Puig demana "més suport directe a les empreses en l'àmbit estatal" o més recursos per a fer-lo des de les autonomies

Guardar

puig
puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que li agradaria que hi haguera "més suport directe a les empreses en l'àmbit estatal" o més recursos perquè les autonomies pogueren dur a terme línies de suport "sobretot en el pla creditici", ja que considera que els crèdits subvencionats "impliquen un compromís de l'empresa de futur i al mateix temps és subvenció directa".

Així s'ha expressat Puig en una entrevista concedida a Europa Press, preguntat per les ajudes del Pla Resistir que ha posat en marxa la Generalitat. Sobre aquest tema, ha defensat que és un acord "basat en el diàleg social" i que hi haurà un Pla Resistir 2 per a aquells sectors que s'hagen quedat fora.

Puig ha argumentat que aquest programa pretén que les empreses que eren viables en 2019 "no deixen de ser-ho" i que "puguen transitar aquest temps" fins que torne la normalitat. Fins llavors considera que s'haurien de mantenir els ERTO "en les mateixes condicions que fins ara".

Respecte als crèdits, ha argumentat que busquen que les empreses viables "no muiren en l'intent de superar aquesta situació" en la qual no hi ha activitat. Segons Puig, amb aquest instrument "es fa costat a empreses que creen en el seu propi futur".

D'altra banda, també s'ha referit als projectes europeus, que espera que ajuden a accelerar el "projecte de transformació de la Comunitat Valenciana". En aquest sentit, ha apuntat que porten participant en les convocatòries des del principi i ha valorat els projectes que han posat en marxa al costat del teixit empresarial.

"Ací és on junts veurem fins a on podem arribar. No tancarem cap finestra d'oportunitat que existisca", ha assegurat. No obstant això, preguntat sobre si existeix un "Pla B" en cas que la gestió de fons no resultara com s'espera, ha admés que en algunes hi haurà "més èxit que en unes altres". Malgrat això, creu que aquesta aposta és "el camí correcte" ja que s'aborda el conjuntural i "sobretot, l'estructural".

En aquest sentit, ha posat com a exemple l'Aliança Valenciana de Bateries, que va presentar aquesta setmana al costat de 23 empreses, i ha precisat que aquests grans projectes també "ajuden al teixit de pimes".

De fet, considera que "els grans projectes també al final acaben sent tractors per al conjunt de l'economia", encara que a la pregunta de si aquests fons europeus poden quedar-se en les grans empreses i no beneficiar a les pimes, ha admés que "aquesta és una preocupació".

No obstant això, ha destacat plans de treball amb les pimes, com el de digitalització de les empreses turístiques que també es va presentar aquesta setmana, i ha ressaltat que aquesta digitalització és un dels "grans objectius" dels fons europeus, al costat de la sostenibilitat i la resiliència.

SEGON SEMESTRE

Respecte a la superació de la pandèmia, ha assenyalat que dependrà del procés d'immunització, alguna cosa que veu un "indicador fonamental". "Com més avancem, perquè a partir del segon semestre millor aniran les coses", ha agregat.

En aquest sentit, ha apuntat que estudis econòmics apunten al fet que Espanya creixerà entorn d'un 5% enguany, "i la Comunitat Valenciana una mica més", encara que la caiguda en 2020 va ser d'un 10%. Per això, considera que no estarem igual que on veníem però "l'efecte rebote serà important".

Un dels sectors que, al seu judici, notaran aquest efecte rebote és el turisme una vegada es reprenga la mobilitat. Per això, ha insistit en la seua proposta d'un "espai Schengen sanitari" que "garantisca la mobilitat de tots els ciutadans en la Unió".

Així, encara que es mostra convençut que "el turisme tornarà" i que és "una activitat que continuarà creixent a tot el món", no es pot "generar falses expectatives" mentre dure la pandèmia. En eixe temps, advoca per "aprofitar per a fer les reformes necessàries, per a digitalitzar i modernitzar" el sector.

Per a Puig, el turisme és un sector "amb una altíssima capacitat, també d'innovació". Malgrat això, "cal reformular moltes qüestions" i buscar una ocupació "de major qualitat" en el sector.

"DÈCADA DE LES OPORTUNITATS"

A poc més dos anys que finalitze l'actual legislatura, i quan es compleixen altres dues de l'anterior convocatòria electoral, Puig ha expressat el seu desig que, al final d'aquests anys, hi haja un sistema sanitari "més potent".

El que considera la "gran lliçó" de la pandèmia és la necessitat d'un sistema públic de salut "modernitzat, potent i capaç de fer front a nous desafiaments", al costat d'un "sistema social també molt potent que no deixe a ningú al marge". També espera una economia molt més descarbonitzada i alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Puig considera que aquesta dècada és la de "les oportunitats: "Els anys 20 sempre han sigut complexos en els segles anteriors, però crec que aquesta és una època d'una gran oportunitat", ha explicat. Això es deu en part al fet que "Europa ha reaccionat de la manera que es mereixia la ciutadania europea".

Destacats