PSPV veu possible més restriccions i Compromís i Podem insisteixen en el confinament

PP rebutja la "cerimònia de la confusió" de les dades, Cs denuncia el "tancament encobert" de l'hostaleria i Vox diu que les ajudes arriben tard

Guardar

restricciones-comunitat-valenciana
restricciones-comunitat-valenciana

Els partits que sustenten al govern valencià han marcat les seues posicions abans de la reunió de la taula interdepartamental d'aquest dimarts per a estudiar noves restriccions en la Comunitat. El PSPV creu que "sempre és possible" aplicar noves mesures i que el Govern ha de calibrar si cal avançar el toc de queda, encara que el veu com una decisió "dura".

En canvi, Compromís insisteix en la seua proposta d'un confinament parcial i d'endurir l'estat d'alarma per a "no allargar aquest procés" i Unides Podem defensa que "el confinament va salvar moltes vides" i, si ara la situació és tan greu, "hem de parar" una altra vegada. PP i Cs reclamen claredat en les dades i ajudes directes i Vox rebutja el confinament perquè "la societat no pot detindre's".

Així ho han plantejat els síndics en Les Corts en declaracions abans i després de la junta que ha acordat la compareixença de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, en diputació permanent a petició pròpia per a dilluns que ve 25 de gener a les 10.30 hores.

Del PSPV, Manolo Mata ha remarcat que "la paraula confinament té moltes lectures" en altres països d'Europa on "diuen que estan confinats però no porten mascareta o l'hostaleria està oberta", mentre en la Comunitat creu que les mesures vigents des del 7 de gener són molt restrictives com el tancament "brutal" en bars i restaurants a les 17 hores. "Què vol dir confinar?" , s'ha preguntat.

Encara que veu "poc marge" per a noves mesures, ha reconegut que "sempre són possibles més restriccions com reduir algun tipus de comerç i qualsevol activitat". Però ha defensat que la responsabilitat és de tots, que les empreses han de "prendre's de debò" el teletreball i el control d'aforament i que la vacunació és l'esperança i va "a velocitat de creuer", així com que és "fake" que no hi haja col·laboració amb la sanitat privada.

"Ara això fa por: tots tenim a gent en el nostre cercle més íntim que s'ha contagiat", ha constatat, i ha posat com a exemple les dades "preocupants" de contagis en Les Corts. Per això ha criticat que dos grups hagen incomplit la recomanació de limitar l'assistència presencial de diputats.

El socialista també ha destacat el pla 'Resisteix' anunciat aquest dilluns per la Generalitat i els agents socials, "no per a parar l'hemorràgia en el lobby de les empreses". "Ací es tracta de salvar la vida de la gent, però tampoc podem deixar que caiguen en la pobresa, la misèria o la indigència", ha emfatitzat.

Fran Ferri (Compromís) ha coincidit que la situació és preocupant i "molt pitjor" que en la primera ona, però creu que el Govern ha de canviar l'estat d'alarma perquè les comunitats autònomes puguen anar més enllà perquè ara estan "amb les mans lligades". "Ens hem d'avançar a la corba", ha il·lustrat, "mai és tard si aquesta és bona".

S'ha reafirmat així en la seua proposta de "no un confinament total, sinó tancar els focus més importants de contagi" en l'oci i al carrer. "Més val fer ara una restricció curta forta que no allargar aquest procés", ha defensat recordant que Puig es va mostrar "més preocupat que mai" amb el rècord de 95 morts.

Sobre el rebuig de Compromís a l'últim estat d'alarma en el Congrés, Ferri ha puntualitzat que estaven a favor però "no va ser pactat amb les comunitats autònomes i contenia ajudes que no tenien en compte el pes poblacional dels valencians". També ha posat en valor el pla 'Resisteix' amb ajudes per a la cultura, l'oci i l'economia.

Per part d'UP, la seua encara síndica, Naiara Davó, ha ressaltat la "previsió i precaució" del Consell en els últims mesos amb les restriccions, però ha remarcat que "el confinament està demostrat que va salvar moltíssimes vides". "Si la situació és tan greu, sempre hem dit que hem de parar", ha subratllat, per a defensar l'"escut social" que suposen ajudes com 'Resisteix'.

PUIG NO COMPAREIXERÀ AL GENER

La junta també ha rebutjat la petició de l'oposició que comparega al gener el 'president' de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, per la pandèmia i per la sanció de Competència a empreses vinculades al seu germà per pactar preus. Els tres portaveus del Botànic han justificat que "ho pot fer quan es reprenga el calendari de sessions" al febrer (UP), llavors "se li podran fer totes les preguntes que facen falta" (Compromís) i "el reglament diu que la diputació permanent està per a situacions inajornables i d'extrema urgència" (PSPV).

Entre l'oposició, Elena Bastidas (PP) ha reiterat que el seu partit necessita "conéixer la realitat de les xifres" per a formar-se una posició amb rigor, a més de demanar mesures complementàries a nivell econòmic i sanitari, amb tots els recursos públics i privats. En cas contrari, ha alertat que les restriccions "desgraciadament no serviran perquè els valencians puguen combatre amb garanties aquest maleït virus".

La 'popular' ha exigit que 'Resisteix' siga una realitat perquè "portem mesos escoltant molts plans però encara no se sap res". "Els valencians no poden resistir més paraules; si no es materialitza, no sentiran al seu govern al seu costat", ha urgit a Puig, per a denunciar que no comparega davant "els escàndols que aguaiten als seus germans" per la investigació d'ajudes de la Generalitat a empreses vinculades a ells.

Toni Cantó (Cs) ha pregat al Botànic que "com a mínim isca amb una sola veu", davant les diferències en el tripartit, perquè "estan donant un espectacle lamentable". Al seu judici és possible aplicar confinaments "intel·ligents" i més selectius com a Madrid per a "no abocar-nos a un tan dur com al març que seria una absoluta destrossa per a molts sectors".

També ha demanat fomentar el teletreball --ell mateix ha avançat que limitarà el seu treball presencial--, test massius en empreses i ajudes directes a l'hostaleria perquè "se li està abocant a un tancament encobert". Cantó veu insuficient 'Resisteix' perquè "es pot quedar en un altre anunci altisonant" mentre "el Govern ja renúncia al fet que Espanya torne a ser una potència turística en 2021, una absoluta tragèdia per a la Comunitat".

I el portaveu adjunt de Vox, José María Llanos, ha argumentat que "qualsevol mesura en defensa dels autònoms, les petites empreses i negocis, benvinguda siga", però creu que s'havien d'haver aplicat al març i que ara arriben amb "quantitats ínfimes" en lloc d'a fons perdut. També ha criticat que es "fien" 40 milions del fons de reconstrucció de la UE que "arribaran al setembre si arriba".

"Espanya ha de protegir-se, però la societat no pot detindre's", ha reivindicat, per la qual cosa considera que les mesures han de respectar la seguretat sanitària "però no atemptar contra el desenvolupament de l'economia" amb el suport de "vertaders experts". Fins ara, en la seua opinió, no han donat raons ni solucions, "simplement ficar-nos a casa", i el Govern ha passat la pilota a les comunitats autònomes.

D'altra banda, tots els representants de Botànic i oposició han enviat una abraçada a la presidenta del PPCV i síndica del grup 'popular', Isabel Bonig, per la defunció del seu pare, alguna cosa que ha agraït la portaveu adjunta.

Destacats