Oltra destaca que l'Estratègia del Poble Gitano té executades la meitat de les seues accions

Guardar

Mónica Oltra Estrategia Pueblo Gitano
Mónica Oltra Estrategia Pueblo Gitano

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que el 45,5% de les actuacions incloses en Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano 2018-2023 "han sigut executades o aconseguides, amb un avanç molt important en els dos últims anys", malgrat les circumstàncies de la pandèmia de la COVID-19 que han impedit en 2020 algunes de les seues execucions.

Oltra ha presidit la comissió mixta per al desenvolupament de l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano, en la qual s'ha realitzat una valoració de la implementació i el grau de compliment de les 226 accions que contempla en les seues sis línies d'estratègies. A la reunió també ha assistit el director general d'Igualtat en la Diversitat, José De Lamo.

La vicepresidenta ha assenyalat que en "l'equador" de l'Estratègia, el balanç global del seu desenvolupament confirma l'execució de 103 actuacions, quedant pendents per realitzar 123, i ha assegurat que de cara a 2022 es preveu "una millora important, impulsada també per la constitució del Consell Valencià del Poble Gitano que millorarà els grups de treball i les dinàmiques de coordinació i col·laboració".

Així mateix, ha posat l'accent que, malgrat les circumstàncies de la pandèmia, "hem aconseguit avançar en l'Estratègia al mateix temps que s'ha donat resposta a una crisi que està colpejant especialment a la població gitana".

En aquest sentit, la vicepresidenta ha assegurat que s'ha continuat amb l'atenció a les vulnerabilitats del poble gitano, amb una "interlocució contínua amb totes les entitats i associacions del sector", a més de l'aprovació d'ajudes "per un import de 450.000 euros" per al desenvolupament de programes d'intervenció comunitària, o el lliurament de 274 tauletes als i les estudiants del programa Kumpania, a més de les facilitades per la Conselleria d'Educació.

Grau de compliment

L'Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano 2018-2023, ha explicat la consellera, compta amb sis eixos que contenen diverses accions per a lluitar contra l'antigitanisme o gitanofòbia, com la promoció de la llengua, història i cultura gitana, la sensibilització sobre la realitat de la població gitana, el suport a les víctimes de discriminació i d'impuls de polítiques municipals de suport al poble gitano.

Es tracta, segons ha ressaltat, d'un document "àmpliament participat", elaborat "entre tots i totes" i des d'un enfocament transversal de gènere, d'igualtat en la diversitat, des del punt de vista educatiu, de la salut, ocupacional, econòmic, cultural i juvenil.

Respecte al grau de compliment, en aquests moments en la línia estratègica d'Educació i Cultura s'ha avançat de manera notòria amb l'execució de prop del 50% de les actuacions, destacant la presentació d'unitats didàctiques d'història i cultura del poble gitano, el desenvolupament del nou model d'educació inclusiva, l'increment d'unitats d'infantil de dos anys i l'inici d'estudis per a implementar polítiques encaminades a evitar la segregació.

Una altra de les línies que la vicepresidenta ha destacat ha sigut la d'Ocupació i Comerç, on s'ha arribat al 52,78% d'actuacions executades, especialment la implantació de programes com 'Et Formem' o el foment de l'economia social cooperativa.

L'àrea de la Salut s'ha mantingut en les xifres, amb un 44,44% d'actuacions en execució i reeixides, encara que sí que s'ha avançat en algunes actuacions ja iniciades, com la formació d'agents de salut, "entre les quals destaquen especialment dones gitanes" ha indicat Oltra.

En la resta de línies, la vicepresidenta ha assenyalat que durant 2020 s'ha continuat avançat, encara que "lleugerament" a causa de la pandèmia, però està prevista la implantació de les actuacions pendents en els pròxims mesos.

Destacats