Puig defensa que Pablo Hasél té dret a expressar els seus pensaments encara que siguen "menyspreables i clarament feixistes"

"La democràcia és democràcia" encara que sempre es pot millorar, replica a Podem sobre si hi ha plena democràcia a Espanya

Guardar

policia nacional russafa
policia nacional russafa

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat aquest dijous que el raper Pablo Hasél té dret a exercir la llibertat d'expressió encara que alguns dels seus pensaments li semblen "menyspreables i d'un contingut clarament feixista", per la qual cosa ha insistit que "probablement la presó no és el camí adequat".

"Per descomptat, combatré les idees que tenen actituds totalitàries i neofeixistes des de la paraula i des de la llibertat d'expressió", ha garantit en la sessió de control de les Corts en resposta al seu soci de govern Unides Podem sobre si creu que hi ha "plena normalitat democràtica a Espanya", com va posar en qüestió fa unes setmanes Pablo Iglesias.

Puig (PSPV) ha valorat així la situació d'Hasél, empresonat per enaltiment al terrorisme i injúries i calúmnies a la monarquia i a les forces de seguretat, afirmant que el que diga "no vol dir que no tinga dret a exercir la llibertat d'expressió en una democràcia", sempre "des del respecte".

Ha reconegut que "en un moment pot haver-hi algun tipus de sobredimensió dels qui exerceixen l'autoritat", amb relació a l'ús de violència en les protestes que feien costat al raper, a més de recordar que ningú està fora de la llei i que "en un estat de dret tothom té dret a ser tractat amb justícia".

Per contra, ha tornat a lamentar que els incidents als carrers li van produir un "enorme neguit" perquè els veu com un símptoma d'"un cert fracàs" i alguna cosa que cal analitzar. "Mai es pot justificar la violència: és l'antítesi de la democràcia", ha advertit, i ha recordat més tard que la llibertat d'expressió no és un dret absolut.

Al marge de la situació d'Hasél, ha garantit que a Espanya es pot parlar amb llibertat i "protestar quan és necessari o es pensa que és necessari, però en un espai de respecte perquè és un sinònim de la democràcia".

El president valencià, en general, ha reconegut que totes les democràcies tenen insuficiències encara que "no hi ha cap sistema millor", per la qual cosa es tracta de veure de quina manera es pot "aprofundir, millorar i avançar cap a una societat més participativa i sobretot amb més igualtat".

Ha rebutjat posar adjectius a la democràcia perquè "la democràcia és democràcia", té uns fonaments i a Espanya "per descomptat estan garantits", si bé ha insistit que "s'han de millorar i actualitzar permanentment". Per això ha recordat que la Generalitat va demanar fa anys una reforma de la Constitució per a avançar en aquesta línia.

A partir d'ací, ha posat l'accent que "el que mai es pot consentir és posar en qüestió el que era una dictadura i ara és una democràcia", amb exemples de lleis que l'han anada "perfeccionant" com la d'igualtat, violència de gènere o sanitat. Són drets que "acaben afectant fins i tot els que els han combatuts de manera dura" com la Llei de Divorci.

I ha postil·lat, en clau autonòmica, que la Comunitat seguirà la "via valenciana" basada en el respecte, el diàleg i l'aprofundiment democràtic, un camí iniciat en 2015 amb el canvi de govern i que creu que ha de seguir.

Entre els partits, la síndica d'UP, Pilar Lima, ha denunciat que el "soroll" entorn de les protestes impedeix veure el problema de fons i ha exigit responsabilitats pels "excessos i abusos" policials, així com que Puig done "un pas" i recolze l'indult. També ha posat el focus en els joves que se senten "criminalitzats pel seu suposat comportament irresponsable" i ha criticat que "gran part de les televisions i les dretes continuen retratant-los com a delinqüents".

OPOSICIÓ

Per part de l'oposició, Isabel Bonig (PP) ha reiterat que Puig "com a president hauria d'haver fet costat a les forces i cossos i a la delegada del Govern", la socialista Gloria Calero, i ha tornat a exigir explicacions perquè la radiotelevisió pública valenciana, À Punt, ajuntara en el programa 'A la ventura' a Consuelo Ordóñez i a Valtonyc.

El president ha replicat recordant l'aniversari del 23F, del qual encara es pot "aprendre alguna lliçó del que va significar", i ha cridat a la cohesió política davant els grans reptes de la societat, com ara el virus.

En el seu torn, Toni Cantó (Cs) ha citat unes declaracions de Puig la setmana passada en les quals defensava que "mai" avalarà que es puga dir que s'està a favor de liquidar a una persona, "però sí que es puguen dir". "Permetrà vosté els delictes d'odi?", li ha inquirit, i li ha preguntat quina seria la seua postura si això es referira a "un jueu o una dona".

"Entre el testimoni d'un judici i l'Hasél que agredeix es posen de costat d'Hasél? A què juguen vostés?", ha qüestionat al Consell, per a criticar que demanen "càstigs exemplars" per a "els qui parlen bé a hores d'ara del franquisme" o "solten una floreta" o que "facen un cordó sanitari a un partit com Vox que és completament democràtic mentre pacten amb Bildu o els colpistes catalans".

El líder de Ciutadans ha assegurat que el preocupa com s'està "'batasunitzant' l'actualitat a Espanya", per la qual cosa ha instat a Puig a "deixar de mirar al nord violent --en referència a Catalunya i Euskadi-- en lloc de l'oest", on es troba el "miracle econòmic madrileny".

Davant això, Puig ha defensat que el govern està "radicalment en contra de la violència, vinga d'on vinga", perquè al seu judici els debats sobre els drets i llibertats "són ací i es poden tindre". Ha mantingut que el dret de la llibertat d'expressió té "els seus límits com uns altres" quan "se sobrepassen les barreres de la legitimitat", alguna cosa que ha de tindre resposta i que "pot ser una altra" que no siga la presó, com defensava en les declaracions.

I de Vox, la seua síndica, Ana Vega, ha instat a Compromís i Podem a "llavar-se la boca" abans de parlar dels cossos de seguretat, a més de defensar que la Policia es va enfrontar "sense mitjans suficients i amb desemparament institucional a delinqüents terroristes llistes de carrers assolant València, amb diversos agents ferits". És més, ha assegurat que aquests partits "encoratgen la violència des de les institucions", la qual cosa veu com una "filial valenciana de Bildu i ERC".

Ximo Puig li ha contestat preguntant-li si pensa que aquesta és de veritat la situació i "gran preocupació" de la Comunitat quan l'important és la pandèmia. "La Policia Nacional és de tots els ciutadans i no de grups radicals com el que vosté representa", ha atacat, per a assegurar que ell manté una relació positiva, amable i coordinada amb aquests cossos.

I ha recalcat: "Ningú d'aquest govern encoratja la violència, ningú vol que es fracture la convivència", abans d'instar a Vox a no romandre "aliens al dolor de centenars de milers de dones pel terrorisme", la violència masclista, de cara al 8 de Març.

Sobre l'aparició de Consuelo Ordóñez i Valtonyc en À Punt, Puig ha garantit que no hi ha "ingerències governamentals com passava amb el PP en Canal 9", ha reconegut que qualsevol entrevistat té dret a saber què se li preguntarà i amb qui mantindrà un acarament i ha assegurat que la direcció de la televisió ja ha demanat disculpes.

Arxivat a:

Destacats