Oltra advoca per un 'gran acord' que pose la vida, les cures i el respecte pel planeta 'en el centre de l'agenda política i personal'

Guardar

oltra
oltra

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha defensat "un gran acord que pose la vida, les cures i el respecte pel planeta en el centre de l'agenda política i personal", de manera que es garantisca un sistema de cures "fort i igualitari".

La vicepresidenta ha participat en el debat 'Cap a una reconstrucció amb mirada d'infància', dins del cicle en línia organitzat per Save The Children, on s'ha abordat la realitat posada en evidència per la crisi de la COVID-19, on el pes de la conciliació i les cures ha recaigut majoritàriament en les dones.

En la seua intervenció, Oltra ha recordat que la "societat de les cures" ha sigut sempre una prioritat en les accions impulsades des de la Vicepresidència, especialment en un moment com l'actual, en el qual la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 "ha afectat també l'estructura de les cures".

En aquest sentit, la vicepresidenta ha assenyalat que la proposta del Govern valencià per a una efectiva igualtat d'oportunitats i suport a les famílies gira entorn de tres grans eixos: la redistribució de la riquesa, la redistribució del temps i la universalitat dels serveis públics.

Respecte al primer eix, Oltra s'ha referit a la renda valenciana d'inclusió com una mesura que lluita "contra la desigualtat i la pobresa" i que té unes cobertures que l'informe 'Infància en reconstrucció' de Save the children' contempla com a propostes per a la reconfiguració de les rendes autonòmiques.

La vicepresidenta ha defensat, una vegada més, un repartiment just i constitucional de finançament per a les comunitats autònomes, i s'ha referit a les prestacions per fill o filla a càrrec com una competència de l'Estat que hauria d'assumir "com han fet la resta de països del seu entorn".

En relació amb aquesta mena de prestacions, Oltra s'ha referit a la prestació econòmica per al sosteniment de la criança per a famílies extenses i acollidores que el Govèrn del Botànic ha incrementat de 135 euros als 450 euros mensuals que s'abonen actualment, i que en els casos de famílies monoparentals s'estableix en 480 euros.

Redistribució del temps

Respecte al segon eix, la redistribució del temps, la vicepresidenta ha defensat un acord social basat en l'"equilibri de l'esfera productiva i reproductiva" amb una jornada laboral de 35 hores, promovent el teletreball, reduint l'edat de jubilació i, per descomptat, facilitant el temps de criança.

En aquest sentit, ha assenyalat el "gran avanç" que suposen els permisos iguals i intransferibles per naixement, adopció i acolliment permanent de 16 setmanes per al 2021, destacant la necessitat de garantir que siguen "irrenunciables".

Per a Oltra, és necessari trencar amb la visió "treballcentrista" dominant i situar la vida en el centre, "amb garanties per a la gent més vulnerable i amb perspectiva de gènere per a evitar que les dones tornen a l'àmbit domèstic".

Universalitat dels serveis públics

Finalment, la vicepresidenta s'ha referit al tercer i últim eix: l'accés universal als serveis públics i a les polítiques de cures, destacant en matèria d'educació la reducció en 5 punts de l'abandó escolar primerenc a la Comunitat Valenciana, "passant del 21,4% en 2015 a un 16,4% en 2019".

Així mateix, ha fet referència a algunes actuacions implantades pel Consell en el sistema educatiu, com les 16.314 places gratuïtes per a 2 anys aquest curs, el bo infantil amb un pressupost de 55 milions, el doble que en 2015, o les beques menjador que arriben al doble de persones beneficiàries.

Respecte als serveis socials, Oltra ha explicat l'aposta que s'ha fet des del seu departament per a enfortir l'atenció primària específica en intervenció en infància i adolescència, passant de 2,4 milions en 2015 als 7,4 milions que s'han destinat enguany per a fomentar la criança positiva, bons tractes i la criança, així com els centres de dia que compten amb 746 places per a xiquetes, xiquets i adolescents, la qual cosa suposa un increment del 26,8%.

La vicepresidenta també ha enumerat algunes de les propostes en matèria de sanitat com la inclusió de l'oftalmologia, odontologia i podologia en la sanitat pública universal, el transport públic gratuït per a persones menors d'edat i l'accés a la cultura oberta i foment de l'oci educatiu.

Al costat de la vicepresidenta també han participat en el debat «Cap a una reconstrucció a mirada d'infància», el delegat de l'Àrea de Govern de Famílies, Igualtat i Benestar Social de l'Ajuntament de Madrid, José Aniorte Rueda; la docent i investigadora Heike Freire; i la presidenta de Women's Link Worldwide, Viviana Waisman.

Destacats