Puig anuncia que reduirà un 30% els tràmits administratius per a ajudar a reactivar l'economia valenciana

Guardar

puig
puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha formalitzat amb el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, Salvador Navarro, un conveni per a posar en marxa el Pla Agilitza que, entre altres objectius, pretén reduir un 30 per cent els tràmits administratius de les empreses i ajudar així a reactivar l'economia valenciana.

"En tot el procés de reconstrucció de la Comunitat Valenciana, un aspecte fonamental és que l'Administració ha de facilitar al màxim la inversió i totes les iniciatives que generen ocupació", ha assenyalat el cap del Consell.

"Durant els pròxims mesos i anys tindrem dificultats en l'activitat econòmica", ha augurat Puig, qui ha insistit que el Govern autonòmic treballarà "intensament" per a afavorir l'"agilització" i la "desburocratització".

El president de la Generalitat ha realitzat aquestes declaracions després de la reunió que ha mantingut amb el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

El màxim responsable de l'Executiu valencià ha incidit en les seues declaracions en la importància d'aprofundir en la "cooperació" i en la "cogestió" entre l'empresariat i els diferents departaments del Govern autonòmic. En aquest sentit, segons Puig, es tracta de "generar un clima de confiança" i d'oferir facilitats per a convertir a la Comunitat Valenciana en un "gran destí d'inversió".

A més, el president ha destacat la possibilitat que s'ofereix a l'empresariat a través del conveni signat, "de ser presents en l'avaluació dels processos administratius".

Reduir duplicitats i temps d'espera

El Pla Agilitza ha sigut impulsat per la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública per a reduir les càrregues burocràtiques de manera que s'ajude a millorar la competitivitat de les empreses valencianes.

Aquesta iniciativa sorgeix en un moment en què, a causa de la pandèmia de COVID-19, l'activitat econòmica ha patit una notable contracció, especialment entre les pimes, que concentren el 90 per cent de l'ocupació a la Comunitat Valenciana, i que pot derivar en una caiguda del PIB autonòmic del voltant del 8 per cent, segons estimacions de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE).

Per al desenvolupament d'aquesta iniciativa, des de la Conselleria de Justícia s'han revisat tots els processos administratius que una empresa pot arribar a realitzar en la seua relació amb la Generalitat i s'ha conclòs que existeixen al voltant de 1.200 tràmits, dels quals es pretén suprimir 350 (un 30 per cent) mitjançant l'eliminació de duplicitats com la sol·licitud de la mateixa documentació per part de diferents conselleries.

En el diagnòstic també s'ha revelat que la mitjana d'espera és de 197 dies, si bé en alguns procediments especialment complexos -com els urbanístics- el termini es prolonga fins als quatre anys i mig, amb el que el Pla Agilitza també pretén reduir en un terç el temps necessari per a la tramitació.

Actualment, a la Comunitat Valenciana operen més de 350.000 empreses, de les quals el 80 per cent pertanyen al sector serveis, el 12 per cent a la construcció i el 8 per cent a la indústria. Abans de la crisi de la COVID-19 el sector industrial creixia quasi 5 punts per damunt de la mitjana nacional i el de la construcció ho feia un 4,4 per cent.

D'aquí ve que el Pla Agilitza, a més, inclou la futura elaboració de projectes específics de reducció de càrregues administratives per a tres sectors estratègics. En aquest sentit el 'Pla Agilitza Indústria', es posarà en funcionament a la fi de 2020 amb un pressupost de mig milió d'euros aproximadament. Per part seua, el 'Pla Agilitza Urbanisme' estarà disponible en 2021 dotat amb un milió d'euros i el 'Pla Agilitza Medi Ambient' estarà operatiu al llarg de 2021.

Finalment, el Pla inclou la creació de la plataforma 'GUIA-T' per a la gestió de tots els informes que han de realitzar-se, el seguiment de l'expedient per a la seua consulta o l'aportació de documentació. També servirà per a atendre i solucionar els dubtes que puguen sorgir al llarg del tràmit gràcies a l'ajuda d'un assistent virtual que estarà disponible els 365 dies de l'any.

Destacats