Puig demana aliances de comunitats contra l'infrafinançament

Guardar

puig-pge2020
puig-pge2020

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha cridat aquest dijous al fet que comunitats governades per PP o Cs com Andalusia se sumen a la reivindicació de la Comunitat Valenciana per un nou model de finançament autonòmic, de cara al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) convocat pel Govern per a dilluns que ve, 5 d'octubre.

En la sessió de control en Les Corts, el també líder del PSPV ha recalcat al portaveu de Ciudadanos, Toni Cantó, que el Consell no hi ha renunciat ni renunciarà "mai" a exigir al Govern un finançament just. "Per descomptat, si està en l'espai de l'acord per a superar les barreres que existeixen a Espanya en igualtat de tracte, ací ens podem trobar", li ha garantit.

Cantó ha enlletgit la seua "renúncia i falta d'energia" a barallar per un tracte just per als valencians des que Pedro Sánchez està en la Moncloa, recordant que tots els partits de Les Corts --llavors sense Vox-- es van unir en aquesta reivindicació fa uns anys. "El seu argument no és gens original, és una còpia barata del 'Madrid ens roba' de l'independentisme català", li ha etzibat, la qual cosa veu com una enorme irresponsabilitat.

També ha denunciat l'"engany" de Sánchez després del seu compromís d'establir les bases d'un nou model de finançament abans de finals d'any, amb el que creu que Puig "es posa del costat del poderós en el seu partit i ha convençut a Compromís", segon soci del govern valencià i suport nacional en la investidura.

En impostos ha retret a Puig que parle sol del 'dúmping' de Madrid i no del d'Euskadi o Navarra, destacant que el govern d'Ayuso (PP-Cs) "ha demostrat que abaixant-los es pot recaptar més i ha fet que els madrilenys parlen un bilingüisme real, no com 'monchito' Galiana", en referència al regidor de València Carlos Galiana (Compromís) que va simular parlar en anglés amb la mascareta posada en la defensa de la candidatura per a Capital Europea de la Innovació.

"No hi ha territoris dolents a Espanya, hi ha mals gestors", ha recalcat el nou coordinador de Cs en la Comunitat, per a criticar que Puig rebutge l''efecte capitalitat' de Madrid i es "oblide" que en la Comunitat passa el mateix amb Alacant i Castelló.

INSISTEIX EN L'EFECTE "ASPIRADORA" DE MADRID

En la seua rèplica, el president ha remarcat que només tracta de "posar en evidència una gran realitat: que Madrid actua com una aspiradora" i ha assegurat que no és un debat identitari. S'ha compromés al fet que continuarà barallant perquè el "problema valencià" estiga en l'agenda espanyola sense fer "cap pas arrere", com farà el dilluns el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, en el CPFF.

Sí que ha reconegut que la Comunitat necessita "aliances en altres territoris on té presència Ciudadanos", com Andalusia, i que tinguen un paper "més actiu" en la defensa del finançament, així com que unes altres "no facen eixe exercici de covardia". També ha defensat el suport del Govern als valencians en els últims fons i ha assegurat que algunes comunitats governades pel PP ja "han posat el crit en el cel" per això.

En clau autonòmica, Puig ha sostingut que li agradaria que hi haguera més institucions a Alacant i Castelló i ha promés que continuaran treballant per la cohesió territorial per a "cosir" la Comunitat, així com perquè les localitats de les tres províncies tinguen accés als mateixos diners del fons de cooperació municipal "sense que cap diputació es negue a participar".

"És bo que puguem caminar per la sendera de la igualtat, no es tracta de generar nous conflictes", ha asseverat al líder de Ciudadanos, agraint-li el seu tarannà en aquesta línia.

Destacats