Oltra: 'La pandèmia no ha impedit a la Comunitat Valenciana superar el nombre d'expedients de dependència resolts fa un any'

Guardar

oltra
oltra

El sistema d'atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana ha continuat funcionant durant l'estat d'alarma provocat per la COVID-19 i fins i tot ha superat el nombre d'expedients resolts en el mateix període de temps de l'any passat, atenent en aquests moments a 95.186 persones, segons ha informat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.

"La Conselleria ha fet un gran esforç perquè la gestió i la tramitació de les prestacions i serveis a les persones en situació de dependència continuara prestant-se i no es veren ressentides", ha manifestat Oltra, qui ha incidit en què no sols no ha ocorregut això sinó que ha superat amb 7.399 expedients resolts des de març, la quantitat de resolucions que es van gestionar en el mateix període de temps de l'any passat i que va aconseguir els 6.955 expedients.

La gestió de les ajudes per a les persones dependents "és una prioritat per al Consell del Botànic", juntament amb la renda valenciana d'inclusió, ja que ambdues són prestacions dirigides "als col·lectius més vulnerables" ha assenyalat la vicepresidenta.

Durant els mesos de març, abril i maig la Conselleria ha abonat 103 milions d'euros a les persones en situació de dependència en concepte de nòmines, endarreriments i retroactivitat.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha celebrat que l'informe de l'Associació de Directores i Gerents dels Serveis Socials que analitza les últimes dades de l'Imserso sobre el Sistema de la Dependència fins a 31 de maig "reconega l'esforç realitzat en la Comunitat durant aquests mesos tan difícils".

Aquest informe, fet públic la setmana passada, situa a la Comunitat Valenciana, al costat de Canàries i Astúries, com les úniques autonomies en les quals van augmentar les persones amb dret a rebre una prestació o servei durant l'estat d'alarma, i també constata que la Comunitat va ser l'única que va aconseguir augmentar el nombre de sol·licituds al costat de Canàries.

Per a la vicepresidenta, aquestes ajudes "són encara més importants en aquests temps de pandèmia pel fet que s'ha incrementat la vulnerabilitat i el nombre de persones que amb urgència necessitaven ser ateses", i amb aquest objectiu "s'han redoblat esforços" perquè l'atenció continuara millorant.

Oltra ha recordat que el seu departament va dictar una resolució a l'inici de l'estat d'alarma, destinada als serveis socials municipals, en la qual s'establia el caràcter d'urgència d'aquestes prestacions i per tant s'instava els ajuntaments a tramitar la seua concessió encara a l'espera de comptar amb tots els informes preceptius, que es remetran una vegada normalitzada la situació.

La vicepresidenta ha felicitat a tots els treballadors i treballadores, tant dels serveis d'atenció primària municipals com de la Conselleria, "pel seu compromís i el seu treball" que ha fet possible que el sistema d'atenció a la dependència "continuara funcionant també en ple estat d'alarma", ha declarat.

Balanç durant l'estat d'alarma

Respecte a les sol·licituds durant els mesos de març, abril i maig, s'han rebut un total de 10.511, registrant-se el mes d'abril el major número en el que va d'any i arribant a la xifra de 14.490 sol·licituds noves comptabilitzades des de gener.

A més, des del passat 15 de març que es va decretar l'estat d'alarma i fins al 31 de maig també s'han comptabilitzat un total de 1.906 valoracions realitzades.

Així mateix, s'han abonat 102.958.142 euros corresponents a les nòmines, endarreriments i retroactivitat, aconseguint la quantitat de 154 milions d'euros abonats des del mes de gener.

Amb els 7.399 expedients resolts en aquests tres mesos, des de gener s'han tramitat un total de 12.400 expedients, una dada que si es comptabilitza des de juliol de 2015 aconsegueix la xifra de 99.641 persones els expedients de les quals han sigut introduïts dins del sistema d'atenció a la dependència.

Destacats