Puig advoca per destinar més recursos al municipalisme

El president de la Generalitat ha participat en l'obertura de la V Conferència de Presidències de Diputacions, Capítols i Consells Insulars d'Espanya

Guardar

Toni Gaspar, Ximo Puig i Gloria Calero
Toni Gaspar, Ximo Puig i Gloria Calero

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha advocat per destinar més recursos per a atendre totes les necessitats del municipalisme, una major cooperació institucional i un compromís territorial amb la sostenibilitat, la innovació i el reforç dels serveis públics per a garantir la igualtat d'oportunitats entre ciutadans, amb independència d'on residisquen.

Així ho ha manifestat durant l'obertura de la V Conferència de Presidències de Diputacions, Capítols i Consells Insulars d'Espanya, que se celebra a València coincidint amb el bicentenari de la creació de les diputacions.

Durant la seua intervenció, el president ha considerat necessari una renovació territorial que permeta "igualar en drets i oportunitats" a tots municipis i comarques, per a aconseguir "la cohesió social i l'harmonia territorial".

En aquest sentit, s'ha referit a la necessitat de destinar més recursos, des de la suficiència financera, l'estabilitat i l'autonomia local, tal com ha realitzat la Generalitat a través del Fons de Cooperació Municipal, al mateix temps que ha reclamat un nou finançament autonòmic, per a aconseguir una Espanya "més justa, sense comunitats ni municipis perdedors".

El cap del Consell també ha reclamat una major cooperació institucional per a combatre "totes les bretxes", especialment amb els municipis, i ha reivindicat el paper administratiu que exerceixen les diputacions entre la comunitat autònoma i el xicotet municipi, així com entre la realitat urbana i els reptes de la despoblació.

A més, ha destacat la contribució dels fons europeus, administrats amb la "màxima eficiència", en la transformació d'Espanya i en l'alineació de cada municipi amb els valors "universals" de la sostenibilitat, la innovació i la igualtat d'oportunitats.

Superació de centralisme i cantonalismes

En el transcurs de l'acte, ha destacat que el municipalisme es reafirma com a "primera línia d'atenció ciutadana", i ha assenyalat la necessitat que supere les "ineficiències" que representen el centralisme i els "cantonalismes moderns", per la qual cosa ha reivindicat una "Espanya de les Espanyes" en la qual tots els territoris "ens sentim còmodes".

En concret, el president s'ha mostrat convençut que el centralisme agreuja la "preocupant" despoblació i provoca un "oblit sistemàtic" d'una Espanya invisibilitzada que "mereix veure's més reflectida" en els grans debats d'Estat, en els mapes de tots els ministeris i en els telenotícies. Així mateix ha assegurat que cap centralisme "és intel·ligent", tampoc "el de Madrid", ha reiterat la necessitat de disposar d'un "projecte col·lectiu".

Finalment, respecte dels cantonalismes, el cap del Consell ha assegurat que es tracta d'una "reacció provincialista" a qualsevol mena de centralisme, i que atempten contra "la concòrdia, la lleialtat i la solidaritat territorial".

Arxivat a:

Destacats