PSPV coincideix en una taxa turística "voluntària i municipal" però insisteix que no es resol "a corre-cuita"

Guardar

El portaveu del grup socialista en les Corts, Manolo Mata.
El portaveu del grup socialista en les Corts, Manolo Mata.

El síndic del PSPV en Les Corts Valencianes, Manolo Mata, ha assenyalat que hi ha "un espai d'acord" amb els seus socis de govern --Compromís i Unides Podem-- quant al fet que hi haja una taxa turística "voluntària i municipal", encara que ha expressat la seua pròpia posició quant al "com": els socialistes aposten per una proposició de llei una vegada passe la tramitació dels pressupostos. "Això no es resol ara, a correcuita".

Així ho ha asseverat el portaveu socialista després que Compromís i Unides Podem hagen presentat finalment sense el PSPV l'esmena per a incloure la taxa turística en la llei d'acompanyament als pressupostos de la Generalitat per a 2022, un impost d'entre 0,5 i 2 euros per dia per als turistes que visiten la Comunitat Valenciana que podrien augmentar els ajuntaments.

Per a Mata, ara "hi ha un espai de racionalitat" i sembla que els grups de Compromís i Podem "han assumit que serà una taxa voluntària i municipal, la qual cosa esbrossa l'obstacle més important".

Ha agregat que aquest assumpte "és una cosa de tanta envergadura i que ataca a moltes sensibilitats que cal fer-ho bé". En aquest sentit, ha recalcat el seu "compromís" de tramitar una proposició de llei quan passe el pressupost, "perquè no farem a correcuita una cosa tan complexa que, a més, pot arribar a afectar el 59 per cent de les valencianes i valencians que ens movem dins de la Comunitat".

"CAL RESOLDRE MOLTES COSES"

Així, ha subratllat que "cal resoldre moltes coses". "Cal parlar amb el sector, jo he parlat amb els sindicats i manifesten la seua preocupació sobre si això afectarà l'Imserso o no, o què passa amb les competicions esportives de gent que s'ha de desplaçar d'Alacant a Castelló", ha posat com a exemple.

"A mi em sembla molt bé dir que, en el cas d'una persona que vinga d'Amsterdam a estar en un hotel de València, la ciutat deuria la ciutat tindre uns mecanismes de compensació per a poder netejar millor els carrers del centre o més garanties que tot estiga bé, però això no ho podem aplicar, per exemple, a Benidorm, on compren milions de pernoctacions a través de turoperadors o l'Imserso que paga vint euros al dia per desdejuni, menjar, berenar i sopar i habitació, ja que aqueixos dos euros és el deu per cent i això perjudica els treballadors, als empresaris i a molta gent".

Ha insistit el representant del PSPV que la coincidència que siga una taxa "voluntària i municipal és una gran notícia", però ha posat el focus en el "com". "Fem-ho anant amb tots els sectors implicats, amb aqueixos paràmetres de legalitat, és a dir, que si hi ha una taxa autonòmica i que li dona cobertura quede clar que hi ha una bonificació del cent per cent de l'autonòmica i només recaptaran els ajuntaments, però això no es resol ara, a correcuita", ha insistit.

I ha repetit: "Jo em compromet a tramitar una proposició de llei quan passe això i que el Botànic puga tindre una taxa de pernoctacions en condicions d'acceptada per tots".

"L'espai de l'acord és aqueix: voluntària i municipal, és un avanç tremend, però no acord en el com, a través d'un mecanisme com la llei d'acompanyament que requereix més reflexió i més participació de la gent", ha conclòs Mata.

Arxivat a:

Destacats