Oltra afirma que la nova Llei d'Accessibilitat "anirà molt més allà de la simple eliminació de les barreres físiques i arquitectòniques"

Guardar

oltra_accesibilidad
oltra_accesibilidad

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que la futura llei valenciana d'Accessibilitat Universal en la qual està treballant el Consell "garantirà la plena igualtat de totes les persones en matèria d'accessibilitat".

Oltra ha recordat que les administracions públiques "són les encarregades de vetlar per la protecció de totes les persones, però molt especialment d'aquelles persones més vulnerables, aquelles que més ho necessiten, les que més 'ens' necessiten".

"Per això, -ha explicat- des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ens hem marcat el repte d'elaborar una llei valenciana d'Accessibilitat Universal, que anirà molt més enllà de la simple eliminació de les barreres físiques i arquitectòniques i que garantirà la plena igualtat de totes les persones en matèria d'accessibilitat".

En aquesta línia, la vicepresidenta ha ressaltat que aquesta norma s'emmarca dins de les polítiques que està desenvolupant el Consell que tenen com a principi que "millorar la qualitat de vida d'un col·lectiu es tradueix en la millora de la qualitat de vida del conjunt de la societat".

Oltra ha realitzat aquestes declaracions durant la inauguració de les jornades "Comunicació i noves tecnologies com a agents de canvi en l'àmbit de la discapacitat", organitzades per Cocemfe en la Universitat d'Alacant.

La vicepresidenta ha recordat que, aproximadament el 40% de la població necessita mesures d'accessibilitat i per a un altre 10% aquestes són absolutament imprescindibles. Per això, ha advocat per "avançar cap a l'accessibilitat total per a totes les persones".

L'accessibilitat representa "la columna vertebral de la inclusió social", ha afegit, la qual cosa podem cridar com el "dret de drets", ja que quan parlem de "supressió de barreres i accessibilitat volem beneficiar a la societat en el seu conjunt".

En aquest sentit, en el seu discurs ha parlat, d'una banda, sobre l'obligació que tenen les administracions públiques de combatre les "barreres que posen a vegades les pròpies persones", a través de la col·laboració amb entitats com Cocemfe Alacant.

D'altra banda, s'ha referit al treball que cal fer en matèria d'"educació, ocupació, model econòmic, urbanisme i, sobretot, acceptació social", com els "principals reptes per a avançar en la inclusió de totes les persones".

Accessibilitat i noves tecnologies

Respecte al paper que desentelen les noves tecnologies en la vida de les persones amb diversitat funcional, la vicepresidenta ha apuntat que "suposen un estímul important perquè les persones amb diversitat funcional puguen millorar la seua qualitat de vida i les possibilitats d'accés a l'ocupació però, d'altra banda, poden augmentar la desigualtat si no s'actua sobre alguns eixos estratègics com la formació, l'adaptació, el disseny o l'assequibilitat".

En aquest sentit, ha recordat que un 55% de les persones amb diversitat funcional "encara troben barreres per a utilitzar les eines tecnològiques convencionals", la qual cosa significa que "encara no són suficients per a cobrir totes les necessitats específiques d'aquests col·lectius".

Encara així, ha destacat que els avanços tecnològics "tenen una estreta relació amb la millora de la inclusió social de les persones amb diversitat funcional", que han contribuït a "millorar la qualitat de la seua vida diària i les seues oportunitats laborals".

De fet, les noves tecnologies "són clau a l'hora d'impulsar la contractació de les persones amb diversitat funcional en una empresa ordinària, ja que obrin ponts de comunicació i creen entorns més accessibles i oberts a les necessitats d'aquests col·lectius".

Per tant, "permeten a les persones amb diversitat funcional millorar les seues oportunitats d'ocupabilitat", ja que els facilita l'"accés a la informació, donar més visibilitat al seu perfil professional, millorar la interacció amb les empreses i, per descomptat, l'accés a les ofertes de treball".

Amb tot això, ha assenyalat que el Consell està implicat en la posada en marxa de polítiques inclusives, ambicioses i realistes, polítiques 'facilitadores de la vida diària" que ens ajuden a fer el dia a dia més senzill i més amable".

"A més, ha afegit- l'acció política del Consell té com a punt de partida les polítiques que garanteixen l'exercici dels drets de totes les persones, però particularment d'aquelles més febles, que més necessiten del suport i alé dels poders públics".

Arxivat a:

Destacats