Oltra destaca la "resposta social" dels centres d'acolliment temporal durant l'estat d'alarma

Guardar

fotonoticia_20200610172719_1920
fotonoticia_20200610172719_1920

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha subratllat la "resposta social" que durant la pandèmia han oferit els centres d'acolliment temporal d'emergència (CATE) habilitats per la Conselleria per a atendre les persones més vulnerables que s'han vist afectades per la crisi social i sanitària provocada per la COVID-19.

Oltra ha defensat aqueixa resposta durant una visita els centres d'acolliment temporal d'emergència a la província d'Alacant, situats a Beniarbeig i en l'alberg La Florida a Alacant.

Durant la seua visita, la vicepresidenta ha subratllat, segons un comunicat de la Conselleria, la importància d'aquests recursos que s'han adaptat durant l'estat d'alarma per a atendre de manera específica les noves situacions de vulnerabilitat a causa de la pandèmia i que no podien atendre's amb els recursos ordinaris del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

Entre el 24 d'abril i el 7 de juny han sigut ateses en els dos CATE un total de 138 persones majors de 60 anys, 55 a Beniarbeig i 83 a Alacant.

Aquests recursos compten amb un equip de professionals mèdics i infermeria, de psicologia, treball social i administratius. En aquests centres s'ha parat atenció mèdica a les persones usuàries en situació de dependència o deterioració cognitiva, i s'han oferit serveis de fisioteràpia, atenció social, gestió d'assumptes personals, serveis d'animació o teràpies ocupacionals, entre altres accions. Compten a més amb servei de bugaderia i manteniment.

SERVEIS SOCIALS MUNICIPALS

Amb motiu de la reunió sol·licitada per les associacions de veïns i veïnes i entitats de la zona nord d'Alacant, la vicepresidenta ha recordat que des de la Conselleria d'Igualtat, al llarg d'aquest període de pandèmia, "s'han aprovat una sèrie d'ajudes extraordinàries per a reforçar l'atenció dels serveis socials municipals i les ajudes a les persones més vulnerables".

En concret, amb el decret 3 d'abril, de subvencions a les entitats locals titulars de serveis socials d'atenció primària, la Conselleria va destinar 911.901 euros per a prestacions econòmiques individuals, servei d'atenció a domicili, barris inclusius i el fons d'alimentació infantil per a fer front a l'impacte de la COVID-19.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha assenyalat que les ajudes tenien com a objectiu "reforçar l'acció i presència dels serveis socials municipals" d'acord amb la resolució de la Conselleria en la qual s'establia que els serveis socials d'atenció primària "havien de continuar garantint les prestacions socials", i no podien suspendre's les funcions, ni tancar-los, excepte en els casos que així fora decretat.

Oltra ha destacat "els esforços del Consell del Botànic", a través de la Conselleria d'Igualtat, per reforçar l'atenció social en els municipis, "que són la porta d'entrada, el primer lloc al qual acudeix una persona quan necessita ajuda és al seu ajuntament", ha recalcat.

Per això, des de 2015, Igualtat ha multiplicat per cinc el pressupost per a dotar de personal de serveis socials als ajuntaments, passant de 9,6 milions a 23,2 a la província d'Alacant. Això suposa passar de finançar 152 professionals a 875 i que hi haja un treballador social per cada 12.174 habitants al fet que hi haja un per cada 2.181. La millora de la ràtio, ha assegurat la vicepresidenta, "redunda en la millora de l'atenció i el coneixement de les necessitats".

Destacats