Puig advoca per "buscar espais de trobada" després de les eleccions que vagen "més enllà de fronteres ideològiques"

Emmarca al canvi de posició de Ciutadans en "preecampanya" i critica el seu "'Amb tu no m'ajunte'": "És infantilisme polític"

Guardar

puig_acto_sanchez
puig_acto_sanchez

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sostingut aquest dilluns per "superar la fronterització" després de les eleccions generals del pròxim 10 de novembre: "Hem de buscar espais de trobada que van més enllà del que són les fronteres ideològiques", ha afirmat.

Així s'ha pronunciat Puig aquest dilluns després d'intervenir en la presentació de l'escultura 'Cercle Berninià' d'Andreu Alfaro, que s'ha instal·lat en el Palau de la Generalitat.

El cap del Consell ha sigut qüestionat per la posició, d'una banda, de l'expresident del Govern Felipe González, que va coincidir amb Mariano Rajoy en un debat a defendre la necessitat d'aconseguir grans acords per a aconseguir un govern estable a Espanya després de les eleccions i, per un altre, per l'opinió del també expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero que aquest dilluns ha descartat una gran coalició entre el PSOE i PP i s'ha mostrat favorable al fet que el PSOE pacte amb Podem i Més País per a configurar un govern progressista "en qualsevol de les fórmules".

Per a Puig, "açò no es tracta de situar-se en un camp o en un altre". "Nosaltres ací (a la Comunitat Valenciana) hem interpretat el que van dir els ciutadans en una direcció determinada. Cal veure el que diuen els ciutadans en les eleccions a Espanya i en funció del que diguen caldrà ser conseqüents", ha valorat.

En aquest sentit, ha assegurat que ell se sent "còmode amb un pacte progressista" a la Comunitat Valenciana, --"entre altres coses perquè ací tampoc hi havia massa opcions", ha puntualitzat-- i considera que es tracta d'un espai raonable per a fer avançar" aquesta autonomia.

"A Espanya --ha continuat-- veurem el que els ciutadans finalment decideixen. Jo el que si que crec és que caldria superar en qualsevol cas la fronterització, perquè hi ha moltes coses en les quals podem arribar a acords".

En aquest punt, s'ha referit a "qüestions bàsiques" com l'eutanàsia, un tema sobre el qual "si hi ha un acord ampli, cal fer-ho" o en altres "qüestions fonamentals" com "l'educació o com fem front al Brexit o als desafiaments de l'automatització, la robotització...". Per açò, ha apostat per "buscar espais de trobada que van més enllà del que són les fronteres ideològiques".

"ESTEM EN PRECAMPANYA"

Preguntat pel canvi de posició de Ciutadans quant a possibilitar un govern socialista després dels comicis, el president valencià ha comentat que "estem en precampanya electoral" i d'ací a les eleccions creu que "hi haurà diferents moviments". "No sé, sincerament. El que cal garantir és que no hi haja més bloquejos. Això és d'una lògica aclaparadora. La societat espanyola no es mereix el bloqueig", ha agregat.

En qualsevol cas, ha posat en relleu que "els ciutadans van a parlar, però aquesta vegada per descomptat no pot haver-hi més que un govern i ha d'haver-hi també un compromís més enllà del govern, que és fonamental".

Referent a açò, ha afegit: "Per als grans reptes d'aquest país no es necessita només una majoria suficient per a governar, es necessiten per descomptat grans consensos i una visió molt més oberta del que s'ha vist tot aquest temps. La fronterització i eixe 'Amb tu no m'ajunte' i coses així crec que això és infantilisme polític".

Quant a si amb aquesta apel·lació a aconseguir "grans consensos" es refereix a PP i Ciutadans, Puig ha resolt: "En general, tots hem de fer una anàlisi autocrític del que ha passat. Per tant, tothom ha d'intentar trobar la seua millor versió".

Arxivat a:

Destacats