Puig garanteix a Cantó que no hi haurà pujada d'impostos per a les classes mitjanes i baixes

Guardar

fotonoticia_20201126115158_1920
fotonoticia_20201126115158_1920

El president valencià, Ximo Puig, ha garantit aquest dijous al líder de Cs, Toni Cantó, que els pressupostos de la Generalitat per a 2021 no inclouran una pujada d'impostos per a les classes mitjanes i baixes, sinó mesures fiscals perquè els més rics paguen més i deduccions per a afectats per ERTE, donacions relacionades amb la pandèmia, noves cooperatives, víctimes de violència masclista o famílies monoparentals.

Així ho ha defensat el també líder socialista en la sessió de control en Les Corts, a unes hores que acabe el termini per a presentar esmenes als comptes i a una setmana que es debaten en comissió les ja registrades per a la llei de mesures fiscals o acompanyament als pressupostos.

El paquet que ha destacat està inclòs en un acord dels grups del tripartit del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) per a avançar en la reforma fiscal iniciada en 2017 "gràcies a la qual més d'1,5 milions de valencians paguen menys impostos".

Puig ha promés que les mesures de 2021 aniran en la mateixa direcció i ha replicat a Cantó que "aquest Consell no ha canviat d'opinió". "El compromís continua sent el mateix: progressivitat fiscal, sostenibilitat i igualtat d'oportunitats", ha afirmat davant la pregunta de "qui dicta la política fiscal en la Generalitat".

Encara que ha reconegut que hi ha diferències com en qualsevol govern, ha rebutjat les crítiques del síndic 'taronja' que haja "triomfat la tesi de Compromís i Unides Podem" i que la Generalitat canvie la seua política fiscal quan "van dir que no anaven a apujar impostos i Vicent Soler --conseller socialista d'Hisenda-- apel·lava al rigor per a retardar la reforma fiscal".

El que és clar, ha reivindicat Puig, és que la reforma fiscal "ha de ser un acord no sols del govern, sinó quasi generalitzat". "Sempre que hem dialogat el suport de Cs als pressupostos he dit que no s'havien d'apujar els impostos a les classes mitjanes i treballadores, i això no passarà", ha insistit sobre les seues negociacions amb Cantó.

En tot cas, ha tornat a agrair les propostes de Ciutadans perquè en el Consell estan "oberts a totes les aportacions col·lectives". "Aquest és un govern amb majoria absoluta que és capaç de dialogar, en altres llocs és més complicat", ha asseverat comprometent-se a millorar els pressupostos tot el possible.

Segons els seus càlculs, l'impacte conjunt de les mesures fiscals de 2021 aconseguiria els 44 milions, el 0,17% del pressupost, i afectaria "un percentatge molt marginal de contribuents". Per exemple, pagarien més el tram de l'IRPF al voltant de "5.000, només el 0,2%", i "poc més de cent persones" en l'augment de l'impost de patrimoni per als quals tenen una base liquidable superior a 10,7 milions.

En canvi, Cantó ha replicat que les xifres que maneja Cs són unes altres, una recaptació estimada en 23 milions amb la qual "no s'aconsegueix que la crisi la paguen els poderosos com diuen de manera infantil els seus socis". "Només han defensat aqueixa reforma fiscal per a apartar a Ciutadans, és una traïció a l'esperit del pacte de reconstrucció", ha atacat a Compromís i UP.

Ha tornat a exigir que la llei d'acompanyament incloga una baixada dels impostos per a les classes mitjanes, en els trams per davall de 50.000 euros, perquè "cada valencià veja alleujada la seua càrrega fiscal en 217 euros anuals" com a Andalusia o Madrid on governa Cs amb el PP.

CANTÓ, ORGULLÓS AMB LES MESURES PACTADES AMB EL BOTÀNIC

El síndic 'taronja' sí que s'ha mostrat "molt orgullós" de les mesures acordades amb el Botànic per al pressupost, com la contractació de 500 infermeres i 250 metges o la creació de 2.000 places en les residències de majors, al costat de la incorporació de mil auxiliars.

També ha destacat la posada en marxa de laboratoris mòbils per a realitzar test amb la col·laboració del Govern, un milió per a millorar l'FP dual i un altre milió en un bo per a les acadèmies d'anglés, la reactivació del programa 'Bono Viatge CV' amb dos milions, huit milions en ajudes per a l'hostaleria o l'oci nocturn i infantil, 3,5 milions en un bo de comerç o un fons Covid d'al voltant de 80 milions per a autònoms i sectors afectats.

Altres mesures pactades que ha celebrat són que "els ports es podran quedar amb el 40% de la riquesa que generen" per a invertir-los en les seues infraestructures, que l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) tindrà el doble de pressupost fins a 50 milions o que "per primera vegada, l'AIReF realitzarà una auditoria de la Generalitat per a localitzar la despesa ineficient de l'administració".

I dirigint-se al PP, Toni Cantó s'ha mostrat convençut que els pressupostos serien millors si els hagueren secundats en lloc de presentar una esmena a la totalitat com Vox.

"ACÍ NO HI HA UNA FÀBRICA DE FER DINERS"

D'altra banda, en la seua rèplica a Vox i a la seua crítica de "per què governen en contra dels interessos dels valencians", Ximo Puig ha recalcat que "eixa no és l'opinió ni dels valencians ni d'aquest govern". Ha rebutjat que presenten un escenari "apocalíptic" i més lluny de la realitat del que pensava que estaven.

"Afortunadament, en la Comunitat tenim un teixit econòmic i empresarial resilient", ha rebatut enfront de les queixes de falta d'ajudes, i ha posat com a exemple que les exportacions valencianes només s'hagen reduït un 5% en 2020, "molt per davall de la mitjana nacional".

El 'president' s'ha preguntat així si és una broma que Vox exigisca una baixada d'impostos i "donar ajudes a tothom", posant com a exemple l'augment de 94 milions en la Renda Valenciana d'Inclusió que "continuarà perquè ningú es quede al marge". "Ací no tenim una fàbrica de fer diners", ha reblat.

Destacats