Mollà suma a Múrcia i Andalusia per a paralitzar la votació que pretén canviar les regles d'explotació del transvasament

La consellera d'Agricultura i Transició Ecològica es reuneix a Múrcia amb el seu homòleg Antonio Luengo i amb regants per a expressar la defensa "sense fissures" del Tajo-Segura

Guardar

molla
molla

"Oposició frontal i sense fissures" a la proposta de modificació de les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura, una "amenaça consolidada" en paraules de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

Mollà ha fet aquestes declaracions en el marc d'una cimera a Múrcia al costat del seu homòleg de Múrcia, Antonio Luengo, i els presidents de Regs de Llevant, Javier Berenguer, i del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura (SCRATS), Lucas Jiménez.

L'objectiu de la trobada ha estat el de visibilitzar un front comú, amb Múrcia i Andalusia, en la defensa "nítida, avalada i clara" de les transferències d'aigua en els actuals termes, així com el de treballar en estratègies conjuntes.

En aquesta línia, la consellera ha anunciat que les tres comunitats autònomes han remés un escrit al Consell Nacional de l'Aigua i a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, per a "parar immediatament" la votació que pretén canviar les regles d'explotació del transvasament, una decisió que encara aquesta setmana la seua segona volta.

"L'ordre en aquest cas altera el producte. Els cabals ecològics que es definisquen en la planificació hidrològica del Tajo -ara mateix en procés d'elaboració- determinaran el futur del transvasament", ha assegurat la titular del departament d'Agricultura valencià.

Ha subratllat, a més, que "cap argument tècnic certifica la validesa de pretendre pujar el cabal ecològic a Aranjuez. Qualsevol increment serà un minvament i un atac directe als nostres regants i a l'aigua que necessitem aquestes tres comunitats".

Aprofundint sobre els cabals ecològics, Mollà ha posat l'accent en el dèficit de depuració del riu a Madrid i Castella-la Manxa i ha qualificat d'"acord insòlit" la sol·licitud de Múrcia, Andalusia i la Comunitat Valenciana de "destinar fons de recuperació per a altres territoris, amb la finalitat d'invertir-los en depuració i millorar l'estat del riu".

"El problema del riu no són els regants, no són els cabals ecològics, no és gens tècnic, és una qüestió política", ha indicat la consellera, i ha instat el Ministeri d'agricultura a "deixar de costat el partidisme i parlar d'un econòmic fonamental del qual depenen moltes boques d'en les nostres comunitats i moltes boques que mengen els productes que conreen els nostres agricultors i agricultores".

"Totes les mesures judicials al nostre abast"

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha avançat que, en el moment en què es formalitze qualsevol modificació en el decret, la Comunitat activarà "totes les mesures judicials al nostre abast".

Mollà, no obstant això, ha fet una crida al diàleg i a les propostes que la Generalitat continuarà plantejant des de la sensatesa, el rigor i el consens per a convéncer sobre una resposta alternativa.

Així mateix, i després de reconéixer que la reutilització o la dessalació són uns altres dels assumptes de discussió, ha encoratjat a no perdre el focus sobre l'"element transcendental" que són les regles d'explotació.

Arxivat a:

Destacats