Oltra dóna la benvinguda al FLA perquè "menys dóna una pedra" i avisa que el finançament no pot esperar "ni un minut"

No entra en si són anuncis de campanya: "Si algú fa alguna cosa per electoralisme és poc útil perquè la gent no es xupla el dit"

Guardar

oltra_consell
oltra_consell

La vicepresidenta i portaveu del Govern valencià, Mónica Oltra, ha assegurat aquest divendres que els més de 860 milions que rebrà la Comunitat abans de final d'any pel Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i els lliuraments a compte és diners "benvinguts perquè menys dóna una pedra", encara que ha advertit que suposa "préstecs a canvi de drets".

També ha defensat que el canvi del model de finançament autonòmic "no pot esperar ni un minut més", després del compromís que va llançar el president del Govern en funcions i del PSOE, Pedro Sánchez, en un míting a València de treballar aquests quatre anys per "posar fi i resoldre el 'sudoku' del finançament".

"Si algú fa alguna cosa per electoralisme, em sembla poc útil perquè la gent no es xupla el dit", ha subratllat la també coportaveu de Compromís en la roda de premsa després del ple setmanal del Consell.

Respecte al FLA, després de l'acord al qual va arribar aquest dijous la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics sobre el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) --la Comunitat rebrà durant el quart trimestre més de 860 milions entre ingressos per l'ordinari (51,35 milions), l''extra FLA' (365,25) i els lliuraments a compte (uns 450 milions=--, Oltra ha mantingut que "tot el que vinga és benvingut" i que "és una bona notícia, però amb tots els 'però'".

El Consell ho esperava com a "aigua de maig", per la qual cosa ha lamentat que l'anunci arribe a l'octubre. Ha posat com a exemple que "és com si una persona que porta tot el mes treballant li diuen el dia 31 'ací està la teua nòmina però l'has de retornar".

Ara bé, ha reconegut que "mentre no hi haja una altra cosa", la Comunitat pot "òbviament respirar una mica amb el FLA, l''extra FLA', l'ordinari i tots els 'FLAs'". "Anava a dir una altra cosa però me la calle", ha agregat en aquest punt.

Davant la possibilitat que la Conselleria d'Igualtat puga utilitzar aquests fons per a acabar amb el deute dels centres de dia de menors, ha garantit que ho intentarà perquè és alguna cosa que "ha estat damunt de la taula durant les últimes setmanes".

També "s'està avançant" en el concert perquè aquestes entitats no depenguen de les subvencions, unes convocatòries publicades "gradualment per a no col·lapsar el sistema". "El que no anirà amb llàgrimes anirà amb sospirs", ha manifestat.

FINANÇAMENT: "NO ESPERAREM QUATRE ANYS"

En matèria de finançament autonòmic, ha defensat que el canvi de model "no pot esperar ni un minut més" i arribarà abans de quatre anys, davant el compromís de Sánchez que s'abordarà durant la pròxima legislatura si continua després de les eleccions generals del 10 de novembre.

Oltra ha posat l'accent que el 'president' de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, "ja ha dit molt clarament que no esperarem quatre anys". "Ni podem ni volem; ha d'anar a un ritme una mica més lleuger", ha recalcat, sumat a la regularització del deute històric i a aconseguir unes inversions sobre la base de la població.

Per a això, ha assegurat que les tres 'potes' del Botànic II --PSPV, Compromís i Unides Podem-- són "unànimes" i que el Consell manté "la intensitat convenient a cada moment, depén de com i quan comence el procés: Si progressa adequadament és una cosa, si necessita millorar és una altra".

Quant a si veu necessari tornar a "armar un canyaret", ha remarcat que els quatre anys és "l'interval que ha donat el president del Govern" i que "Puig ja ha dit molt clarament que estarà més prop del minut un" que de tota una legislatura. I ha lamentat: "Ho hem repetit més que l'allioli, però seguirem mentre seguisquen així les coses".

"UN PROBLEMA NACIONAL", SENSE ENFADAR A REVILLA

Respecte a la posició de Sánchez --en dir que el projecte nacional està per damunt i que hi ha molts problemes a resoldre a Espanya--, ha precisat que "un d'ells és el finançament valencià". "Estic segura que Sánchez la coneix perfectament", ha asseverat, recordant que altres comunitats també estan infrafinançades, especialment les de l'arc mediterrani.

Això sí, ha insistit que la Comunitat està "a la cua de totes" i és l'única amb la renta per càpita per davall de la mitjana, alguna cosa que "ha reconegut (Cristóbal) Montoro, (Mª Jesús) Montero i tots els que han passat per ací", ha emfatitzat en relació als últims ministres d'Hisenda.

"La diferència de 800 euros entre Cantàbria i la Comunitat suposa 4.000 milions d'euros que falten als valencians; és sota, cavall i rei", ha argumentat, per a preguntar-se si "això no és un problema nacional". En tot cas, ha remarcat que no vol que "als càntabres els lleven ni un euro" no siga que un dia el president càntabre, Miguel Ángel Revilla, li puga agafar "mania".

Per tot això, la vicepresidenta valenciana ha reivindicat: "És un tema nacional, d'estat, de primer ordre. Som cinc milions d'espanyols que som un problema nacional. Estic completament d'acord amb Sánchez". En un símil mèdic, "és com si fóra un medicament que caldria prendre quan està cinc anys caducat".

"AGAFA ELS DINERS I CORRE"

Sobre si ho veu com a mesures electoralistes del PSOE, s'ha limitat a recordar que com a portaveu del Consell no pot fer aquestes valoracions, "i menys en el període entre la convocatòria electoral i les eleccions". "Cal ser especialment exquisits, nosaltres ho som sempre i ara encara més", ha recalcat.

Però ha agregat que ha sigut "clara quan hi ha una posició unànime del Consell". En política, ha sostingut que "un no pot estar demanant que arribe el FLA i després dir que és electoralista".

"No tindria sentit que vinguera tira una fera corrupia perquè no arriba els diners i ara dir que no m'agrada perquè vénen eleccions", ha emfatitzat, alguna cosa que veuria "molt immadur". I ha reblat: "Quan et diuen 'agafa els diners i corre, és la postura que hem de seguir quan estem tan atapeïts com nosaltres".

Arxivat a:

Destacats