Oltra: "La meitat de les ajudes al sector residencial seran per a compensar l'esforç de personal"

Guardar

oltra
oltra

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat que la meitat dels prop d'11 milions d'euros que el Consell destinarà al sector residencial per l'impacte que ha tingut la pandèmia seran per a compensar l'esforç de personal i gratificar als treballadors i treballadores que han estat en primera línia.

Així l'ha manifestat la vicepresidenta durant la sessió de control a Les Corts, on ha respost a una pregunta del grup parlamentari Ciudadanos sobre les mesures addicionals que està adoptant el Consell en les residències de majors, davant els possibles rebrots que es preveuen per a tardor.

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha defensat que el seu departament està treballant des que es va decretar la pandèmia per la COVID-19 a "prevenir" el contagi del virus i a "atendre" les persones i col·lectius més vulnerables, entre els quals es troben les persones majors.

Oltra ha insistit que, des del primer moment, des de la Conselleria d'Igualtat s'han implementat mesures per a "evitar que l'emergència sanitària es convertisca també a una emergència social, tant per a les persones com per a les entitats i empreses", donant una resposta "adequada" a les noves situacions de vulnerabilitat.

En aquest sentit, ha recordat que el Consell destinarà prop d'11 milions d'euros al sector residencial de la Comunitat Valenciana, i ha concretat que la meitat d'aquests fons es destinaran a compensar l'esforç de personal.

Així mateix, ha indicat que una altra part d'aquesta subvenció s'utilitzarà perquè les empreses puguen adquirir material, com a televisors o tauletes, que servisquen per a alleujar la situació d'aïllament que es viuen en molts d'aquests centres, on a causa de la vulnerabilitat dels seus residents tenen mesures més estrictes per a evitar l'entrada del virus.

Oltra ha assenyalat que entre les mesures que té previstes el seu departament per a lluitar contra la segona onada de la pandèmia també contempla un pla de xoc que inclourà la contractació de 29 professionals que es dedicaran a agilitzar la gestió d'aquells assumptes relacionats amb la pandèmia, així com la contractació de 12 nous inspectors i inspectores per a reforçar aquesta labor.

L'equiparació salarial del personal sociosanitari dels centres públics per a igualar-los al personal professional de Sanitat és una altra de les propostes plantejades per la vicepresidenta, qui ha indicat que aquesta mesura beneficiarà a 56 metges i metgesses i a 184 infermers i infermeres a partir de l'any pròxim.

Entre les propostes de futur també ha indicat la posada en marxa d'un Pla d'Infraestructures, amb ajuda de fons europeus, que permetrà "avançar molt més en els nous models residencials" que al seu judici són "el millor camí per a evitar les conseqüències dramàtiques de pandèmies com la que estem vivint".

Mesures contra la COVID

La vicepresidenta ha fet un recorregut per les mesures recollides en l'última resolució publicada per Igualtat i en la qual s'estableix el pla d'actuació en les residències de persones majors dependents, centres de dia, habitatges tutelats i centres de persones majors, amb "noves mesures" com la realització de proves PCR a les persones treballadores que s'incorporen al lloc de treball després de permisos, vacances o situacions similars.

Oltra ha indicat que ara també es realitza un registre de les persones alienes que entren a un centre residencial, la disposició de mesures d'aïllament que permeten actuar en cas de brots i es fan proves PCR a les persones que ingresses o reingressen en les residències.

Al seu judici, aquestes mesures han permés que el nombre de centres residencials amb casos confirmats de COVID-19 ha passat de 57 a 27 en l'últim mes, un descens del 52,6 per cent, i que en aquests moments hi haja únicament 6 centres residencials sota vigilància activa de control sanitari.

En aquest aspecte, també ha volgut ressaltar que mentre les persones amb positius en la població general han augmentat en un 175 per cent des de juliol, en el cas dels centres residencials eixe creixement ha sigut 8 vegades inferior, segons les dades de la Conselleria de Sanitat Pública i Salut Universal.

Plans de contingència

La vicepresidenta també ha apuntat entre les mesures posades en marxa contra la COVID-19, l'obligació dels centres residencials de presentar un pla de contingència davant la crisi, i ha informat que fins al moment l'han presentat 306 residències i 121 centres de dia.

En el cas dels centres residencials, ha indicat que hi ha 15 que encara no l'han fet, a pesar que el termini de presentació va finalitzar el passat 31 de juliol, i ha advertit que si no atenen el requeriment fet per la seua Conselleria estaran cometent una falta greu segons el decret que estableix un règim sancionador específic contra els incompliments de les disposicions reguladores de les mesures contra la COVID-19.

Destacats