Puig incideix en poder avançar el toc de queda

El president creu que la situació epidemiològica "no es pot explicar simplement pel Nadal"

Guardar

ximo puig
ximo puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per "avaluar l'estat d'alarma" per a "analitzar bé el que ha donat de si" amb l'objectiu de "veure en quina manera es pot orientar una ampliació", al mateix temps que ha mantingut la petició de poder avançar el toc de queda més enllà de les 22.00 hores.

Així ho ha assenyalat el cap de l'executiu valencià en una entrevista en el programa de ràdio 'Herrera en COPE', on ha apuntat que la Generalitat defensarà aquesta línia en el pròxim Consell Interterritorial de Sanitat, el primer amb Carolina Darias al capdavant d'aquesta cartera. Per a Puig, la decisió ha de ser per a tot el país, ja que "això no va de guerrejar cadascun a la seua".

No obstant això, ha apuntat que "no hi ha mesures definitives", excepte "no tindre cap relació amb ningú" una cosa que "no és l'horitzó d'una societat com la nostra". No obstant això, sí que considera que "hi ha mesures com rebaixar l'horari del toc de queda que ajuden a la conscienciació" i a la "sensació que hem de tindre tots de corresponsabilitat per a eixir de la pandèmia".

Preguntat sobre si considera que l'exministre Salvador Illa es va negar a avançar el toc de queda perquè això no suposara un ajornament de les eleccions catalanes a les quals es presenta, Puig ha considerat que "dues hores de toc de queda no deriven necessàriament en una decisió d'aquestes característiques". "Si fora per això, hi hauria altres solucions des del punt de vista electoral", ha agregat.

LA COVID I EL NADAL

Puig ha considerat que la situació epidemiològica "no es pot explicar simplement pel Nadal" i ha apuntat que "hi ha causes molt complexes" que la fan "bastant difícil d'explicar".

Així ho ha afirmat Puig després del segon dia consecutiu amb més de 9.000 contagis en la Comunitat Valenciana i amb 4.594 persones hospitalitzades, i una setmana després d'endurir les mesures restrictives. Aquestes restriccions arriben després d'un Nadal amb "mesures dures" en les quals "no podia haver-hi retrobament familiar fora de la Comunitat Valenciana".

Amb tot, Puig ha considerat que la situació és "molt difícil" en els hospitals i ha valorat l'"esforç enorme dels professionals, aguantant aquesta situació".

Per al president, hi ha "alguna" explicació respecte a aquesta situació, com el fet que la incidència en la primera i segona ona fora més baixa en la Comunitat Valenciana, la qual cosa afavoreix "la intel·ligència d'aquest virus en la seua lluita per la superació i la propagació", i que el mateix ocorre en llocs com Portugal, Extremadura o Múrcia.

Malgrat l'"estrés gran" als hospitals, hi ha "una estabilització o fins i tot evolució a la baixa" en algunes zones, però dins d'una "situació extrema". Així i tot, "encara que ahir van baixar els ingressos, aquestes són qüestions que poden ser puntuals" i ha advertit que vindran "setmanes molt complicades".

En aquest sentit, "més enllà que es puguen ampliar els llits i les UCI, que són suficients en aquest moment, els professionals estan durant molts mesos treballant durament, i el nivell d'esgotament físic i mental és alt".

LA VARIANT BRITÀNICA I VACUNACIÓ

Preguntat respecte soca britànica del virus, s'ha mostrat "molt preocupat", ja que "en algunes comunitats té una important aportació als contagis". "A València teòricament no, però a Alacant pot haver augmentat", ha agregat, i ha apuntat que "allí viuen molts residents britànics, un terç dels quals viuen a Espanya" i que existeix una "relació molt directa".

D'altra banda, ha indicat que "aquesta setmana ja s'ha anat alentint la vacunació de les primeres dosis", ja que "vivim en la incertesa". "No sabem el dilluns quantes dosis rebrem el dilluns", ha advertit, al mateix temps que ha recordat que cal garantir que puguen posar-se les segones dosis.

Destacats