estrangeria afectats, davant possibles denúncies o accions legals per part dels immigrants, els seus representants legals o organitzacions no governamentals de suport a aquestes persones".

Finalment, el secretari regional de Jupol en la Comunitat Valenciana ha lamentat que el col·lectiu "haja hagut d'acudir a la tutela dels tribunals perquè s'aclarisca els termes legals d'aquesta imposició i, per tant, resolga aquesta complexa situació".

Destacats