Mutxamel aprova el canvi de nom de l'avinguda Enric Valor i li ho dóna a un carrer d'accés al municipi

Guardar

El ple de l'Ajuntament de Mutxamel (Alacant) ha aprovat aquest dijous el canvi en la llista de carrers pel qual l'Avinguda Enric Valor passarà a dir-se Avinguda d'Espanya, mentre que el nom de l'escriptor estarà en un dels accessos al municipi. La proposta ha tirat avant amb el vot de l'equip de govern --PP i Cs, i el de qualitat de l'alcalde 'popular'--, l'abstenció de Vox i el rebuig de PSPV, Compromís i Podem.

La proposta inicial, aprovada el dimecres en comissió amb el suport de Vox, recollia una modificació de la llista de carrers municipal amb diversos punts, entre els quals figurava retirar la denominació com a avinguda Enric Valor a la prolongació d'un dels principals vials de la localitat, el tram complementari de la qual va ser inaugurat l'agost de 2020, i canviar-ho per avinguda d'Espanya.

La iniciativa, una vegada es va fer pública, va generar crítiques des del ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes; el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig; l'AVL; Esquerra Republicana; EUPV; o PSPV, Compromís i UP, que han proposat a l'escriptor per a l'Alta Distinció a títol pòstum.

Després de la polèmica, PP i Cs han presentat en el ple una esmena per a concedir el nom de l'escriptor a un altre carrer, una proposta que ha tirat avant amb el vot de qualitat de l'alcalde, Sebastián Cañadas (PP), després del rebuig de PSPV, Compromís i Podem juntament amb l'abstenció de Vox. Per això, l'antic camí de la Benetia, situat en l'accés aquest a Mutxamel, passarà a denominar-se avinguda Enric Valor.

"MUNTAR UN CIRC"

Una vegada inclosa l'esmena, durant el debat, el portaveu 'popular' i regidor de Cultura, Rafael García Berenguer, ha acusat els partits d'esquerra de generar una "campanya de propaganda" i d'"atacs" cap a l'equip de govern, així com de muntar "un circ" per a tapar els "èxits municipals" de l'Ajuntament.

"En aquests últims dies l'equip de govern i jo particularment hem sigut víctimes d'una campanya de propaganda, d'assenyalament, de menyspreu i de censura per aquesta proposta", ha assenyalat García Berenguer, qui ha afegit que "l'esquerra s'ha dedicat a jutjar i sentenciar" sobre la base d'una "manipulació de les persones, associacions i institucions que són de tots".

Per part seua, el portaveu de Cs, Antonio Sola, ha asseverat en el seu torn d'intervenció que la modificació del seccionat municipal portada a ple era a requeriment de l'INE i també s'ha sumat a les crítiques a l'oposició. "En els plans de carrer figurava aquest tram com a prolongació de l'avinguda de València", ha dit Sola, qui ha assegurat que fins a 2010 no es va començar a denominar avinguda Enric Valor en documents municipals.

Des de l'oposició, la portaveu del PSPV, Loreto Martínez, ha assenyalat a l'equip de govern per modificar el nom d'un carrer que és coneguda amb el nom d'Enric Valor des de 2003 i ha sostingut que el "circ" l'ha "muntat" l'equip de govern.

"Ho tenien clar des del principi i va quedar clar quan van inaugurar el vial amb una placa sense nom; m'agradaria saber qui ha proposat aquest canvi per a llevar a un autor tan reconegut el seu carrer perquè no ho entenem", ha dit Martínez.

El portaveu i regidor de Compromís, Lluís Pastor, ha criticat que l'equip de govern "s'esmene a si mateix" i ha valorat que ho han fet perquè "s'han adonat de la ficada de pota" que han fet amb aquest canvi. "No m'embenen la cabra que volien donar-li un altre carrer perquè se'ls ha vist vindre, és una malifeta; el més greu, penós i miserable és la repercussió i la imatge del municipi a nivell nacional i autonòmic", ha dit, i l'ha qualificat de "pegat".

També, el regidor de Podem, Borja Iborra, ha assenyalat que aquesta proposta "li la podia esperar de Vox, però no de l'equip de govern". "Em sembla molt rar que un carrer que porta 18 anys amb el mateix nom es canvie ara; això no hauria d'haver passat".

Finalment, el portaveu de Vox, Miguel Da Silva, ha felicitat l'equip de govern per la decisió presa i per "tombar" el "circ que ha muntat l'esquerra". Igualment, ha justificat la decisió pel fet que "no s'entenia" que en 2021 "Mutxamel no tinguera un carrer amb el nom d'Espanya".

CANYADES: "HA SIGUT UNA CAMPANYA ORQUESTRADA"

L'alcalde de Mutxamel, Sebastián Cañadas, ha considerat que s'ha "orquestrat una campanya tremenda i desmerescuda contra l'equip de govern". "Aquest equip de govern pren les seues pròpies decisions, ha sigut una campanya orquestrada i cadascun sabrà qui ha soltat la llebre, però el que es vota en comissió és secret", ha assenyalat.

Així, el 'popular' ha justificat la decisió de modificar la llista de carrers perquè el partit socialista "no ha fet res ni pel patrimoni hidrològic del municipi ni per Enric Valor en 30 anys que han governat l'Ajuntament".

En la mateixa línia, ha considerat que l'actual accés aquest de la localitat, on ara se situa una "gran avinguda" és el lloc "idoni" per a posar el nom d'Enric Valor. A més, ha explicat que és "millor" dir avinguda d'Espanya perquè està al costat de l'avinguda de la Constitució i de l'avinguda de València.

Destacats