Pacma denuncia que el 90% dels municipis de València abandonen els animals en gosseres

Guardar

perreras_valencia
perreras_valencia

El Partit Animalista contra el Maltractament Animal (Pacma) denuncia que 9 de cada 10 municipis de la província de València "abandonen els seus animals en gosseres", ja que solament 29 de les 266 localitats tenen firmat un conveni amb alguna entitat de protecció animal.

Es tracta de la conclusió d'un informe elaborat durant els últims mesos, amb la col·laboració de mig centenar d'associacions, i que ha remès a la Generalitat Valenciana per a exigir mesures com la creació d'una xarxa de refugis públics per a la protecció d'animals abandonats, informa Pacma en un comunicat.

L'estudi reflecteix el "dramàtic" panorama de l'abandó a València, ja que constata que la majoria d'ajuntaments contracta amb gosseres el servei de recollida d'animals abandonats i no fa un seguiment de la destinació d'eixos animals, "deixant-los a la seua sort en mans d'aquestes empreses".

Davant aquesta situació, el partit animalista lamenta que "eixe mateix desinterés i menyspreu cap als animals és el que ha portat a la majoria d'ajuntaments a ni tan sols atendre la seua petició d'informació".

De la investigació també es desprèn que la "gran majoria" d'ajuntaments no disposen de personal preparat i d'instal·lacions adequades per a la recollida i retenció d'animals abandonats, com tampoc promouen campanyes que contribuïsquen a fomentar el respecte als animals.

En alguns casos "ni tan sols compten amb un servei de recollida d'animals", mentre que "la majoria tenen han contractat per a açò a empreses exterminadores que es lucren amb el sacrifici dels animals, demostrant el seu menyspreu més absolut als que han patit el maltractament de l'abandó", com ha denunciat la coordinadora de Pacma a València, Raquel Aguilar.

Paral·lelament, l'estudi arreplega la necessitat de la implantació generalitzada del mètode CER (captura, esterilització i tornada) per a controlar les colònies felines, una proposta "lògica i factible" per a la qual el partit animalista considera que "fa falta voluntat política".

"Hi ha centenars de persones en la nostra província dignificant la vida de milers d'animals abandonats en els nostres municipis, únicament amb els seus propis recursos. Com no va a poder fer-ho una administració que maneja milions d'euros de pressupost?", ha reivindicat la coordinadora.

L'objectiu del projecte és posar en coneixement de la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural "una realitat que evidencia les deficiències d'un sistema que pareix poc interessat en el benestar animal".

De cara al futur, a uns dies de les eleccions municipals i europees del 26 de maig, Pacma pretén plantejar estratègies que permeten "posar fi a la greu situació d'abandó que pateixen els animals considerats de companyia en la província de València, malgrat els esforços de tantes persones voluntàries".

Des del partit animalista insisteixen a centrar els esforços a modificar la llei actual, que "té ja 35 anys", perquè així "protegisca de veres als animals i permeta acabar amb el maltractament i l'abandó", amb propostes com l'obligació de l'esterilització o la fi de la compravenda d'animals.

XARXA D'ALBERGS PÚBLICS

Però "mentre les taxes d'abandó seguisquen sent tan elevades", Pacma considera urgent la dotació d'una partida pressupostària per a la creació de "una xarxa d'albergs públics convenientment connectats que permeta una gestió dels animals sense sacrifici fins que es pose fi a l'abandó".

Aquesta xarxa de refugis de titularitat pública, gestionats per entitats de protecció animal i dotada amb recursos suficients, evitaria al seu juí que els abandons es concentraren en determinats municipis. D'aquesta forma, els animals tindrien els mateixos drets en qualsevol part de València.

Destacats