Puig demana al Govern garantir el tancament perimetral de la Comunitat: "Està tancada per a tothom, migrant o no"

De la mateixa manera, el Consell ofereix 120 places d’acolliment per a immigrants “de forma organitzada” i alleujar la crisi humanitària de Canàries

Guardar

puig y sanchez
puig y sanchez

La vicepresidenta i portaveu de la Generalitat, Mónica Oltra, ha anunciat aquest divendres en la roda de premsa posterior al Ple del Consell que el 'president', Ximo Puig, ha demanat al Govern que garantisca el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana, que "està tancada per a tothom, migrant o no migrant, almenys fins a mitjan gener".

En la roda de premsa després del ple del Consell, preguntada per l'arribada de migrants des de Canàries, ha demanat "no convertir això en un problema" i ha puntualitzat que "fins i tot no s'ha produït una arribada organitzada" de migrants des de Canàries encara que hagen arribat vols.

Oltra ha destacat que la Generalitat ha traslladat la seua petició que es complisca el tancament perimetral "al més alt nivell", per part de Puig, i que ho garantisquen les forces i cossos de seguretat de l'Estat. "Si no es pot entrar amb cotxe en la Comunitat, tampoc es pot entrar amb avió", ha il·lustrat, i s'ha preguntat si resulta que "el que té un bitllet sí que pot entrar".

Per tant, "el tancament perimetral s'ha de respectar; no sols de persones migrants que venen de Canàries, sinó de qualsevol persona no migrant que vinga de Canàries, de la Corunya o d'on siga".

Oltra a la roda de premsa després del Ple del Consell

També ha recordat que les forces i cossos de seguretat de l'Estat són les que tenen competències en aeroports i no la unitat adscrita de Policia Nacional, que actualment "no dona proveïment". Per tant, "el tancament perimetral l'ha de garantir el Govern".

La també consellera de Polítiques Inclusives ha assegurat que estan en contacte amb la Secretaria d'Estat de Migracions des del 18 de novembre davant la previsió d'una "arribada organitzada" de migrants des de Canàries, alguna cosa que encara esperen i que segons ella encara no s'ha produït.

"Si hi ha hagut un desplaçament no organitzat, és competència del Govern", ha remarcat preguntada per la possibilitat que hi haja hagut desplaçaments al marge dels previstos i que s'hagen organitzat per màfies.

Davant aquesta situació, ha promés que la Generalitat seguirà amb la seva política d'acolliment i de "solidaritat i empatia" i que col·laborarà amb el Govern en l'acolliment de qualsevol persona per a "pal·liar la crisi humanitària de Canàries". Ha posat com a exemple l'arribada del vaixell 'Aquarius' a València, en 2018 amb 629 migrants a bord, per a ressaltar el paper de mediació del govern valencià.

Llegada_Aquarius Arribada de l'Aquarius

Sense voler "valorar especulacions", ha posat l'accent que els migrants són "les primeres víctimes" de les màfies, la qual cosa "se sol traduir normalment en explotació sexual i laboral i tràfic d'éssers humans". "Se'ls sotmet a sofriments absolutament inenarrables, sobretot a les dones", ha lamentat.

Oltra ha garantit que combatre això és una prioritat de qualsevol administració pública i ha confiat que "el Govern, davant la gravetat de l'existència de màfies, no sols en aquest cas sinó en general, actuarà amb tota la contundència de l'Estat de Dret perquè la tracta és un delicte que vulnera la dignitat humana fins límits inimaginables".

I ha defensat que no ha de generar ni rebuig ni xenofòbia "l'arribada d'unes persones que fugen de situacions que per a nosaltres són inimaginables". "Ningú es tira en una pela de nou a la mar, a l'Atlàntic, si no està fugint d'una mort segura, de mutilacions genitals, tortures, segrestos i de qualsevol mena de calamitat que ens puguem imaginar o no", ha emfatitzat.

Bastidas

De la mateixa manera, la vicepresidenta Oltra ha aprofitat per a contestar a Bastidas, la portaveu de Política Social del Grup Parlamentari Popular (GPP), qui ha assenyalat que des del Consell "menteixen" amb l'arribada de migrants a la Comunitat Valenciana i ha presentat una bateria de preguntes en les Corts a la vicepresidenta, Mónica Oltra. La mateixa OLTRA li ha contestat que es "plantege en què dreta vol estar", si en la "suposada dreta democràtica" o "en el discurs d'odi de l'extrema dreta de VOX".

120 PLACES D'ACOLLIMENT AMPLIABLES

D'altra banda, la vicepresidenta ha explicat que el Consell ha ofert al Govern d'Espanya 120 places d'acolliment "ampliables segons les necessitats" davant "la pressió que sofreix Canàries". No obstant això, ha incidit que aquests trasllats "encara no s'han realitzat" en aquests termes, i que informaran quan es produïsquen per aquesta via.

En aquest sentit, ha assenyalat que la Secretaria d'Estat de Migracions i la Direcció General d'Igualtat en la Diversitat de la Generalitat fa setmanes que estan treballant en aquest trasllat, per al qual la Generalitat oferirà la manutenció i allotjament, i el Govern d'Espanya finançaria les places i l'acompanyament a les persones migrants, que arribaran amb una PCR negativa. "L'atenció i la instal·lació estarien també assegurades", ha afirmat.

La vicepresidenta ha puntualitzat que, si bé el primer acolliment és competència del Govern d'Espanya, la comunitat autònoma té competències sobre l'assistència sanitària, els serveis socials o l'escolarització quan fos necessària. Així, les places de la Generalitat estarien "al marge de les quals el mateix Govern d'Espanya té en el cas del primer acolliment".

"Nosaltres sempre durem a terme les nostres polítiques d'acolliment, de solidaritat i empatia de manera organitzada. De manera solidària, col·laborarem amb el Govern d'Espanya en tot el procés d'acolliment, en les necessitats que el Govern puga plantejar", ha agregat.

Destacats