Podem no consentiria "cap mena d'ajustos" en habitatge: "Ací està el límit"

Aposta per "repensar" À Punt fins que de veritat siga un revulsiu per a l'audiovisual valencià

Guardar

Dalmau EP
Dalmau EP

La portaveu de Unides Podem-Esquerra Unida en Les Corts, Naiara Davó, assegura que el seu partit no consentiria "cap mena" de retallades pressupostàries en polítiques d'habitatge, dins del pla d'ajust del Consell per la situació de les arques valencianes: "Ací està el límit, no es pot creuar".

En una entrevista a Europa Press, defensa que els ajustos se centraran en les partides que no es podran executar abans que finalitze 2019, a l'espera que el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, detall el 15 d'octubre el Pla Econòmic Financer (PEF) remés al Ministeri d'Hisenda.

Com el govern del Botànic II --PSPV, Compromís i Podem-- és "conscient que no cal tocar cap dret social", Davó descarta que els ajustos puguen afectar la Vicepresidència segona i Conselleria d'Arquitectura Bioclimàtica que dirigeix el seu company de partit Rubén Martínez Dalmau: "En tot el que tinga a veure amb l'emergència habitacional no pot fer-se cap mena d'ajust".

"En cap cas", insisteix, podran arribar a minvaments de 50 milions, perquè "no hi ha cap partida tan alta" en habitatge. I assegura que "cada conselleria parla directament amb el conseller sobre la possibilitat de fer ajustos en partides que no es podran executar", després que la vicepresidenta i portaveu, Mónica Oltra (Compromís), diguera la setmana passada que desconeix els detalls del PEF

PRORROGAR PRESSUPOSTOS "MAI" ÉS DESITJABLE

D'altra banda, sobre la possibilitat de prorrogar els pressupostos de la Generalitat en 2020, sosté que "mai" seria l'escenari desitjable per a Podem, "i menys" en vindre d'una legislatura en la qual no estaven en el govern. "Però el context no depén exclusivament de nosaltres", recorda.

Les polítiques d'habitatge és, precisament, on creu que hauria de concentrar-se l'augment del pressupost si tiraren avant uns nous comptes, en veure'l com "un pilar sobre el qual pivoten altres drets" i davant el seu pressupost "baixet" en comparació a Educació o Sanitat.

NORMALITZAR LA DIFERÈNCIA

Respecte a les diferències entre les tres 'potes' del Botànic, la síndica 'habitada' les atribueix a les discrepàncies lògiques en un govern que "actua unit i de manera unitària", alguna cosa que veu "sa perquè significa que es pot parlar, reflexionar i no sols intentar convéncer a l'altra part", fins a arribar a un acord.

Encara que "a vegades s'aconsegueix i a vegades no", és una visió que "ha de començar a formar part de la nostra cultura democràtica: entendre que ja no hi haurà més governs monocolor", reivindica. "I també normalitzar una mica la diferència; no passa res per discrepar en alguna cosa si després anem tots a l'una en defensar drets i garantir els serveis".

Davant les diferències en projectes com les ampliacions del port de València i la V-21 enfront de la declaració d'emergència climàtica, lamenta que "és el que passa quan es parla d'un concepte genèric, que és més fàcil que tothom se sume". Després "és quan es veu la dificultat de gestionar-ho", per la qual cosa creu que "el PSPV s'hauria d'haver sumat a les reivindicacions" de Compromís i Podem.

DALMAU APORTA "PAU" AL BOTÀNIC

Com a balanç, després de quasi mig any des de la reedició del pacte, destaca el paper de Martínez Dalmau com a vicepresident, a l'ésser "una persona molt tranquil·la, que transmet molta pau i té molt clar l'objectiu del Botànic". De fet, ho veu com un exemple que "Podemos està capacitat per a entrar a governar i aportar estabilitat i unió".

També valora el treball de l'altra representant de la confluència --la consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, d'Esquerra Unida--, amb la qual manté una "bona" relació en el grup de les Corts.

Per contra, rebutja la postura que demostren de moment els partits de l'oposició, amb Vox com a "paper a part", Ciutadans en "un tarannà molt agressiu" i el PP "amb més experiència i molt professionalitzat". Augura així que "serà una legislatura una mica més complicada" encara que el Botànic tinga majoria, sobretot quan faça falta "el compromís de tots".

À PUNT i Taxa TURÍSTICA

De cara al futur, Davó pensa que À Punt és un dels àmbits on ha de treballar el Consell, "repensant una mica l'estratègia i la forma" perquè supose realment un "revulsiu" del sector audiovisual. Encara que no s'oposa a augmentar els seus recursos, adverteix que "no es tracta de tindre més per més, sinó de pensar en què serviran".

Després d'any i mig en funcionament, lamenta que la radiotelevisió pública valenciana "no ha sigut tot l'esperat" i "part del sector no ha trobat l'impuls que volia", si bé reconeix que "tot és més complicat després del que va passar amb Canal 9". "Al final, l'objectiu el tenim tots clar: que tire avant", reivindica.

Un altre dels eixos fins a 2023 és la taxa turística, que abans "semblava una cosa molt estranya" i ara compta amb l'"acostament" de partits com Compromís, encara que no amb la mateixa proposta. "Sembla que el temps ens dóna la raó", celebra, admetent que "pot no ser la panacea" però sí que ajudar a revertir l'impacte negatiu. Perquè tire avant, creu que "tots han de cedir", també Podem.

Més enllà, la portaveu 'habitada' aposta per continuar treballant per una llei valenciana de residus "amb força", per a la qual veu positiu el tarannà de la nova consellera de Medi Ambient, Mireia Mollà (Compromís), al costat de la llei dels expresidents i les diputacions que ja va tractar d'impulsar Podem.

En tots els fronts, la situació és diferent en formar ara part del Botànic, amb el que "a vegades podrà canviar la via per a tirar aquestes mesures avant". "Però no perquè estem en un govern deixem de reivindicar", rebla.

Arxivat a:

Destacats